Sommartravet och V75 drar vidare till Bollnäs

607

Han är säkerheten själv och radar upp stabila insatser.
Nu har den flerfaldige V75-vinnaren Queer Fish chansen att vinna på hemmaplan i Gulddivisionen.
– Hästen känns fantastiskt fin för dagen. Jag tror på väldigt bra chans om det löser sig, säger tränaren Magnus Träff.

Sommartravet och V75 drar vidare till Bollnäs på lördag och där startar ett av banans affischnamn, Queer Fish, i den högsta klassen. Den nioårige valacken började sin karriär hos amatören Magnus Träff som fyraåring och har marscherat rakt igenom klasserna i imponerande stil. Queer Fish har tävlat flitigt i V75 där han har tagit sex segrar (bland annat en V75-final under elitloppshelgen i fjol där han var ruggig) och totalt har hästen vunnit 24 lopp på 72 starter och sprungit in 2,4 miljoner kronor. Han är en riktig travmaskin och har inte galopperat i lopp på snart två år.
– Queer Fish är otroligt klok och fin, en riktig tävlingshäst. Han är fantastiskt lugn och snäll hemma men det märks på honom när det blir tävling för då laddar han för start och blir en annan häst. Då går han all in i det, säger Magnus Träff.
– Vi köpte honom när han var fyra år och ostartad. Han hade haft någon mystisk hälta som de inte hittade rätt med och jag lyssnade på Stefan Hultman inför att han startade i Eskilstuna i våras och då berättade Stefan som hade hästen tidigare att han alltid hade känt att det fanns bra kapacitet i honom, men att de inte fick till fräschören.
– Vi har hittat ett upplägg som hästen trivs med och han har fått god tid på sig och det har burit frukt nu. Han är fräsch och jag är förundrad över att hästen är lika fin varje gång.

Köper bara Menhammar-hästar
Amatörtränaren Magnus Träff bor i Järvsö och tränar åtta hästar. Vid sidan om det driver han ett företag med behandlingshem för barn och ungdomar.
– Jag försöker att fördela tiden mellan stallet och mitt företag. Men både min pappa, bror och sambo är med på hästarna och de hjälpar till så att vi får det att gå ihop.
– I princip är alla åtta hästarna i stallet en gång utvalda och besiktigade av Stefan Hultman. De är uppfödda av Menhammar och har kommit den vägen. Det började nog av en slump men sedan tyckte vi att om vi köper en Menhammar-häst så är de uppfödda på bästa sätt och dessutom har Hultman eller någon större tränare besiktigat och plockat ut hästen så att det inte är något exteriört fel på den.
– Sedan handlar det om att vi kan få till dem och alla hästarna har haft något skadebekymmer när vi har köpt dem, säger Magnus Träff.

”Han var ruggig på 1.10,3”
Han har onekligen lyckats bra och på lördag gör Queer Fish en spännande start på hemmabanan Bollnäs. I Gulddivisionen, V75-3, går han ut från innerspåret bakom startbilen med Kaj Widell i sulkyn. Hästen vann näst senast på tiden 1.10,3 över kort distans och blev gången efter tvåa efter en tung resa.
– Jag tycker att han var ruggig på Hagmyren när han går en fantastisk tid. Enligt Kaj Widell vinner han dessutom med lite krafter kvar. Senast är det han som är hästen i loppet och gör grovjobbet när han fick gå fram utvändigt. Det var lite surt att bli avslagen till slut men han gjorde ett jättebra lopp.
Vad säger du om läget med innerspåret bakom bilen? Är det spets och slut?
– Han är lite olika från dag till dag när det gäller startsnabbheten. Vissa dagar är han på hugget och kommer rätt bakom bilen och då öppnar han som bara den. Enligt Kaj så brukar det kännas redan när man kommer upp bakom vingen om det går att ladda.
– Det är klart att man är nöjd med läget men risken finns ju att han kan bli instängd. Det är flera startsnabba konkurrenter med, men om han är på hugget och öppnar snabbt kan det bli solfjäderseffekt och då kan han hålla spetsen. Han får hursomhelst ett fint lopp därifrån, menar Träff.

”Nu blir det barfota runt om”

Hur bra chans tror du på?
– Om det löser sig med positionerna tror jag på väldigt bra chans. Han känns så fantastiskt fin hästen. Vi har varit med några gånger på V75 på hemmaplan men tyvärr har det häxat så vi får hoppas att det vänder den här gången.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Ja, nu blir det barfota runt om. Han blir extra effektiv och lös och ledig när han springer barfota runt om men han har ett enormt driv i steget och sliter bakfötterna så vi får välja våra tillfällen när han ska tävla barfota runt om. Men på lördag är en sådan dag då vi rycker allt och hästen har fötter för det nu.
– I övrigt går han med jänkarvagn och helstängt huvudlag som vanligt, säger Magnus Träff.

 

Föregående artikelÅke Svanstedt firar stora framgångar i USA
Nästa artikelGunnar Melander flyttar från sin gård

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.