Alfas årsdebut blir på V75

20

öspeonr

I fjol vann han Svenskt Mästerskap, radade upp topplopp och tjänade över två miljoner kronor.
Nu är Alfas da Vinci redo för årsdebut och det sker i söndagens V75-omgång på Mantorp.
– Han känns förvånansvärt rapp för att vara honom. Mer alert nu än han var i inför årsdebuten i fjol och året innan, säger Joakim Lövgren.

Stayerspecialisten Alfas da Vinci har genomgått en metamorfos i sin utveckling sedan han kom i Joakim Lövgrens träning för två år sedan. Han har gjort massor av topplopp, tagit sex segrar i V75 och haft fina framgångar på Vincennes i Paris. Kronan på verket i fjol var segern i Svenskt Mästerskap på Åby. Han vann även stayerloppet Malmö Stads Pris hemma på Jägersro under Hugo Åbergs-kvällen. Totalt har det blivit över tre miljoner kronor intjänat sedan den urstarke hästen kom till Joakim Lövgren.
– Det har varit väldigt roligt och både jag och ägarna har haft jättekul med hästen. Han har varit fantastiskt bra och gör ju sällan några dåliga lopp. Vi har gjort mycket resor med honom och helt klart har han varit en extra krydda i stallet. Förra säsongen var den största och naturligtvis är det SM-segern som var höjdpunkten, säger Joakim Lövgren.

Jobbat 1.14 i 1600 meter
Alfas da Vinci avslutade fjolårssäsongen med en andraplats på Vincennes den 16 november. Sedan gick han till vintervila och uppträning inför det nya året och tränare Lövgren låter lite extra nöjd med hur vinterträningen har avlöpt.
– Han fick en välförtjänt semester efter Frankrike och gjorde inte mycket vettigt under sex veckor. Sedan började han tränas igen under mellandagarna och har haft en bra vinterträning tycker jag. Han har avslutat intervallträningen och gått två sulkyjobb, ett efter 1.19 i 1600 meter och ett efter 1.14 i 1600 meter.
– Han känns förvånansvärt rapp för att vara honom för tidigare har han varit ganska trög att få igång. Jag tycker inte att han känns så långt ifrån tävlingsformen. Hästen är mer alert nu än han var inför årsdebuten förra året och i förfjol. Men så alert som han var i slutet av förra säsongen det är han ju inte nu, säger Lövgren.

Vinstchansen svårbedömd
På söndag avgörs V75 i Mantorp och bjuder på ett stayerlopp över den ovanliga distansen 3640 meter. Joakim Lövgren har valt att årsdebutera sin stjärna där och Alfas da Vinci står med 60 meters tillägg.
– Hade det här loppet kommit mitt under säsongen hade jag inte varit bekymrad. Nu kan det ju vara lite mastigt att årsdebutera över 3700 meter men samtidigt kanske vi inte kommer att få se så häftiga varvtider och då är han ju gynnad som är så stark och alltid håller sin fart.
– Det är första gången han startar på så här lång distans och han har inte startat på tre månader. Så därför känns det lite svårbedömt gällande vinstchansen. Jag hoppas och tror på en bra årsdebut, att han kan vara med bland de tre första och kommer hem utan bekymmer.
– Han har gjort det fantastiskt bra och har ingenting kvar att bevisa. Är det så att han har en ny toppsäsong kvar i kroppen så är det roligt men han har gjort det jäkligt bra så här långt.
Vad siktar ni på annars under året? Frankrike, Olympiatravet, Harper Hanovers?
– Vi börjar hemma i Sverige och kommer främst att sikta in oss på Skandinavien. Det finns lopp som Harpers, Malmö Stads Pris, Örebro International och SM. Sedan kan det bli som vi gjorde i fjol att vi åker ner till Frankrike och åker fram och tillbaka för någon start. Men det blir ingen riktig Frankrike-satsning i någon större utsträckning.
– Olympiatravet känns också som att det kommer lite för tidigt på säsongen. Om han ska kunna hänga på över medeldistans så måste han verkligen ha toppform och det är inte troligt att vi hinner dit. Jag kan tänka mig att vi provar honom i något lopp över 2100 meter men kanske inte att vi börjar att göra det med Olympiatravet. Han har ju varit sårbar med sin dåliga startsnabbhet, vilket vi har jobbat lite med och försöker få ordning på.

”Bara lite uppvärmning”
Trots att stall Joakim Lövgren har gått på sparlåga i inledningen av det nya året har det ändå blivit tolv segrar på 51 starter (24 i segerprocent) och en dryg halv miljon kronor inkört.
– Det har flutit på bra och gått lite bättre än planen. Vi har inte gjort någon satsning på att starta något speciellt mycket då vi har hållit inne de bästa hästarna som har vintertränat. Det har bara varit lite uppvärmning än så länge men vi har tänkt oss att vi nu ska lufta lite fler hästar under mars, säger Lövgren.

”Rejäl årsdebut – känns bättre än tidigare”
Förutom Alfas da Vinci har stallet ytterligare två hästar till start i söndagens V75-omgång. Så här kommenterar Joakim dessa.
– Uncle Tupelo (V75-2) gjorde en rejäl årsdebut när han vann och var bättre än vad han var i fjol som treåring. Han har haft nytta av vinterträningen och mognat också. Han kändes också bättre än tidigare. Nu är det spår fem i voltstart och även om han klarade fjärdespåret senast så hade jag velat haft ett bättre läge. Inte för att jag tror att det är någon galopprisk men det blir ingen snabb start och det står bra hästar 20 meter bakom. Så vi borde ha haft ett bättre startspår för att jag skulle vara optimist.
– Devs Delilah (V75-4) är det ungefär samma med som Uncle Tupelo att vinstchansen minskade rejält när han fick ett snävt fjärdespår. Jag tror inte att det är någon galopprisk men det kan bli svårt att få ett bra slagläge. Hon är bäst över 1600 meter och skulle behöva ett riktigt smörlopp för att räcka. Vi får se vad vi kan hitta på men hästen är i alla fall i fin form och gjorde ett bra lopp senast. Hon kan nog vara med där framme någonstans men att vinna blir svårt, säger Joakim Lövgren.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.