Hennes hjärtehäst startar på V75

32

image-3

Hon jobbar bland annat som produktionsassistent på Kanal 75, bland annat med V75-sändningarna.
Hon är även en av landets runt 3 300 amatörtränare.
Precis som alla andra drömmer hon om att en dag få se sin häst starta på V75 – travets finrum, travets elitserie.
På lördag slår den drömmen in – och Sofia Nyström Gunnarsson, 27, berättar själv om Ida Avant, känslorna och förberedelserna.

”Tänk om hon skulle få sätta nosen först över mål på V75 nu på lördag. Hon, den lilla hästen med den stora vita fläcken och det häftiga humöret. Ida Avant.
Jag har under många år jobbat som hästskötare åt olika tränare och därigenom fått möjligheten att ta hand om ett flertal fina hästar. Det här är inte den första häst jag äger och tränar men jag måste säga att jag aldrig känt eller upplevt något liknade det jag upplever med just denna häst. Det går inte att förklara med ord. Ida är den häst som totalt stulit mitt hjärta och på så många sätt betyder väldigt mycket för mig. Nu ska hon starta på V75 och för mig är det stort. Väldigt nervöst, men framför allt roligt.
Redan som unghäst skadade hon sig och utan uppfödarens tålamod hade hon i dag varit ridhäst. Jag har haft förmånen att få ta hand om henne sedan början av maj 2014, i juli det året gjorde hon sin debut på tävlingsbana. Efter debuten har hon startat 31 gånger med blandat resultat. Jag har varit med vid varje start och varje gång är det lika nervöst. Ida är en tjej med ett humör som har ställt till det ordentligt vid ett flertal tillfällen, inte bara på banan. Samtidigt har även just det humöret gjort henne till den tävlingshäst hon är i dag. Det dagliga arbetet med henne är en utmaning, hon ska hela tiden testa gränser och hennes uppfattning om saker kan skilja sig en hel del mot mina. Men vem har sagt att det ska vara lätt, det är just utmaningen som är en del av tjusningen. Den dagen allting stämmer gör att de är värt allt arbete.

Hon vet när hon har gått för långt över gränsen och försöker då ofta släta över sina misstag.
Jag kommer aldrig kunna beskriva för någon, för jag förstår knappt själv vad det är som gör att magkänslan jag haft inför eller på en tävling allt som oftast varit korrekt. Det är sällan, men det händer, att det dyker upp individer som du skapar ett band och förståelse med som inte går att förklara. För mig är det så med denna lilla häst. Vi får se vad magkänslan säger på lördag morgon. Om den stämmer även den här gången får jag svar på efter loppet.

I väntan på att anmälningslistorna ska bli klara börjar fjärilarna i magen att fladdra. Tankar om vilket spår vi kommer att få och om jag gjort rätt som anmäler henne till en proposition med så hög startprissumma går genom huvudet. Samtidigt som anledningen att jag anmälde henne till just det här loppet är att det är spårtrappa, och att hon troligtvis får ett bra startspår. Kvittot på om det var rätt eller fel beslut får jag när loppet gått i mål.
När startlistorna kom och jag såg att hon fick nummer tre kändes det bra. Det är ett bra utgångsläge då Ida är en häst som är startsnabb och därifrån borde kunna hitta till en vettig position.

Förberedelserna inför lördag har så här långt varit bra. Förra onsdagen var vi på Solvalla och hon gick ett 16-jobb över distansen 1600 meter. Det var Oskar Kylin-Blom som körde och vi hade inget att anmärka på. Tanken är att hon ska tävla med helstängt huvudlag, vilket hon har gjort de senaste två starterna. Det kan dock vara så att vi får tänka annorlunda om hon är allt för laddad i värmningen.
Vi startar resan till Halmstad på fredagseftermiddagen. Hon har inte övernattat borta tidigare, men det känns ändå som minsta problemet när det gäller henne.
Distansen är jag inte heller orolig för, även om de flesta starterna på slutet har varit över kort distans. I dagens läge har jag inte full koll på motståndet och förhoppningarna är i första hand att hon ska göra ett bra lopp. Klart det är tufft den här gången och det är mycket som måste stämma under vägen, men ingenting är avgjort på förhand. Drömma får man och tänk om det skulle gå hela vägen, tänk om hon skulle få sätta nosen först. Konstigare saker har hänt och min dröm lever…”

Tio procent av prispengarna Ida Avant springer in fram till 30 april kommer att skänkas till organisationen ATCC (Anti Human Trafficking and Child abuse Center). För mer information besök gratefulmind.blogg.se.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.