”Är bara fantasin som sätter stopp”

62

För knappt två veckor sedan vann han Svenskt Travderby.

Snart är nya byggnationen på drömgården färdig.

Travlivet leker för dagen för Johan Untersteiner, 33.

– Nu är det klackarna i taket, men det kan snabbt vända, säger han.

Det var i slutet på 2015 som Johan Untersteiner slog upp en helt ny gård i Holm strax utanför Halmstad.

Åkrar förvandlades till en drömgård helt efter den unge proffstränarens huvud, och stod klar vid månadsskiftet februari/mars 2016.

Johan har sedan successivt byggt ut gården och i början på oktober är den senaste byggnationen klar – ett helt nytt stall.

Johan Untersteiner har fått en pangstart på sin proffstränarkarriär och tog för knappt två veckor sedan sin hittills största seger då han vann Svenskt Travderby med Cyber Lane, en seger som var värd fyra miljoner kronor.

Totalt har Johan i år, på sitt tredje år som proffstränare, kört in drygt 12,2 miljoner kronor till stallet – med fyra månader kvar av året.

Det är som han själv beskriver det, lätt för honom att gå upp på morgnarna.

”Försökt plocka det bästa”

– Nu går det väldigt bra och nu är det klackarna i taket, men det kan snabbt vända. Det kan bli infektioner eller kvarka i stallet så det gäller att vara försiktigt optimistisk hela tiden, säger Johan Untersteiner.

Berätta om ditt nya bygge på gården, är gården färdig nu?

– Färdig blir den aldrig, gården. Men vi ska flytta in i det nya stallet om två veckor och det börjar bli bra nu, säger Johan Untersteiner och fortsätter:

– Vi har byggt ett nytt stall med 16 boxar. När vi köpte den här marken för två år sedan var det ju bara en åker och det fanns ingenting och då byggde vi stall, hagar och allt som behövdes kring det, och nu valde vi att bygga ett stall till och utöka antalet boxplatser.

Blev det som du hoppats?

– Allt som vi gjort här har blivit bättre egentligen, det är alltid lätt att rita på papperet, men en annan sak att bygga det. Det känns väldigt bra med allting, hästarna trivs bra, det är bra klimat för hästarna här, bra luft i stallarna och mycket småsaker som gör att det känns väldigt bra. Det är många små pusselbitar som gör det riktigt, riktigt bra, tycker jag,

Johans drömgård är byggt helt efter eget huvud, efter inspiration från världens alla hörn.

– Jag har varit runt och tittat på många stall runt om i världen och försökt plocka ut det bästa från varje stall. Stefan Hultman var på besök här i våras och när han fick se mina boxar, jag har ventilation i varje box, så sa han: det har jag tänkt på så många gånger, men aldrig sett någon ha. Det känns så klart kul att höra.

Varför har du ventilation i alla boxar?

– Jag har sett det, framför allt i ridstall, och jag tyckte direkt när jag såg det att det måste vara bra och det är något jag vill och ska ha i mitt stall. Det blir bra luftflöde i boxen.

”Mycket man vill göra”

Vad händer härnäst på din drömgård?

– Oj, det är nog bara fantasin som tar stopp. Jag har lite planer, men det får bli ett projekt om året, det är planen. Det är mycket saker man vill göra, men det är klart att det kostar också, att starta upp en sådan här grej är en rejäl satsning och man måste kunna betala för det också, det får inte skena i väg. Nu går det väldigt bra och nu är det klackarna i taket, men det kan snabbt vända med infektioner och kvarka i stallet så det gäller att vara försiktigt optimistisk hela tiden.

Hur har veckorna annars varit, efter din seger i Svenskt Travderby?

– Det är klart det varit enkelt att gå upp på morgonen, kanske inte måndag morgon dagen efter segern i Svenskt Travderby, men annars har det varit väldigt enkelt. Man har fått många gratulationer och man förstår att loppet berört många. Det var inget vanligt travlopp, snacka om ett lopp i publikens smak med det upploppet som blev, och det kändes så klart väldigt bra att kunna gå segrande ur den striden.

Vad händer med Derbyvinnaren Cyber Lane härnäst?

– Han har fått tagit det lugnt efter loppet och mår bara bra, och ska tränas igång nu igen. Vi siktar på Breeders Crown med honom, det är det stora målet här framöver. Det lär väl bli något lopp innan det, men det tar nog ett tag till innan han är ute på tävlingsbanan igen.

Avslutningsvis Johan, hur många boxplatser kommer du att ha, nu när nya stallet står färdigt?

– 92 stycken vid gården, unghästarna står på banan och jag har plats för ungefär 110 hästar. Unghästarna tycker jag ser bra ut, i ett väldigt tidigt skede så tyckte jag att min treårskull inte alls höll samma klass som min fyraåringskull, och det har också stämt ganska bra hittills också. Jag tycker redan nu, och gjorde i ett tidigt skede, att mina tvååringar ser bättre ut. Jag har bra hästägare i ryggen som kunnat köpa fina unghästar och unghäststallet är nästan redan fullt, säger Johan Untersteiner.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.