”Är det mitt lopp så vinner han…”

51

Gareth Boko har imponerat för sin nye tränare Conrad Lugauer.

Efter en strålande insats i försöket till Kungapokalen är han en av de hetaste segerkandidaterna i finalen.

– Jag har lika bra känsla som jag hade när Copper Beech vann Olympiatravet, säger Lugauer.

Storloppen avlöser varandra på löpande band nu när travets högsäsong är i full gång.

På lördag väntar miljonloppen Kunga- respektive Drottning Silvias Pokal på Åby för de fyraåriga stjärnorna.

En av förhandsfavoriterna i Kungapokalen (V75-7) är Gareth Boko. Det är hästen som var kullens kung som tvååring då han vann det största loppet Svensk Uppfödningslöpning för Per Lennartsson. Den svartbrune hingsten fortsatte att tillhöra kulltoppen även som treåring då han kvalade in till både Kriteriet och Breeders Crown. Efter segrar i dessa uttagningslopp så blev han dock utan pengar i båda finalerna. Gareth Boko bytte sedan tränare och flyttades till Conrad Lugauer på Jägersro i mitten av november. Efter vinterträningen har det blivit tre starter vilket har resulterat i två övertygande segrar för den snart trefaldige miljonären.

– Gareth Boko är en fantastiskt fin häst som är väldigt stark. Han kan gå med i alla tempon och har alltid en stark avslutning. Man är inte beroende av att vara med i någon spetskörning med den här hästen eftersom han alltid avslutar så snabbt. Han har ett väldigt bra löphuvud och jag har stor respekt för den här hästen, säger Conrad Lugauer.

Lugauer har tränat stjärnor som Olympiatravsvinnaren Copper Beech, och har även kanoner som Spartan Kronos och Calvin Borel i stallet.

Kan du jämföra Gareth Boko med dem och vem är den bästa häst du har tränat?

– Det är alltid så svårt att jämföra hästar och det kan jag inte göra. Det kan mycket väl bli så att Gareth Boko kan bli den bästa. Han har bara gjort tre starter för mig och varit väldigt bra vid segrarna. Det får framtiden utvisa och vi får se hur det går på lördag till att börja med.

”Fick inget stöd av kusken”

Gareth Boko vann direkt i debuten för Jägersrotränaren när han blåste till konkurrenterna på Solvalla i en visslande avslutning. Gången efter blev det galopp i spetskörningen då Lugauer ville chansa och köra för ledningen.

– Jag ville se hur fort hästen kunde öppna och han öppnade väldigt bra utan att vara någon superkatapult. Men han fick inget stöd av mig och jag ville se hur han agerade när jag bara gav honom tömmarna utan något stöd från kusken. Så det är förklaringen till att han galopperade, säger Conrad.

”Jag var jättenöjd”

Senast var den fyraårige topphästen tillbaka i vinnarcirkeln när han i imponerande stil vann försöket till Kungapokalen. Efter en sylvass avslutning via fjärdespår i utgången av sista kurvan spurtade han enkelt ner konkurrenterna.

– Jag körde max sista tvåhundra metrarna och han gick med full fart över mål. Det var en väldigt bra avslutning och jag var jättenöjd. Jag fick uppleva samma sak med honom som i debuten för mig. Hästen lämnade ett mycket bra intryck och jag måste ge honom det bästa betyg man kan få.

– Jag är även väldigt nöjd med återhämtningen och hur han har tränat efteråt. Allting har gått enligt planen och jag känner mig trygg. Hästen är på bra humör, stark, och har stabila träningssiffror.

”Han kan vinna…”

Vad är feelingen inför finalen och hur stora är möjligheterna att vinna Kungapokalen?

– Han kan vinna om han har sin dag. Är det mitt lopp så vinner han. Vi brukar uttrycka oss så i Tyskland men ni svenskar brukar säga att han är en av de hästar som kan vinna loppet. Men man vinner bara om turen är med oss. Om det inte stämmer i loppet kan det gå hur dåligt som helst. Men jag tycker att hästen är i den toppformen att han kan vinna finalen. Det är dagsform och små marginaler som avgör, menar Lugauer och gör en annan jämförelse.

– Jag har lite samma känsla som jag hade när Copper Beech vann Olympiatravet. Han var tvåa i försöket och visade toppform där och när jag körde av banan så hade jag en väldigt bra känsla inför finalen. Jag kände samma nu efter att Gareth Boko vunnit försöket till Kungapokalen. Han var trygg och fin i travet och kändes hur bra som helst. Balansen stämde perfekt. Hästen har en lite speciell bakaktion och behöver bra fäste.

– Vi vann också spårlottningen och fick ett perfekt läge i finalen så vi har bra kort i handen.

”Skitroligt”

Hur stort skulle det vara för dig om ni vann?

– Det hade naturligtvis varit skitroligt och jättestort både för mig och ägarna och alla runt hästen. Det är ett årgångslopp och jag hade varit stolt. Jag vet hur svårt det är att vinna ett så här stort lopp och det hade varit en bekräftelse på mitt jobb och min yrkesskicklighet.

Blir det några ändringar i balans och utrustning?

– Jag har aldrig ryckt tussarna på honom i loppen hos mig. De har suttit kvar så det finns en liten växel till där. Annars blir det inga ändringar, barfota runt om, helstängt huvudlag och jänkarvagn igen.

Du har ytterligare en häst till start i lördagens V75-omgång, Ferrari River i den sjätte avdelningen. Chanserna där?

– Ferrari River (V75-6) har haft lite otur och hade varit med i finalen om han inte hade blivit störd på upploppet. Hästen är jättefin men har ett jobbigt utgångsläge med spår sju bakom bilen. Den värsta konkurrenten, Springfield, har också fått ett kanonbra spår så det blir inte lätt för honom att vinna. Men jag tror att han blir sämst tvåa i loppet, säger Conrad Lugauer som har 84 hästar i träning och i fjol hade ett rekordår med 10,3 miljoner kronor inkört och en segerprocent på 19 procent.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikel”Motståndet ser lite ihåligt ut…”
Nästa artikelÖdesstarten: ”Inte ett dugg nervös…”