Avelshingst plus eller minus på V75?

37

avelshingst v75

Norske kallblodet Mino har nyligen fått börja bekanta sig med damer.
Hur ska det gå i första starten som avelshingst för åttaåringen som betäcker ston på naturlig väg så nära som två dygn innan lördagens V75-start i Östersund?
– Det kan gå hur som helst. Samtidigt som en del hingstar tänder till otrolig, kan det lika gärna gå åt andra hållet. Så vi ligger lite lågt, säger kände uppfödaren Gerth Ove Karlsson.

Kallblodet Mino har segrat två gånger tidigare i V75 tillsammans med Magnus Jakobsson. Karlstadkusken satt bakom i Gunnar Wallbergs Minne på Gävletravet i maj 2014, samt i loppet Erik Perssons Memorial i Årjäng i fjol somras.
Under midnattstravet i Östersund på lördag – med första V75-start 20.30 – kör Jakobsson hästen igen. Mino står med 20 meters tillägg i V75-2.
– Jakobsson känner Mino och det blir helt klart en intressant start nu när hästen är igång och betäcker, säger 71-årige Gerth Ove Karlsson, med amatörlicens på Gävletravet.
Lördagsloppet är ett minneslopp efter jämtländska fantomstoet Sjunga Best. Men det är det inga ston med, utan ett helt fält med hingstar och valacker.

Uppfödare i 40 år
Åttaårige Mino är en av dem. En hingst leasad från Norge som nyligen blivit premierad.
Gerth Ove Karlsson från Heby i Västmanland har hållit på med uppfödning av kallblodiga hästar i snart 40 år under kennelnamnet ”Tabac”.
Egil Tabac och Odin Tabac är de vinstrikaste av Gerth Oves uppfödningar med vardera 2,2 miljoner intjänat. Trean i ligan Titan Tabac som sprang in 1,4 miljoner kronor.
– Jag har fött upp en bit över 500 hästar i alla fall, samtliga utom kanske fem har hetat ”Tabac”, efter rakvattnet. Man kan inte bara prata pengar och jämföra då och nu. Odin har tänt om fantastiskt hos Jörgen Westholm. Men jag håller Egil som den bäste. Han var igång och startade från treåringssäsongen och har gjort det bra.

Haft Mino i kikaren länge
V75-aktuelle Mino ägs av norske amatörtränaren Helmen Hovel. Hästen är endast på leasing hos Gerth Ove Karlsson och dealen är att hingsten ska tillbaka till Norge efter betäckningssäsongen.
Karlsson blev tidigt intresserad av Mino och erbjöd ägaren 350 000 kronor för hästen för några år sedan men fick nobben. Nu blev fuxen en avelshingst på leasing på Stuteri Tabac i stället. En uppfödare som inte använder semin utan alltid låtit betäcka på naturlig väg.
Mino ska få bekanta sig med flera ston i veckan.
– Självklart får han en ledig dag på fredag. Annars är han igång och betäcker varannan dag, ibland två gånger om dan. Sju ston är färdigbetäckta och vi har tio här just nu som ska gå till honom. Så sammanlagt kommer han att få någonstans runt 20 ston skulle jag tro.
Hur reagerar hingstar som nyligen börjat betäcka?
– Ja, det är det man aldrig vet. Jag har haft hingstar som blivit mycket, mycket bättre när de börjat betäcka, en del andra har tvärtom bli lite sämre och okoncentrerade. Men jag tycker inte att det verkar så med den här. Det är en jävla tuffing , en riktig hårding faktiskt. Jag har ju hållit på i 40 år och har lite att jämföra med och måste säga att han är ganska tuff att betäcka med.
Mino ser annars beskedlig ut på avstånd.
– Det är ingen tokig och dum hingst. Till vardags är han bra att ha att göra med, men just i det här är rätt tuff. Han har ju aldrig betäckt förut och börjar veta vad det går ut på nu. Det finns inget som tyder på att något är fel i alla fall.
Vad säger du om lördagens start då?
– Vi får väl ligga lite lågt med tanke på att han är igång och betäcker. Han har inte startat på en månad men vi har tränat på och jag kört lite intervaller med honom och han verkar som vanligt. Vi ändrar inget i utrustningen, han trivs som han går nu. Senast blev det ju helt fel då han fick gå utvändigt. Visserligen har vunnit från dödens men då gick det långsammare. Mino ska köras lite ”på rulle” då han ju är väldigt, väldigt speedig. På upploppet plockar han ner de flesta, då spelar det ingen roll vad de heter.
Vem tycker du är värst emot?
Solörstegg är jag lite imponerad av. Hästen kommit tillbaka från gaffelbandsskada och gjort riktiga fantomlopp, bland annat svenskt rekord över 2640 meter senast. Vi åker inte till Östersund för att lägga oss på rygg men jag tror att det blir svårt att räcka ända till seger. Jag hoppas att jag har fel.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelMoberg tippar sig etta på Bjerke
Nästa artikelNurmos har laddat inför Östersunds travfest

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.