Bäddat för världsrekord i Olympiatravet

32

världsrekord olympiatravet

Världsrekordet hänger löst i Olympiatravets final på lördag.
Åbytravets sportchef tycker sig ha fog för påståendet.
– Det lär bli körning från start – sedan finns det flera starka hästar med som kommer att sätta upp farten under loppet, säger Jon Walter Pedersen.

På lördag arrangerar västkustbanan Åby den 36:e upplagan av Olympiatravet med ett 40-tal olympier och paralympier på plats i den särskilda OS-byn på publikplatserna.
En folkfest som lockade 13 051 personer i fjol då B.B.S.Sugarlight vann på ett nytt rekord för loppet, 1.10,7 över medeldistansen.
Norske amatören Fredrik Solberg kommer igen det här året med sin häst och spårlottningen utföll till belåtenhet i det norska lägret.
B.B.S.Sugarlight fick ett andraspår och Peter Untersteiner lär gasa ordentligt från start.
Innanför ses On Track Piraten med kusken Johnny Takter som kanske sitter i samma tankar.
Det är just spårlottningen med två startsnabba hästar på de innersta spåren i V75-6 som fått Åbytravets sportchef att börja prata i termer av världsrekord.
– Redan när B.B.S.Sugarlight vann uttagningsloppet på Axevalla fick jag känslan att det kan gå vägen. Solbergs häst gick 1.10,8 på Axevalla för någon vecka sedan och jag håller ju vår bana som lite snabbare än Axevallas. Sedan är jag inte heller säker på att han tar sig förbi On Track Piraten som är mycket snabb och har visat att trivs på Åby där han har dubbla SM-titlar. Det ser ut att bli strid från start, säger Jon Walter Pedersen.

Världsrekordet från i fjol
1.10,0 lyder världsrekordet över medeldistansen på, en notering satt av italienske Robert Bi i Copenhagen Cup i maj förra året.
Det lär krävas en låg 10-tid för att vinna Olympiatravets final på lördag tippar sportchefen.
– Då är det inte många tiondelar som skiljer. B.B.S.Sugarlight vann på en tid sju tiondelar över världsrekordet i fjol hos oss och då var det med 20 meter. Nu lär det bli körning och den som hamnar i ledningen kommer att få bekänna lite färg också. Dessutom har vi fyra-fem hästar som kan göra jobbet själv och inte räds utmaningen att gå utvändigt ledaren. Då talar jag om typ Anna Mix, Sauveur, Mosaique Face och någon till. Vilket lopp, alla hästar kan vinna på lördag och det ser ut att bli på en riktigt bra tid
Papagayo E. är struken och det återstår nio hästar som tävlar om förstapriset 1 500 000 kronor. Ett jämnt fält. Egentligen är det bara danske Gigant Slugger som inte har någon reell chans. Var ditt sista wild card en nödlösning?
– Jag vill aldrig kalla inbjudna hästar en nödlösning. Sedan är det ju alltid så att det kommer in lite enklare hästar slutet. Om vi bjudit in Quick Fix hade de flesta tyckt att det varit okej, och Gigant Slugger slog Kolgjinis häst i den förra starten. Jag är nöjd med den danske hästen men hade faktiskt franske Voltigeur de Myrt ”klar” fram till i torsdags. Då tyckte kretsen kring den hästen att det såg för tufft ut hos oss och drog sig ur och valde Lotterian på söndag i stället.
Nahar blev sista häst att kvala in och imponerade ju på Umåker i lördags. Överraskande med en så pass het segerkandidat i elfte timmen?
– Jag blev väldigt positivt överraskad att Nahar var så bra igen. Kul för oss på banan också med en hemmahäst, då Robert Bergh bara varit tränare på Åby i snart ett halvår. Robert höll inte med om det där, han hade haft det på känn sa han. Och visst blir Nahar livsfarlig.
Åby drar igång festen redan fredag kväll med kvalen till Drottning- och Kungapokalen. Känner ni er splittrade på sekretariatet?
– Det var lite så när vi gjorde programmen i början av veckan Två så stora tävlingsdagar! Det känns spännande att prova det här konceptet nu och lägga fyraåringarnas lopp den här helgen. Något som aldrig gjorts förut. Finalerna går 14 maj nämligen och det allt för kort tid dit fram till dess för att spela med så många andra datum. Nu blir det dubbeltrav och vi har fått många extra bokningar i restaurangerna. Det blir fest, slutar Jon Walter Pedersen.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.