Båth fiskar efter en gul kavaj

46

fiskar efter gul kavaj

Svante Båth laddar upp inför Svenskt Travderby med lite fiske hemma i stugan i Huljen utanför Sundsvall. Foto av Thomas Blomqvist

Fjolårets derbyseger med Poochai är juvelen i kronan för travtränaren Svante Båth.
I år fiskar han efter ännu en derbykavaj – och uppladdningen inför miljonloppet handlar om just fiske.
– Det är ett otroligt skönt sätt att varva ner på. Största fisk? Ja, någon gädda uppåt tio kilo har det blivit, säger Bergsåkertränaren som på söndagen hoppas på Conlight Ås i Svenskt Travderby.

Dagens fortkörning är avslutad och vi hoppas på några bilder på travtränaren Svante Båth. Han möter upp i Huljen, ett par mil väster om Sundsvall.
Här har Bergsåkertränaren sitt sommarställe och det är här han laddar batterierna.
– Mat och matlagning är mitt stora intresse utanför travet. Jag kan ställa mig och göra en trerätters själv när jag är hemma själv. Men mat är även trevligt sätt att umgås och jag tycker att det är jätteroligt att även kombinera mat och vin.
Men när bilden ska tas blir det inte vid spisen utan nere vid egna bryggan. Fiske är ett annat stort intresse.
– Det är ett otroligt skönt sätt att varva ner på. Att bara åka runt ett varv med båten och kanske få någon gädda. Då kan man koppla av och tänka på annat.
Svante Båth avslöjar också att det finns en hel del stora gäddor i Huljesjön.
– Förr var det bättre och jag sparade alltid huvudena. Jag gjorde även kul mat av kinderna.

23 fyraåringar i vinnarcirkeln
Svante Båth är i dag en av Sveriges största travtränare och på träningslistan finns inte mindre än 148 hästar.
Har du varit större någon gång?
– Ja, förra veckan hade vi 151… Det är tack vare gården nere i Knivsta som vi kunnat utöka, säger Bergsåkertränaren som sedan en tid har en filial utanför Stockholm.
Av de 148 hästarna är 23 fyraåringar. En kull där samtliga 23 fått besöka vinnarcirkeln och tillsammans har de tagit 81 segrar och tjänat drygt 4,8 miljoner kronor.
– Är det så? Det är bättre än jag trodde, jag tycker annars det har småjävlats lite på den kanten.
Hälften av fyraåringarna har tjänat 200 000 kronor.
– Den halvan är jag förstås nöjd med, men samtidigt missnöjd med den andra halvan. Där har jag inte lyckats.
I år, precis som de senaste säsongerna, har stallet en imponerande segerprocent på 23.
– Jag tycker vi försöker ha hästarna förberedda i den mån det går. I våras tyckte jag vi hade lite skit i stallet, då hade jag is i magen och matchade lite lugnt. Det går när man har den tryggheten och samtidigt har bra hästägare, säger Svante Båth.

Mådde illa inför derbyt i fjol
I fjol vann Poochai Svenskt Travderby, är det din största seger?
– Ja, troligtvis är den det. Det är svårt…men penningmässigt är det ju det. Men även segern i kriteriet med Malabar Circle Ås betydde mycket, samma sak när Staro Showbiz vann E3, det var min första klassiska seger, och när Lasse Lindberg vann Uppfödningslöpningen med Luxury Ås. Just den sistnämnda segern betydde mycket känslomässigt. Vi övertalade Lasse att köra, han som betytt allt för mig, all stöttning och det han lärt mig. Jag hoppas han sitter och tittar någonstans, han känns som halva jag, Lasse Lindberg.
Vad har derbysegern betytt för dig?
– Det är en jättehärlig bock i mitt cv, så är det bara. Men ska jag vara ärlig så mådde jag illa…inför loppet ifrågasatte jag till och med mitt yrkesval. Jag hade fyra hästar till start och visste att hur det än gick så kommer några av mina hästägare att bli besvikna och må dåligt.
– Jag tittade aldrig på loppet, och det var första gången i mitt liv. Samtidigt förstod jag att jag hade bra chans att vinna.
Minns du känslan när du förstod att ni vann?
– Ja, eller inte, det blev som ett rus. Jag vet att jag stod kvar för att titta hur det gick till. Jag var i omklädningsrummet. Jag hörde att det blev målfoto och när jag såg målfotot såg jag att Poochai var med på fotot och att han var först.
Kommer du titta på söndag?
– Jag vet inte, jag tror det. Nu har jag en häst med och då vet man att om den vinner då blir 100 procent av mina hästägare glada.

Rycktussar i finalen
Conlight Ås vann sitt försök och startar från spår fem bakom startbilen i finalen som lockar med evig ära och två miljoner kronor i förstapris.
Tror du att Conlight Ås kan upprepa Poochais succé?
– Jag vet inte, det vore ologiskt att vinna två år i rad. Men jag har en högkapabel häst och jag är nöjd med honom för dagen. Det är ett öppet derby, men visst har jag en häst som kan vinna. Men då ska allt stämma. För att kunna vinna, måste man våga förlora.
Hur ser du på årets finalfält?
– Det är jämnt och ingen häst utmärker sig. Det finns säkert några som blir stjärnor även om ingen har någon gloria ännu.
Dina tankar om själva loppet?
– Det har jag inga. När vi kört sista jobbet på fredag har vi gjort vårt, sedan är det upp till kusken, Erik Adielsson.
Vad har Conlight Ås gjort efter försökssegern?
– Han gick intervaller i fredags och även i dag på tisdagen. Han kändes jättefin i dag och vi provade även att rycka tussarna, det gick jättebra. Vi har aldrig ryckt tussarna tidigare.
Gör du några ändringar inför finalen?
– Det blir barfota igen och så blir det rycktussar för första gången. Jag tror det blir vanlig vagn, men jag har faktiskt inte pratat med Erik om det ännu.
Om du ska beskriva Conlight Ås?
– En väldigt snabb ganster. Vi har till och med köpt egen vagn till honom eftersom han kan sparka. Han blir förbannad ibland, men det känns som att han mognat i år.

Två i Breeders Course-finalen
Förutom Conlight Ås (V75-5) har Svante Båth ytterligare två hästar till start på Jägersro på söndagen i finalen av Breeders Course för tvååringar med 450 000 kronor till vinnaren.
Chocolate Gold (lopp 3) var jättefin i fredags. Två år och täta starter är ingen självklarhet. Han verkar må bra och äter bra. Han har fått tre starter innanför västen och rutin som kan betyda mycket.
Upstream (lopp 3) har varit en snackhäst i stallet hela tiden och visat sig på styva linan i jobben. Med stängt huvudlag gjorde han det bra senast men han har bara gjort ett lopp. Jag tror det är jämnt mellan mina grabbar.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.