Henriks första Derbyhäst!

30

image

Henrik Svensson ropade in hästen på auktion och trots att han passerat sin limit så fortsatte han ändå att bjuda.
Nu är Serious Try en av de som kan vinna Svenskt Travderby – efter en imponerande seger i försöket.
– Han är min första derbyhäst och det känns fantastiskt. Det finns en chans att han kan vinna, säger Henrik Svensson.

Bergsåkerstränaren driver en rörelse med 40 hästar i träning. Han har aldrig tidigare haft en häst med i Svenskt Travderby men på söndag är det dags. Serious Try är fyraåringen som har kvalat in till travsportens Blå Band och han gjorde det via en mäktig avslutning i försöket. Men om vi backar bandet snart två år så minns Henrik Svensson kriterieauktionen mycket väl. Det var nämligen då han hittade ettårige Serious Try och han fastnade så mycket för hästen att han så gärna ville köpa honom – trots att priset passerade hans tilltänkta limit.
– Vi ropade in honom på kriterieauktionen och han kostade 130 000 kronor. Egentligen ville jag ha honom lite billigare och budgivningen hade passerat min limit. Men jag fortsatte att bjuda för jag ville så gärna ha honom, berättar Henrik Svensson.
– För det första tyckte jag att härstamningen var intressant. Pappan Crazed var jag lite osäker på men jag gillar Credit Winner-stammen. Sedan var det en otroligt fin häst som hade en bra exteriör. Så det var kul att vi kunde köpa honom och det är fyra delägare på hästen. Tre av dem är tidigare hästägare hos mig och den fjärde är helt ny och det är hans första häst överhuvudtaget.

”Plötsligt lossnade det”
Serious Try har utvecklats mycket och tagit åtta segrar på 19 starter och tjänat nästan en halv miljon kronor. Han ståtar med fyra raka segrar, näst senast vann han V75 och senast spurtade han till en imponerande triumf i derbykvalet. Men karriären började allt annat än bra då hästen på de fyra första starterna galopperade tre gånger och blev oplacerad.
– Det tog ett tag innan han släppte till och började sköta sig. Han var lite svag i början men sedan lossnade det på hösten i fjol. Det började även dåligt i år igen och han var svag och oinspirerad. Men så helt plötsligt lossnade det igen och hästen har utvecklats på alla plan. Det känns också som att det finns en hel del kvar i honom, säger Henrik Svensson.
Beskriv Serious Try, vad är det som gör honom till en derbyhäst?
– Han är en medelstor häst som har ett väldigt bra psyke. Han är ganska komplett och är både snabb och stark.
Det var en skräll för många när han vann sitt uttagningslopp till 21 gånger pengarna från spår tolv. Var du lika överraskad?
– Jag trodde inte så mycket på honom dagarna innan men faktiskt på tävlingsdagen fick jag plötsligt en bra feeling. Jag trodde bara att han skulle vinna men det tordes man ju inte säga till någon. Kul att man fick rätt den här gången, säger Svensson.
– Hästen gjorde en väldigt bra avslutning och jag körde 1.11,5 sista varvet. Det var inte så att han gick vid sargen heller för han var ute i fjärdespår i mitten av sista säng. Det var långt fram men han spurtade jättebra och gick med bra spänst över mål.
– Vi åkte hem dagen efter och han verkar ha klarat resorna väldigt bra. Han har gått några lugna jobb efteråt och känns fortsatt fin.
Hur stort är det för dig att ha kvalat in din första derbyhäst?
– Det är helt fantastiskt och det ska bli väldigt spännande. Extra kul att man har tränat fram honom själv hela vägen också. Derbyt är det största loppet efter Elitloppet. För mig är det större än Kriteriet. Det är ett tuffare och svårare lopp än Kriteriet, menar Svensson.

”Drömläge med innerspår”
Henrik Svensson fick välja startspår i finalen som nummer fyra av försökssegrarna. Han blev väldigt glad när han såg att innerspåret fortfarande var ledigt.
– Det är ett drömläge och jag hade tagit innerspåret om vi hade fått välja först, säger han.
– Planen är att öppna så bra som möjligt men jag tror inte att vi håller ledningen. Vi får säkert ett fint lopp hursomhelst och sedan får vi hoppas att vi har turen med oss.
Hur realistiskt är det att ni ska vinna Svenskt Travderby?
– Chansen finns att vinna, även om det kanske är så att några av de andra är för bra. Men min häst har utvecklats sent och har kommit så starkt på slutet. Det är ett jämnt lopp och han är absolut inte borta. Får han en invändig resa och chansen i tid ska det bli väldigt spännande. Vi kör barfota runt om igen.
Hur klär du i en gul derbykavaj?
– Ha, ha, jag tror att den skulle passa mycket bra. Det skulle såklart vara oerhört stort om det gick vägen. Men vad som händer då vågar jag inte ens tänka på. Nu fokuserar jag bara på att göra det så bra som möjligt, så ordnar det sig nog med firandet om det skulle gå så bra.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.