Bergh jagar sin fjärde gula kavaj!

101

bergh gul kavaj

Han har vunnit Svenskt Travderby tre gånger tidigare.
Med förvandlingsnumret Bandit Hornline jagar Robert Bergh sin fjärde gula derbykavaj.
– Det är dags att fräscha upp garderoben lite. Om hästen presterar en av sina bästa dagar i livet kan han vinna, säger Robert Bergh.

På söndag väntar två miljoner kronor (det dubbla för hästar i Premiechansningen) och en plats i historieböckerna när travsportens blå band – Svenskt Travderby – avgörs på Jägersro. Det är landets största lopp för de fyraåriga travarna och eftersom en häst bara får en chans i livet att vinna Derbyt är det här loppet ett av de absolut största i svensk travsport. En derbyvinnare blir aldrig bortglömd och en som har lyckats med konsten att ha vunnit tre derbyn är Robert Bergh. 1997 vann han med Remington Crown, 2001 med Hilda Zonett och 2003 med Tsar d’Inverne. Den sistnämnde ägdes av Peter ”Foppa” Forsberg och haussen var enorm runt det loppet och kring världens bästa hockeyspelare.
– Det är första gången jag har varit nervös på riktigt inför ett lopp. Det var ett otroligt medialt tryck eftersom det var ”Foppa” som ägde hästen. Jag tror säkert att det var 50 journalister bara från USA på stallbacken den dagen så det var nästan overkligt, säger Robert Bergh.
– Alla förväntade sig att han skulle vinna och det var otroligt skönt att det lyckades. Med de andra två hästarna så var det också väldigt speciellt eftersom både Remington Crown och Hilda Zonett galopperade i starten men ändå kom tillbaka och vann.

Hästauktioner i Frankrike
När intervjuen görs med Robert Bergh tisdag eftermiddag är han i Frankrike där han har varit och kört snabbjobb med sina sju hästar som han har på filialen hos Ulf Nordin. Under den gångna helgen hade han fina framgångar under stortravet på Bergsåker med bland annat en dubbelseger i V75. Nu i veckan vankas det hästauktioner för hela slanten fram till derbyhelgen. Det är auktioner i Deauville onsdag, torsdag och sedan bär det av till Malmö på fredag för Lutfi Kolgjinis auktion i Vomb.
– Vi får se om det blir några köp, men det är inte omöjligt, säger Bergh.
– Det var en bra helg på Bergsåker och det var härligt att få vinna så många lopp under de dagarna. I Sundsvall Open Trot blev det däremot lite jobbigt. Jag själv fick två hästar framför mig med Nahar som inte gick framåt och Ed You fick för hårt tryck i ledningen annars hade han nog vunnit.

Rekommenderade ägarna att köpa ”Banditen”
På söndag i samband med Derbyt på Jägersro så körs det även en extra V75-omgång. När det gäller Robert Berghs tidigare derbyvinnare, Remington Crown, Hilda Zonett och Tsar d’Inverne så var det hästar som Bergh skolade in och tränade upp från början hela vägen fram till derbysegrarna. Med årets finalist, Bandit Hornline, så har han inte ens haft hästen i träning i ett år. Bandit Hornline tränades tidigare av Roger Malmqvist och kom till Bergsåkerstränaren den 1 november i fjol.
– Jag fick nys om att han var till salu och rekommenderade ägarna att köpa honom, säger Robert Bergh.
Vad var det speciellt som du fastnade för?
– Jag var inne och kollade på honom och gillar hans exteriör. Han hade haft en del otur i loppen tidigare men ändå gjort en del starka lopp. Men det var framförallt på exteriören som jag gjorde bedömningen att han skulle kunna ta sig till toppen. Dessutom var han till salu för ett normalt pris.

Utvecklats ytterligare efter halsoperationen
Bandit Hornline har gjort elva starter hos Robert Bergh och sprungit in 726 800 kronor i dessa. Det har blivit tre segrar, fyra andra- samt två tredjeplatser. Han har vunnit försök och final i V75, varit tvåa i försöket till Sprintermästaren men galopperade bort sig i finalen.
– Han var grymt bra direkt för mig och hade kunnat vinna redan i debuten om han inte snubblat till 100 meter kvar. Sedan var han tvåa i ett fyraåringslopp på Jägersro så han började väldigt fint, säger Bergh.
Det blev sedan en paus för Bandit Hornline med ett fyra månader långt tävlingsuppehåll med vinterträning. I årsdebuten blev han tvåa efter Cool Keeper på 1.14,6 över full distans men trots det var Robert Bergh inte helt nöjd.
– Många tyckte säkert att han var bra i årsdebuten men jag kände att det fanns mer att göra och samtidigt hade han lite missljud i halsen. Så han gick igenom en liten halsoperation och återkom sedan under elitloppshelgen och var trea i ett fyraåringslopp.
– Därefter vann han försök och final i V75 innan han gjorde ett topplopp som tvåa från dödens i försöket till Sprintermästaren. Jag tyckte att han var bäst av alla i försöken men tyvärr så skulle jag på och kladda med skygglappar på honom till finalen och då blev han för het och galopperade.
Om du beskriver Bandit Hornline som häst, vad säger du då?
– Det är en väldigt mysig häst som har ett litet ego och en hingstkaraktär men på ett väldigt snällt sätt. Han är mjuk, trevlig och en glad häst när han kommer ut och tränar. Sedan tycker jag som sagt att hästen har utvecklats och tagit ett steg till efter halsoperationen. Han har hävdat sig väldigt bra mot den absoluta toppen i kullen.

”Är ännu bättre nu än i semifinalen”
I uttagningen till Svenskt Travderby så vann Bandit Hornline efter att ha tagit ledningen och fått bestämma i ett lugnt tempo. I en visslande snabb avslutning höll han undan till en lätt seger. Men trots seger i derbykvalet så var tränare Bergh inte helt nöjd och tror att hästen kommer att vara ännu bättre nu.
– Även om han var bra så var han inte riktigt spänstig och hängde lite på en töm. Han har gått två jobb efteråt och det har hänt mycket på den tiden. Hästen hade varit ifrån i fem veckor innan derbykvalet och det känns att han har gått framåt för jag var mycket nöjd med honom både i fredags- och i måndagsjobbet. Då kände jag att han är ännu bättre i ordning än i semifinalen och jag ska försöka få till så att han är på topp på söndag, säger Robert Bergh.

Hur är feelingen att vinna Svenskt Travderby för fjärde gången? Om du jämför med känslan runt dina tidigare vinnare?
– Om han presterar en av sina bästa dagar i livet då kan han vinna Derbyt. Med de andra som har vunnit har det mer varit så att strular det inte så vinner de. Nu strulade det ändå för två av dem med galopp och de vann ändå. De hade helt enkelt överkapacitet för klassen.
Vad säger du om läget med spår fem bakom bilen?
– Han är snabb ut och jag får prova för spets först, även om det är snabba hästar innanför. Jag kör för en bra position och blir det inte ledningen så får vi köra i ryggar och komma till slut.

”Många som var knöliga men ändå kvalade in”

Vad tycker du annars om kvaliteten på årets upplaga av Svenskt Travderby?
– Det var många som inte såg så bra ut som kvalade in. Jag tycker att det var flera som inte var så spänstiga eller travade så bra i försöken. Det är sällan man ser så många vara lite knöliga redan i semifinalen och ändå kvala in. Annars brukar det ju vara så att hästarna ser bra ut i semifinalen men kan vara lite sämre i finalen, menar Bergh.
– Jag tycker att det var en häst som stack ut mest och var väldigt fin och det var Ivar Sånna som Thomas Uhrberg körde.
Till sist; Använder du de tidigare gula derbykavajerna eller samlar de damm i garderoben?
– Jag använder de aldrig men de hänger lite fint i ett rum som vi har i stallet. Det är lite som ett ”museum”, som vi har gjort i ordning till ett pokal- och vinstrum. Så visst vore det trevligt med en fjärde kavaj och fräscha upp garderoben lite, säger Robert Bergh med ett skratt.

Fotnot: Bandit Hornline är med i Premiechansningen och erhåller därmed dubbla prispengar som han eventuellt tjänar i Svenskt Travderby.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelJerry Riordans chanser inför V75 Jägersro 6 september
Nästa artikelÅke Lindblom vill matcha Guldtanden med en gul kavaj

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.