Jerry Riordans chanser inför V75 Jägersro 6 september

264

image-1

För några år sedan turnerade han i miljonloppen med superstoet Lisa America.
Nu har Jerry Riordan slagit ner bopålarna i Sverige.
– Jag hoppas att jag kan stanna här. Sverige är ett underbart land och travsporten är inte bättre någon annanstans, säger amerikanen som blev italienare och startar tre hästar när Jägersro bjuder in till V75-jackpot med 43 miljoner kronor i sjurättspotten.

Efter två decennier som en av landets ledande tränare tvingades Jerry Riordan i fjol definitivt lämna den blödande travsporten i Italien.
Den nya karriären fick en kick när Sheva Vik tog hem E3-finalen för ston på Romme för två veckor sedan och på lördag hoppas den nyblivne 57-åring få göra mer välbehövlig reklam för sitt träningsstall.
– Jag vill inte vara den som tar hästar från andra, men ska man vara tränare i Sverige så måste man ha svenska hästägare också. Tyvärr har vi inte det ännu, säger Jerry Riordan som trots att han passerat tre miljoner inkört under 2014 ändå är osäker på om den nya satsningen kommer att hålla.
– Om det ser ut på samma sätt som nu om två år så tror jag att det blir svårt att stanna kvar. I sådana fall åker jag inte tillbaka till Italien, det går inte som situationen ser ut där. Då återstår att återvända till USA. Det vore väldigt tråkigt, jag tycker att travsporten är så mycket bättre här i Sverige, förklarar Riordan som lämnade sitt fädernesland och blev tränare i Italien 1991, just för att han saknade passionen för sporten.
– Man har alltid behandlat hästarna mycket mer humant i Europa, det var den avgörande anledningen till att jag flyttade en gång i tiden. I USA köper man ett gäng ettåringar på auktion, man ”trycker dem” så hårt det går och de som inte klarar det gör man sig av med. Sedan köper man nya på auktionen nästa år. Den ”slit och släng”-mentaliteten har jag alltid haft väldigt svårt för.

Travfest hela sommaren
När travsporten i Italien mer eller mindre blev bankrutt för några år sedan tvingades Riordan likt många av sina kollegor att söka nya jaktmarker.
Att valet skulle falla på Sverige var inte konstigt, den första kontakten med det exotiska landet i norr kom redan 1980 då han som skötare till elitloppshästen Chiola Hanover för första gången i livet satte sig på ett flygplan och tog mark på Solvalla, ett minne som Riordan ofta nämner som ett av sina starkaste i karriären.
Efter sporadiska besök under åren blev Lisa America hästen som presenterade den sympatiske amerikanen för den breda svenska travpubliken.
Stoet tävlade framgångsrikt i de svenska storloppen under 2010-2011 med segrar i Åby Stora Pris och Sundsvall Open Trot.
– Jag älskar Sverige, det har jag gjort sedan jag kom hit första gången. Det finns ingen annanstans där sporten fungerar så bra och intresset är så stort. Jag försökte förklara det för John Campbell när han var här och körde på Solvalla nyligen, att det inte bara var en speciell kväll då, utan att hela sommarsäsongen är så i Sverige. Som stochampionatshelgen på Axevalla eller Sprintermästaren här i Halmstad, det är små orter där de stora tävlingarna verkligen blir festligheter.

”Otroligt effektivt”
Det är just på Halmstadtravet som Riordan slagit upp sin träningsrörelse med 25 hästar. Snart ska han ha avvecklat den sista delen av sin italienska verksamhet.
– Jag har några unghästar kvar där, mest för att det är ett par killar som jobbat åt mig i många år. Jag ville att de skulle få chansen att hitta nya jobb först och inte bara sticka. Men innan nyår ska alla hästarna vara här.
Vad saknar du mest med Italien?
– Inställningen att det kan bli fest när som helst. Jag menar att någon plötsligt öppnar en flaska vin, tar fram en bit salami och dukar upp ett bord, oavsett vilken tid det är på dygnet. Det och maten. Det är då italienare är som trevligast, över en bit mat och med lite vin. Att en ägare kan låta sin restaurang vara öppen långt in på natten bara för att han ser att gästerna har så trevligt. Det är mycket med Italien som fungerar väldigt dåligt, men när det gäller att njuta av livet så är man bäst i världen.
Vad har överraskat dig mest med Sverige?
– Hur man har möten och diskussioner. Ser man det ur ett italienskt eller amerikanskt perspektiv så är svenska möten fantastiska; alla lyssnar på varandra, man får tala till punkt, ingen blir sur, ingen blir sårad, man tar det väldigt ”coolt” och är ärliga. Ska man driva ett företag är det otroligt effektivt och jag tror att det är en stor styrka i den skandinaviska mentaliteten.

Äger hälften av hästarna själv
På det sportsliga planet har Jerry Riordan snabbt blivit en faktor i västra Sverige och framförallt i unghästloppen. Sheava Viks seger var stallets största sedan nyetableringen värd 800 000 kronor.
– Det var viktigt, inte bara för pengarna utan också för publiciteten. Just nu äger jag och min fru hälften av hästarna själva och resten har gamla hästägare från Italien. Det fungerar nu, men är inte hållbart på lång sikt. Ska man driva ett stall i Sverige så går det inte att göra helt utan svenska hästägare. Därför måste vi få folk att få upp ögonen för oss och det finns inget bättre sätt än att vinna stora lopp, säger Riordan som på lördag kan lägga ännu en tung titel till meritlistan i European Championship för 3 years old (V75-3) med 450 000 kronor i förstapris där Sheava Vik dragit spår tio.
– Även om hästen var väldigt bra senast så vill jag inte hissa henne för mycket. Det är en oerhört jämn och stabil häst som alltid gör sitt jobb, men någon ”superstar” eller ny Lisa America är hon inte. Hon kommer säkert att prestera fint här också och är absolut inte chanslös, men som startspåren ser ut tror jag faktiskt ännu mer på min andra häst, säger Riordan och refererar till Saphire Bi.
– Det är en lika bra häst, faktum är att hon till och med är snabbare i benen än Sheava. Hon har tävlat mot hingstar och gjort det väldigt bra, ofta från svåra utgångslägen. Nu hade hon äntligen tur i spårlottningen och jag skulle verkligen vilja se henne i ledningen, hon har aldrig sprungit där och jag inbillar mig att det skulle passa.
Sin bästa segerchans ser emellertid Riordan i lärlingsloppet (V75-5) där stallets försteman Linda Allercrantz åter svingar sig upp bakom Rare Wise As, som radat upp starka prestationer i sommar.
– Hästen var väldigt nervös när vi började starta henne och ville inte springa rakt i loppen, men sedan hon blev stark nog att kunna tävla barfota har det verkligen lossnat. Dessutom verkar hon komma bättre överrens med Linda än med andra kuskar. Det blir säkert offensiv satsning härifrån och skulle hon nå ledningen blir hon svårslagen. Alla tre hästarna har tränat fint inför det här och kommer att tävla barfota som vanligt, säger Jerry Riordan.

Föregående artikelCommander Crowe avslutar karriären i USA
Nästa artikelBergh jagar sin fjärde gula kavaj!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.