Berth Johanssons Memorial 2017

392

Berth Johanssons Memorial 2017

Gult och blått var Berth Johanssons färger. Sonen Magnus och dottern Camilla ser fram emot den åttonde upplagan av minnesloppet på lördag. Foto: Mikael WiknerFoto av Kanal 75

Maharajah och andra glänsarhästar har avlöst varandra i Berth Johanssons Memorial under V75-helgen på Umåker.
Barnbarnet Camilla får nöja sig med att dela ut pris i farfars lopp på lördagen.
Hennes dröm är att en dag stå där själv – som en vinnare.
– Det roligaste vore ju att t a e m o t priset i det där loppet, säger Camilla Johansson, 26.

På lördagen körs den åttonde upplagan av minnesloppet efter travtränaren Berth Johansson.
Historierna om den mytomspunne hästkarlen från Umeå är många. Klart är i alla fall att det var i stadsdelen Östteg i Umeå allting började.
Berth Johansson gick bort 2009 och året efter instiftades ett minneslopp efter banans store.
Det blir ett besök på Ringvägen på Teg under V75-veckan i Umeå.  Den kände tränaren växte upp i den gula västerbottensgården med stall och körvägar några stenkast ifrån det nybyggda Ikea-komplexet i staden.
Så gjorde också barnbarnet Camilla, född 1990.
26-åringen håller på att städa selkammaren den här soliga aprildagen när besöket görs.
– Vi har inga egna hästar just nu, jag och pappa. Men jag håller på att övertala honom om att vi ska skaffa nya. Det går lite trögt men jag vet att han vill, innerst inne, säger Camilla och skrattar.
Hon var 19 år då farfar Berth gick bort. Hon älskar att höra alla berättelser från förr.
– Jag hann vara med lite grand. Men inte tillräckligt. Det var bara ridhästar som gällde för mig på den tiden. Pappa jobbade ju tillsammans med Berth. Själv får jag väl leva på gamla släktmeriter nu när jag inte har egna framgångar, säger Camilla.

Prix d’Amerique och Elitloppet
Magnus Johansson jobbade i team med pappa Berth och slutade skolan efter nian för att satsa på hästarna. Det var han som var skötare till Big Spender, Al Joe och många andra av travarna från det lilla stallet på Teg.
Berth erövrade championatet på Umåker 14 gånger och tog 1 799 segrar som kusk. Inom rikstoton (dagens V75) vann han 124 lopp på 900 körda.
Al Joe vann SM och var med i både Prix d’Amerique och Elitloppet. Big Spender segrade i derbyt och tog dubbla inteckningar i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro.
Song Key vann 74 lopp på 156 starter och var elitloppsfinalist.
Det går att rabbla hästar länge.

”Vill lite grand”
Egna meriter saknas alltså inte för Magnus Johansson. Men det blev aldrig att han fortsatte med trav i någon större omfattning efter pappans död.
Under några säsonger har han hållit igång lite smått med ett par egna hästar efter sin lilla comeback. Av barnen har det hela tiden varit Camilla som varit den mest intresserade.
Och faktiskt drivande.
Magnus Johansson teaterviskar när han svarar på frågan om framtida satsningar.
– Nog vill jag lite grand. Camilla vill betydligt mer om man säger så. Vi får se då. Jag har hela tiden sagt är att det ska vara lugn och ro och harmoni när man tränar häst och efter att ha jobbat mycket under en period ska det förhoppningsvis bli lugnare framöver, säger Magnus Johansson, vars firma har haft hand om skötseln av anläggningen på travbanan under några år.

I vinnarcirkeln på lördag
På lördagen körs Berth Johanssons Memorial 2017. Loppet för femåriga hästar har sett vinnare som Maharajah, Formula One med flera.
– Ja, det är avelshingstar allihop i princip. Vilka fina hästar vi har fått se och vi hade tur den här gången också med loppet, säger Magnus som under åren delat ut pris tillsammans med sin bror Michael i loppet.

Tobin Kronos favoriten
Solvallatränaren Daniel Redén vann i fjol med Daley Lovin. I årets upplaga är Redén och Örjan Kihlström favoriter med Tobin Kronos. Stallet kommer även med In Vain Sund.
Håkan Persson, kommunikatör på Umåker, står för tipsen i banprogrammet.
– Tobin Kronos är min och många andras förstahäst i loppet. Han vann spårlottningen och kan komma bra till från start. Värsta motståndarna drog de sämsta lägena. Främsta utmanare är just In Vain Sund, Redéns andra häst i loppet som varit fantastiskt bra i Paris i vinter. Stefan ”Tarzan” Melanders Cruzado Dela Noche är lika given. Jag tar fyra streck på V75 och plockar även med ett riktigt ”långskott” i form av Petri Salmelas Cupido Sisu som var med i de stora årgångsfinalerna i fjol, säger Håkan Persson.
Berth Johanssons Memorial körs som V75-6 på lördagen. 200 000 kronor väntar vinnaren.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet