Björn Goop skrev historia på V75

132

goop skrev historia

Svensk Uppfödningslöpning till Mister J.P. och Björn Goop. Med på bilden ägaren och uppfödaren i Jean Pierre Barjon. Foto: Burt Seeger.Foto av Kanal 75

FULLSTÄNDIGA V75-RESULTAT HITTAR NI HÄR

Landets ledande kusk med över 5 500 segrar.
Men Björn Goop är inte bara kusk – han är tränare också.
Segern i Svensk Uppfödningslöpning med Mister J.P. hade han väntat på.
– Oerhört skönt. Jag kände att jag ville ha en stor seger som tvååringstränare också, sa Björn Goop 38, efter triumfen som inbringade rekordbeloppet 1.2 miljoner kronor.

Sedan Björn Goop tog över rodret av pappa Olle för några år sedan har han allt mer börjat värdesätta triumferna med hästar han inte bara kör utan också tränar.
Att han skulle vinna Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro – för första gången som tränare – mer eller mindre förväntades av honom.
Mister J.P. är en av de största talangerna som funnits i svenskt trav. Inför lördagens lopp var  hingsten inte bara obesegrad efter fem starter. Mister J.P. hade utklassat sina motståndare och noterat två svenska rekord och två banrekord på sin väg till de tvååriga travarnas största lopp.
Att storfavoriten hade dummat sig med en galopp i uttagningen oroade stallet. Nu var hästen säkerheten själv och frontade busenkelt från andraspåret bakom bilen.
Lutfi Kolgjini ville vara med och leka och utmanade ledaren med Clemenza As på den sista bortre långsidan. Tempot var högt uppskruvat med två hästar långt före de andra.

Glad över sällskapet
När Clemenza As tröttnade och föll till fjärdeplatsen såg Mister J.P. inga hästar i ögonvrån och slog av lite på takten. Det blev ändå en mycket bekväm seger med fyra längder.
Mister J.P. segrade på tiden 1.13,8 över de 1 640 meterna.
Tvåa slutade Tomas Malmqvist-tränade Sucre efter en rejäl spurt, trea Per Lennartssons Xceed G.T.
Goop om duellen på den sista bortre långsidan:
– Det är klart att det kändes tufft när Kolgjini satte upp tempot med sin häst. Samtidigt hade jag hela tiden fördel som satt på innerspår. Egentligen kändes det bra, jag var mest bara glad att vi fick sällskap en bit, sa Björn Goop i vinnarcirkeln.

Ägarna kom i egen jet
Aldrig har en tvååring tjänat mer pengar i ett och samma lopp i Sverige som Mister J.P. Eftersom hästen var anmäld till den så kallad premiechansningen dubblades förstapriset.
1,2 miljoner kronor är summan hästens franska ägare kommer att få insatt på kontot.
Mister J.P. ägs och har fötts upp av Jean Pierre Barjon (Ecurie de Citrus) i Frankrike och som kom till Malmö i eget flyg. Det handlar om en mycket framgångsrika hästägare som varit med länge och nu alltså valt att sätta hästar i Goops träning.
– Det är klart att det är en jättetalang och det hade varit illa om han varit bäst hela tiden utom just i finalen, sa Björn Goop.

Heiskanen fortsatt het
Veijo Heiskanen stod i fokus på V75 inför tävlingsdagen – och även efter. Han satte dit samtliga sina tre favoritspelade hästar.
– Det händer inte ofta så den här dagen kommer jag aldrig att glömma.
Veijo Heiskanen samarbetar med Stall Denco, Berndt och Pia Denberger, som står som ägare till hästarna. Riff Kronos rundade av V75 med seger i Johan Jacobssons Minneslopp. Lover Face, en av landets verkliga snackhästar, inledde spelet med en ny övertygande seger, den här gången i bronsdivisionen på nya rekordet 1.11,6 över 2 140 meter med bilstart.
Solvato imponerade mest i trion. Femåringen var ensam på banan i guldloppet – ett genrep inför nappatagen mot världseliten i Paris i vinter efter två månaders vila.
Veijo Heiskanen valde att brassa på lite i slutskedet av loppet från en plats en bit ner i fältet.
Solvato såg mäktig ut då han klev runt sina mindre meriterade motståndare i fjärdespår genom den sista kurvan.
– Det blev ett rätt så bra lopp för honom och det bet bra när vi kom in på upploppet. Det här ”duger” som besked inför starten på Vincennes det här… om vi nu kommer med, sa en glad Veijo Heiskanen.
Meningen är att Solvato ska vara nere i Paris nästa helg för Prix du Bourbonnais lördagen 6 december. Kommer han med? Han lär inte göra bort sig om han får chansen.

Dubbeljackpot nästa lördag
Stefan Söderkvist satt på innerspår med Augustus F. men valde att kliva ut varvet från mål för att inte bli fast i gröten. Betyget måste bli fem av fem med tanke på det hårda tempot.
Augustus F. är bara fyra år och noterade nya rekordet 1.11,9 över 1 640 meter med bilstart efter en tuff resa. Tränaren Helena Burman blir proffs 1 januari nästa år.
Johan Untersteiner vann klass II-loppet med pappa Peters Carabinieri efter avancemang upp utvändigt ledaren 1 200 meter från mål.
Jennifer Tillman ledde runt om med Per K Erikssons Royal Fighter.
Sju rätt betalde blygsamma 154 kronor. Ingen utdelning på sex och fem rätt och därmed dubbeljackpot på Bergsåker på lördag.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.