Björn Röcklinger inför V75 och Stochampionatet 2014

120

bjorn rocklinger

Efter Drottning Silvias Pokal och Stosprintern är det nu dags för nästa stora uppgörelse för årets fyraåriga ston.
Under söndagen avgörs Stochampionatet på Axevalla och en av flera som drömmer om att stå överst på prispallen är Björn Röcklinger tillsammans med stallets flaggskepp Fly The World.
– Det går inte att förklara vad det skulle betyda med en seger, säger solvallatränaren.

Fly The World har med sina nio segrar på 23 starter jobbat ihop drygt 1,4 miljoner. En summa som kan adderas med ytterligare en miljon om det blir seger i Stochampionatet.
– Visst betyder pengarna mycket i sig, men som tränare värdesätter man att plocka fram en häst som hävdar sig i detta sammanhang och det har hon ju verkligen visat sig göra.
Efter fjolårets seger i Guldstoet på just Axevalla, vilket kan sägas är ett förberedande lopp inför Stochampionatet, har man helt och hållet haft siktet inställt mot söndagens uppgift.
– Fjolårets säsong blev ganska lång för hennes del och vi valde därför att ge henne ett rejält break ifrån tävlandet. Därefter tränade vi på för att få henne förberedd inför en ny tuff säsong.
Under fjolåret var det nästan uteslutande Juha Siirtonen som satt i sulkyn men så har det inte varit i årets fyra starter, hur kan det komma sig?
– Det är absolut inget dramatiskt bakom just det. Juha har fullt upp med sitt och dessutom inte kört så mycket lopp och då gällde det att hitta en ny kusk. Jörgen var uppsatt i årsdebuten och eftersom både ägarna och jag är väldigt nöjda med hur han har skött sig finns det ingen anledning att ändra.
I försöket visade Juliano Star-dottern åter prov på sin styrka då avancemanget påbörjades från kön redan 1 200 meter från mål. Trots att hon sedan tvingades harva resterande delen av loppet ute i spåren fullföljde hon strålande som tvåa.
– Hon gjorde det jättebra och Jörgen sade att när han förstod att det inte skulle gå att vinna så bevakade han bara andraplatsen. Hon har känts väldigt fin i jobben efter det och till denna start kommer vi att ändra från ett öppet till ett norskt huvudlag. Det är första gången vi går ifrån det öppna och då hon knappast ska sitta fast tror jag att det ska kunna göra rejäl skillnad när det drar ihop sig.

”Vi är äntligen med i matchen igen”
För dagen gäller 40 hästar på träningslistan och efter att ha kört in drygt tre miljoner åren 2010 till 2012 bättrades det på till närmare fem miljoner förra året.
– Hästarna gick otroligt bra även om givetvis Fly The World drog det tyngsta lasset. Extra nöjd med resultatet är jag eftersom vi fick infektioner i slutet av året och det strulade faktiskt till så sent som i april, men sedan ett tag är vi äntligen med i matchen igen.
Det går inte att ta miste på hur mycket Björn Röcklinger längtar efter att startbilen sätts i rörelse i årets upplaga av Stochampionatet. Men fram till dess har han bara tänkt njuta och fortsätta att drömma om att hans Fly The World skär mållinjen som etta. En dröm som mycket väl kan bli sann.

Anders Nilsson

 

Föregående artikelV75-tips Axevalla 19 juli 2014
Nästa artikelVeijo Heiskanen inför V75 Axevalla 19 juli 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.