Blöjbyten och segerdefileringar inför V75

23

image-33

I februari blev han pappa för andra gången.
Hästarna vinner nästan var femte lopp och han har redan räknat in tre V75-segrar i år.
Det är en harmonisk Lars I Nilsson som selar ut fyra V75-hästar hemma på Jägersro på lördagen.

Glad i hågen svarar Lars I Nilsson i sin mobiltelefon på torsdagsförmiddagen. Visserligen tar han sig så gott som alltid tid att prata med journalister och tipsmakare, och han utstrålar alltid ett lugn som får den mest stressade intervjuare att koppla av, men frågan är om inte den 49-årige skåningen är mer harmonisk än någonsin tidigare. För åtta veckor sedan blev han pappa för andra gången.
– Det är helt fantastiskt! Att få lära känna ett nytt litet liv, det är lyx, säger han.
Hur går det att kombinera travtränaryrket med rollen som småbarnsfar?
– Alldeles utmärkt. Han har ju en mamma också. För mig blir det en stund på morgnarna och på kvällar och nätter som jag hjälper till. Som travtränare har man inte riktigt tid att vara föräldraledig i tre månader men det kan bli någon vecka här och där. Det här är en tid som aldrig kommer tillbaka. Att få ett barn till i det här skedet av livet, det är lite annorlunda förutsättningar den här gången.
Vad tycker storasyster om nytillskottet?
– Hon är elva år nu och hon är som en extramamma, byter blöjor och har sig. Det första hon gör på morgnarna är att kolla hur brorsan har det. Det är härligt att se den där syskonkärleken.

”Underbart trevlig tävlingshäst”
Att döma av resultaten är det harmoni även i Lars I Nilssons tränarrörelse. 20 segrar och över 1,5 miljoner kronor inkört har det blivit så här långt i år. När V75-cirkusen i helgen kommer till Malmöbanan Jägersro är förutsättningar goda för att bättra på resultaten ytterligare. Fyra av stallets hästar startar inom V75-spelet och först ut är årsdebuterande From Dust to Dawn (V75-1), en fyraåring som i fjol tampades i kulltoppen och bland annat slutade trea i Svensk Travkriterium.
– Han tog på sig blåstället i mars och sedan jobbade han stenhårt hela säsongen. Han är en riktig arbetare som aldrig myglar eller försöker komma undan. Man riktigt märker hur han vill tävla och alltid göra sitt bästa. Han är en underbart trevlig tävlingshäst.
Hur har han tränat i vinter?
– Han fick ta det lugnt i december och sedan har han tränat på. Han har fått väldigt mycket jobb men kanske inte så mycket tempo. På slutet har han gått mer intervaller och i backe och han har fått ett snabbjobb inne på Jägersro där han gick mellan 1.14-1.16 i 1 600 meter med en 1.10-avslutning. Han kommer ut väl förberedd utan att vara toppad. Säsongen är lång och första huvudmålet är kvalet till Kungapokalen. Jag tror att det kan finnas mer utveckling i honom och han kan vara en derbyhäst till hösten.
Hur ser du på lördagens lopp?
– Placeringen är inte det viktigaste den här gången utan jag vill att han får en bra årsdebut och kommer rätt in i säsongen. Men han har ett bra utgångsläge och är ganska startsnabb. Johnny (Takter) avgör taktiken men han får gärna köra i ledningen om han vill det. Hästen har tränat mycket men ofta behöver de ett lopp i kroppen ändå. Precis som i fjol tävlar hästen barfota fram.

Första gången utan skor
Gulddivisionen utgörs av deltävling fyra i Olympiatravet och där jagar Lars I Nilssons Dreams Take Time (V75-3) en plats i finalen på Åby 25 april.
– Han fick en tuff inledning senast och sedan satt han fast i en rygg som tröttnade. Johnny begärde aldrig något av honom till slut och jag tycker att han höll bra med tanke på den tuffa inledningen.
– Han känns jättefin efter det, pigg som en ärta i senaste jobbet, och den här gången ska han gå barfota runt om för första gången sedan han kom till mig. Han möter tre-fyra hästar som normalt är snäppet över honom och då går det inte att spara en pollett. Han har gått barfota i tidigare regi utan att få till det något speciellt men vi får se hur det faller ut. Hur som helst känns det tufft att slå hästar som Solvato, Maven och Noras Bean.

”Flygande till slut”
Det är jackpot på V75-spelet och 40 miljoner kronor väntar i sjurättspotten. Alchemilla Rich (V75-5) kan få utdelningen att sticka i höjden. Hästen har gjort fem starter i Lars I Nilssons regi.
– Hon har varit bra de flesta av loppen. Senast i Norge blev det fel på en lös och besvärlig bana men gången innan blev jag lätt imponerad av henne. Då kom hon i mål på en 1.11-tid efter en rykande avslutning bakom Radysin America. Om hon gör ett sånt lopp igen blir jag inte förvånad om hon kommer flygande till slut. Hur långt det räcker vet jag inte men hon känns väldigt vass med ett lopp på rulle. Hon går utrustad som tidigare.
Letar man efter en riktig miljonskräll kan Vivo Per Lei (V75-7) vara värd att ta med på kupongen.
– Han galopperade i första sväng senast. Det gick fort och han redde inte ut det. Möjligen blev han spänd av att gå med helstängt huvudlag. Men upphämtningen var riktigt bra. Han har varit svår att köra bakifrån tidigare och det blir helstängt igen för att han ska springa rakare i slutsvängen. Från ett dåligt utgångsläge och mot bra hästar får vi vara nöjda om han tjänar en slant.
Bästa chansen?
– From Dust to Dawn är nog hetast men jag tycker att jag har fyra bra hästar som jag tror kommer att göra bra lopp allihop. Men man kan inte begära seger av någon av dem. De kan göra kanonlopp utan att vara bland de tre och de kan vara bland de tre allihop med lite klaff.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.