Claes tror på seger på V86

23

image-3

Claes Svensson sa tidigt att King Sir Kir är den bästa häst han har tränat.
Efter att ha suttit fast med krafter kvar i årsdebuten tror Claes på seger i V86.
– Jag tror att han kan vinna även om Seedorf O.M.F. går felfritt. Jag vill inte byta häst med Erik, säger Svensson.

King Sir Kir började tävla först i fjol som fyraåring. Han vann åtta lopp på 16 starter och tränare Svensson stack tidigt ut hakan och deklarerade att det är den bästa häst han tränat. Då har han bland annat tränat kanoner som elitloppshästen Cenit Guy och stjärnstoet Moving On som varit mycket framgångsrik i Frankrike.
– Jag sa det tidigt och då var det väl inte så många som trodde på mig. Men när han tog dubbla V75-segrar i slutet av förra året så visade han att det är en riktigt bra häst. Jag fick sedan träna honom i tre månader över vintern och han har varit jättefin hela tiden, säger Claes Svensson.

”Mycket krafter kvar – kändes kanonfin”
King Sir Kir gjorde årsdebut i V86 på Jägersro för två veckor sedan och blev tvåa. Han kördes invändigt och fick aldrig chansen i tid. Hästen såg i det närmaste ”fulltankad” ut genom mål.
– Som jag läste loppet innan så skulle det bli ”dödens” på Officer C.D. Då valde jag hellre att chansa och ge honom ett invändigt lopp. Han hade mycket krafter kvar och kändes kanonfin. Jag var fullt nöjd med honom och det var en perfekt årsdebut. Att han inte vann just det loppet tar jag inte så hårt på.
– Hästen har även känts jättefin i träningen efteråt och går normalt sett framåt med loppet i kroppen. Jag hoppas och tror även att han har mogna litegrann över vintern. Han är nog en mer komplett häst nu än när han började starta. Framförallt så tog han de sista loppen i fjol på rätt sätt. I början av karriären så blev han oftast ofräsch och då fick man backa litegrann. Nu så tar han loppen rätt och går framåt för varje start.

”Troligt att han flyttar till Frankrike”
I onsdagens V86-tävlingar så startar King Sir Kir i den sjätte avdelningen från spår tio. Han möter en tuff konkurrent i Stig H Johansson-tränade Seedorf O.M.F. som har spår fyra med Erik Adielsson i sulkyn. Men Claes Svensson är förhoppningsfull och tror på seger med sin femårige hingst.
– Han möter en väldigt fin häst i Seedorf O.M.F. och kapacitetsmässigt är den kanske lika bra som min häst. Men han har haft lite småproblem emellanåt och galopperat en del. Min häst känns lite enklare och lättare, även om det är 1-0 till den andra på startspåret.
– Jag tror ändå att han kan vinna loppet även om Seedorf O.M.F. Går felfritt. Jag vill inte byta häst med Erik, slår Claes Svensson fast.
Och berättar vidare intressanta framtidsplaner för King Sir Kir.
– Efter det här loppet är tanken att starta i V75 i Bronsdivisionen. Planen är att kvala in till finalen under elitloppshelgen. Det är delmål nummer ett. Delmål nummer två är att det är mycket troligt att han flyttar till Frankrike. Sedan får vi se om jag får vara med och matcha eller om hästen flyttas till en annan tränare i Frankrike. Han ägs av samma kille från Malta som även är delägare i Moving On och King Sir Kir är ju lillebror till Moving On.
– Det är en naturlig väg eftersom det finns så stora pengar att köra om i Frankrike.
Blir det några ändringar i balans och utrustning på onsdag?
– Nej, vi kommer inte att ändra något. Det blir skor runt om, öppet huvudlag, samma vagn som senast och utan checkrem. Vi provade barfota ett par gånger i fjol men jag tycker att han känns bättre med skor. Så det blir skor ett tag till, säger Claes Svensson som har börjat året bra med nästan 800 000 kronor inkört till stallet och 21 i segerprocent.
– Vi är jättenöjda med starten på året och hästarna har bra styrka, trivs bra och funkar bra i loppen, säger Vaggeryds-tränaren.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.