Clara, 20, kan ta tre SM-guld

34

Clara Jonasson, 20, har kvalat in till tre SM-finaler på lördag.

Det har aldrig tidigare hänt.

– Det är helt och hållet upp till mig med Viking Olympic, säger hon till Trav365.

På lördag är det SM-tävlingar på Åbytravet i Mölndal utanför Göteborg.

Halmstadstjejen Clara Jonasson har kvalat in till tre SM-finaler i form av Montéryttar-SM, Ungdoms-SM och Lärlings-SM, något som ingen tidigare har lyckats med.

För Trav365 berättar hon om lördagens chanser, och framgångarna hittills under 2016.

”Över förväntan”

– Är det sant? Gud vad roligt, säger Clara Jonasson till Trav365 om att hon är den försa att delta i de tre SM-loppen som hon gör på Åby på lördag och fortsätter:

– Det ska bli jätteroligt, verkligen. Det har varit en dröm sedan man lyckades kvala in, och nu står jag här och deltar i alla tre.

Clara Jonasson har hittills i år kört- och ridit 256 lopp, det har slutat med 26 segrar och drygt 1,1 miljoner kronor i inkörda prispengar. Ett rekordår för den unga talangen.

– Det har gått fantastiskt bra, verkligen över förväntan. Jag sa i början av det här året att det blir svårt att slå fjolårets siffror, men det har jag redan lyckats med. Jag njuter verkligen.

Varför har det gått så bra för dig i år?

– En stor anledning till att det gått så bra och att framgångarna ökat är för att jag får köra alla stallets hästar, och det beror på alla stallets hästägare. Sedan har jag över lag fått chansen på fler och bättre hästar, och sedan utvecklas man hela tiden. Man får mer och mer rutin, men framför allt att man har fått chansen, man är inte bättre än det man har i tömmarna.

”Helt och hållet upp till mig”

Känner du att det är något specifikt som du utvecklat?

– Att nämna just något specifikt sådär är svårt, men man utvecklar det mesta ju mer man får köra och man blir kyligare i loppen.

Det är ofta något du får beröm för, att du är kylig både i sulkyn och i sadeln?

– Ja, det brukar jag få höra, att jag är rätt kylig och det tycker jag också, kanske inte i alla lopp, men över lag är jag nog ganska kylig och jag stressar inte upp mig så lätt.

Redan i lördagens första lopp på Åby så kastas Clara in i hetluften då hon rider Viking Olympic i Montéryttar-SM.

– Det är helt och hållet upp till mig med Viking Olympic, säger Clara Jonasson och fortsätter:

– Beata Persson, Veijo Heiskanens sambo, ringde mig redan innan hästens senaste start på Solvalla och sa att om han är bra i det loppet så siktar de på det här SM-loppet och hon frågade om jag ville rida. Det låter jättebra på honom inför lördagens start, och det är klart det är min bästa segerchans.

”Största jag varit med om”

I Ungdoms-SM kör Clara Jonasson Gliding Solo, även det åt Veijo Heiskanen, och i Lärlings-SM, som går på V75-kupongen, kör hon Dens Bea och Ingrid Bengtsson.

– Gliding Solo har jag ingen koll på alls faktiskt, mer än att jag fick frågan i dagarna om jag ville köra. Veijo är duktig på att ställa i ordning, så det blir nog bra, säger Clara Jonasson och fortsätter:

– Dens Bea är en jättefin häst som fick bra startspår och som är startsnabb, men det blev ett jättebra lopp och det är klart vi måste ha lite tur på vägen och en bra dag. Hästen verkar i varje fall vara i jättefin form och jättetacksamt att vi hade spårlottningen på vår sida.

Vad skulle det betyda att vinna ett, alternativt fler, SM-guld på lördag?

– Det hade varit helt overkligt, det hade varit hur roligt som helst. Det går inte riktigt att beskriva, men det skulle helt klart vara det största hittills i min karriär. När man fick tre chanser, tre fina hästar, och bra utgångslägen på förhand så är det klart man går och fantiserar om dagarna, det vore konstigt annars. Men, det går nog inte att beskriva innan man varit med om det, säger Clara Jonasson.

Läs mer hos Trav 365 på Aftonbladet
Clara, 20, kan
ta tre SM-guld

Föregående artikelFem tippar V75 till Åby 15 oktober 2016
Nästa artikelAmerikansk kulltopp i sverigedebut

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.