Commander Crowe missar Olympiatravet

195

crowe_missar

Det blir ingen start för Commander Crowe i Olympiatravet.
Tränaren Fabrice Souloy har beslutat att stanna hemma med fjolårsvinnaren.
– Hästen har bara 80-procentig form och gillar inte att resa långt. Han ska istället starta i Frankrike den 27:e april, säger delägaren Barbro Wihlborg.

Årets Olympiatrav blir därmed en stor profil fattigare.
Världsstjärnan Commander Crowe kommer inte till Åby nästkommande helg för att försvara sin titel från förra året.
Beslutet togs under torsdagseftermiddagen av tränaren Fabrice Souloy i samråd med delägarparet Barbro och Ulf Wihlborg.
– Fabrice ringde oss precis och sa att han var tveksam till att åka så långt med hästen. Commander Crowe reser inte bra och är bara i 80-procentig form, säger Barbro Wihlborg.
– Det är lång resväg att stå på transporten och det kan ta hårt på hästen så här i början av säsongen. Vi är rädda om honom och någonstans i bakhuvudet finns även den där grejen som hände med veterinären på Åby senast som hästen var där. Det gör det både hos oss och hos Fabrice. Vi var inte glada för det som hände då och samma veterinär är fortfarande kvar på banan.
– Commander Crowe hade även haft en jobbig resa inför han var där senast och blev tvåa i Åby Stora Pris. Hästar är inga maskiner och ska vi åka med honom ska vi åka för att vinna.

Hur ser fortsättningen ut istället för hästen?
– Han ska starta i ett större lopp i Argentan den 27:e april. Det är ett lopp över 1600 meter och hästen har bara tio kilometers resväg dit. Det är lite skillnad mot den långa resan till Åby.
– Därefter blir det Oslo Grand Prix, som han får flygtransport till, och sedan Elitloppet. Den planen står fast, säger Barbro Wihlborg.
Och tillägger:
– Det vi fick uppleva med Commander Crowe i fjol var något helt fantastiskt och ingen kan begära eller förvänta sig att han ska upprepa det i år. Vi är så glada för det som har varit och hoppas att vi kan visa upp honom i fin form till Elitloppet istället.

”Det känns surt”

För Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen var det givetvis ett bakslag när han fick beskedet på torsdagskvällen.
– Det känns ju lite surt såklart och det var ingen nyhet jag hade hoppats på. Men så här är det med djur att allt kan hända, säger han.
Kan du redan nu berätta vem som får Commander Crowes plats?
– Nej, jag har inte bestämt det ännu och kan inte göra det själv heller då det är i samråd med ATG och ST. Så det får bli under fredagen. Det kommer i alla fall inte att bli någon mer häst från Frankrike för det är för kort om tid.
– Moraliskt känner jag att det hade varit ett naturligt val att ta med Francais du Gull som löpte dött lopp med Monster Drive som tvåa. Jag har pratat med Erik Lindgren och han vill gärna vara med. Men jag har inte lovat något ännu och vi får även se hur det blir på Färjestad på lördag om vinnaren där vill vara med. Jag har även haft en liten backup med några andra hästar ifall sådant här skulle hända, säger Jon Walter Pedersen.

Michael Carlsson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.