Inför V75: "Ingen toppform på Raja Mirchi"

195

toppform_v75_raja

Raja Mirchi är en av V75-omgångens mest spännande hästar.
Många spelare kommer att lita på Lutfi Kolgjinis stjärna i jakten mot miljonerna.
– En Raja Mirchi i normal form vinner det här loppet lätt. Men han har ingen toppform ännu och kommer att tävla med skor, säger Lutfi Kolgjini.

En ensam vinnare kan enligt beräkningarna ta hem 60 miljoner kronor på sju rätt i denna dubbeljackpot. Men lördagens V75-omgång på Färjestad är inte enbart intressant spelmässigt. På det sportsliga planet är ”Sista chansen” till Olympiatravet en riktig godbit med stjärnor som Raja Mirchi, Beckman, Quarcio du Chene och Beanie M.M. i startlistan.

”Fick en svacka”

Klar favorit är Raja Mirchi som har laddat om hemma i Vomb efter vinteräventyret i Paris. Efter segern i Prix Tenor de Baune i mitten av januari hade Raja Mirchi otur i Prix d’Amerique och räckte sedan inte till i Prix de France.
– Han fick en svacka till det tredje loppet i Frankrike och med facit i hand var det ett misstag av mig att starta honom i Prix de France. Hästen hade i grunden för lite lopp i sig för att klara med tre sådana tuffa lopp i rad, säger Lutfi Kolgjini.
– Han var kanonfin i Prix Tenor de Baune och det var han även i Prix d’Amerique. Men sedan ramlade han tyvärr ur formen och så här i efterhand borde han ha åkt hem efter Prix d’Amerique. Men det här med hästträning är ingen exakt vetenskap och det är lätt att vara efterklok, fortsätter Ludde.

Formen en sjua på en tiogradig skala

Det är nu två månader sedan Raja Mirchi tävlade senast. Han fick till att börja med en liten vila och har sedan tränat kontinuerligt.
– Han fick 14 dagar helt fritt i hagen. Det räckte gott och väl eftersom han hade fått vila i långa perioder i fjol. Sedan har han mestadels tränat på i sanden och i backen. Hästen har fått mycket mängdträning och två tempojobb. Ett efter 1.25 och så i tisdags efter 1.16 och då kändes han jättefin.
Hur taxerar du formen på en skala från ett till tio?
– En sjua. Han känns väldigt spänstig och fin men är inte på topp ännu. Det ska han vara längre fram och vänta bara tills han har fått det här loppet i kroppen, det kommer att föra fram honom mycket, säger Ludde.

”Elitloppet är det stora målet”

Kolgjini gör ingen hemlighet av vilket lopp som hägrar allra mest framöver. Och det är inte Olympiatravet.
– Även om hästen vinner på lördag är det inte säkert att vi går ut i finalen. Det beror helt och hållet på hur hästen känns. Det är Elitloppet som är det stora målet. Då ska han vara helt på topp, slår han fast.
Vad säger du om uppgiften på Färjestad?
– En Raja Mirchi i normal form vinner detta lätt. Men han är som sagt inte helt på topp ännu och ska gå med skor runt om. Det blir en växel till om han tävlar barfota men det väntar vi med tills längre fram.
Så då är du inte lika övertygad om att han kan vinna som inför exempelvis SM i höstas?
– Nej, det är jag inte, men samtidigt vet vi vad den här hästen kan så visst kan han räcka ändå trots att formen inte är på topp. Jag tycker trots allt att han är min bästa chans inom V75. Men man ska tänka på att inför SM hade han fått en rejäl genomkörare i Kalmar veckan innan där han gick 1.11,5 i 2400 meter efter galopp. Nu har han inte startat på ett tag och kommer som sagt att gå framåt mycket med det här loppet i kroppen.
Vad säger du om det taktiska upplägget?
– Det är svårt att säga för det beror helt på hur hästen känns och tar tag i grejerna. I SM så bara stack han iväg ifrån start och tog ledningen. Det beror på hur han agerar bakom bilen.

”Från ledningen tar de honom aldrig”

Du har ytterligare tre hästar till start inom V75. Chanserna där?
– Orione Spin (V76-6) är bäst när han är med i täten direkt. Han är så otroligt bekväm och han rundar inga gäng ifrån kön. Kapacitetsmässigt kan han göra det men han bemödar sig inte att göra det. Innerspåret är bra och han är rätt så startsnabb. Åtminstone är han det tekniskt sett men inte alltid motivationsmässigt. Han kan vara lite tråkig så ibland och inte ta tag i grejerna. Jag kanske lägger på ett helstängt huvudlag den här gången för att få honom att öppna bättre. Får vi ledningen vill jag köra där och då tar de honom aldrig. Jag tror aldrig at hästen har förlorat i ledningen. Balansen blir barfota runt om igen, säger Ludde.

”Har Kungapokalen att tänka på”

– On Broadway (V75-7) tappade fästet på den lösa banan på Åby senast och galopperade. Han hade vunnit det loppet lätt annars. Kapacitet har han som duger i klassen men läget är dåligt med flera startsnabba hästar innanför. Han var jättefin vid segern näst senast på 1.11,6 och har bara gått lugnt i veckan men känns fortsatt bra. Han är på intet sätt avsågad om han kommer bra till och kommer att gå barfota fram den här gången.

– El Mago Pellini (V75-7) vann direkt i årsdebuten och var jättefin. Det här är absolut en årgångshäst och han kommer att gå framåt med det loppet i kroppen. Tyvärr har han bakspår och jag vill köra lite försiktigt härifrån och köra lite på chans i ryggar så länge som det går. Han har ju Kungapokalen att tänka på och nästa start blir i uttagningsloppet dit. Annars känns hästen mycket bra och han var fin i tisdagens intervaller i backen. Det blir fortsatt skor runt om, säger Lutfi Kolgjini.

Michael Carlsson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.