Conrad Lugauer om lördagens V75-tävlingar

271

Conrad Lugauer

Två finalister.
Två toppchanser.
Conrad Lugauer kommer till lördagens V75-tävlingar på Solvalla med stora segerförhoppningar.
– Om Harran Boko fungerar tror jag att han bara vinner men eftersom Quite a Quality är stabilare tror jag att han har högre segerchans, säger Jägersrotränaren inför finalerna i Svenska Travligan.

Conrad Lugauer har vind i seglen. Förra året vann hästarna mer än var fjärde start och snart tre månader in på 2019 är segerprocenten 22. Dessutom går det bra i Svenska Travligan, STL. Där har endast Timo Nurmos och Adrian Kolgjini fler tränarsegrar sedan årsskiftet. När Solvalla på lördagen arrangerar STL-finaler gör Conrad Lugauer resan från Skåne med två hästar som kan bättra på statistiken ytterligare. Först ut är Quite a Quality (V75-2) som efter ett halvdant fjolår har höjt sig rejält och ståtar med fyra raka segrar. Senast imponerade han när han vann sitt klass II-försök från positionen utvändigt om ledaren.
– Han började bra redan i fjol men helt plötsligt var orken borta och han gick inte att känna igen. Men sedan vi upptäckt att han hade fått ett virus som gick att behandla blev han piggare och på några veckor var han den häst jag känner igen. Han hoppade han i comebacken, men var jäkligt bra redan då, och efter det har han börjat vinna lopp, säger Conrad Lugauer, som har höga tankar om den femårige hingsten.
– I mina ögon är det ointressant att spekulera i hur bra en häst kan bli för i travsporten kan allt förändras från den ena dagen till den andra, men när man upptäcker egenskaper som finns hos andra riktigt bra hästar fantiserar man lite och jag har hela tiden haft i fantasin att den här hästen kan bli riktigt bra.

Första gången utan skor
Tre av årets segrar har tagits i autostartlopp och de gångerna har Quite a Quality haft bakspår. Den här gången lottades han till det statistiskt bästa utgångsläge man kan ha bakom startbilen – spår fem.
– Han tränar fortsatt bra, han är fräsch, kommer gå barfota och har äntligen ett bra läge. Det är positiva grejer, säger Lugauer.
Det är första gången i karriären som Quite a Quality ska tävla utan skor på hovarna. Det är även första gången som han ska gå med en så kallad jänkarvang och med norskt huvudlag. Men det tycker inte hans tränare att man ska dra för stora växlar på.
– Man måste veta att mina hästar går med bra balans hela tiden. De går alltid så optimalt som det går och därför brukar det inte göra så stor skillnad när jag tar av skorna. Men det klart att jag gör ändringarna för att jag tror att det kan göra honom ännu lite bättre.
Toppform, bästa utgångsläget och maximalt utrustad. Det är många plusfaktorer runt Quite a Quality inför klass II-finalen.
– Finaler är finaler och de är i mina ögon två-tre steg tuffare än försöken. Men startspåren kan bli avgörande och jag kan tänka mig att han kommer att öppna bra för han är kvick. Kommer vi tidigt till ledningen behöver det inte vara svårare med en final men kommer vi inte till ledningen kan det bli tuffare eftersom alla de bästa är med.

”Otroligt bra läge”
Den andra hästen som Conrad Lugauer kvalat in till finalerna är Harran Boko (V75-5). I försöket tog han en överlägsen seger från ledningen och från spår två bakom startbilen är förhoppningen att komma dit igen.
– Han vann på ett jättebra sätt senast och har tränat väldigt bra efter det. Motståndet är bättre än förra gången men vi har fått ett otroligt bra läge. Han har chansen och den ska vi försöka ta.
Att det är autostart istället för voltstart, som det var i försöket, spelar ingen roll enligt Conrad Lugauer.
– Harran Boko är en häst som man mer eller mindre är passagerare bakom. Man kan inte köra taktiskt med honom för han är en instabil karaktär som drar iväg självmant oavsett om det är bil- eller voltstart. Det innebär samtidigt att han är kvick från start oavsett startmetod och han kommer förmodligen springa i sitt höga tävlingstempo. Förhoppningsvis hushåller han med krafterna så gott det går och då finns chansen.
För Harran Bokos del planerar inte Conrad Lugauer några utrustningsändringar.
– Det viktigaste är att han är i balans mentalt och små ändringar kan störa honom, så förmodligen ändrar vi inte på något.
Vilken av hästarna tror du mest på?
– Eftersom Quite a Quality tävlar stabilare tror jag att han har högre segerchans men jag tror på båda hästarna. Med tanke på hur de har presterat, att de är i jättebra skick och så att säga vann spårlottningen tycker jag det är befogat om båda blir favoriter. Men man ska vara lite försiktig med Harran Boko eftersom han inte är den stabilaste. Om han har sin dag tror jag att han vinner men han kan också göra bort sig.

 

Föregående artikelV86 eftersnack: Fyra hästar till start – Tre segrar
Nästa artikelHallå där, Fredrik Persson…

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.