Dagens stjärna: Inti Boko

22

Dagens stjärna: Inti Boko

Snart börjar allvaret.
Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren.
Men hur är statusen på landets elithästar?
I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2019.
Dagens stjärna: Inti Boko.

Fakta
Inti Boko. valack, 4 år

Starter: 9
Segrar: 6
Rekord: 1.12,3/2140a
Intjänat: 5 220 000 kronor
Hemmabana: Solvalla

Presentation:
Vann i fjol Sveriges största lopp för treåriga hästar, Svenskt Travkriterium, för Johnny Takter. Han imponerade stort redan i tävlingsdebuten i juni, genom att vinna på topptiden 1.14,2/2140a. Det var den snabbaste debuttiden någonsin för en svenskfödd treåring över medeldistans. Inti Boko har aldrig varit sämre än tvåa då han på nio starter har vunnit sex lopp och tagit tre andraplatser. Han avslutade säsongen genom att bli tvåa i Breeders Crown-finalen efter en heroisk insats, då han tvingades öppna 1.06 första halvvarvet och fick anföra i ett stenhårt tempo loppet igenom.

Tränaren Timo Nurmos svarar:

Hur känns hästen för dagen?
– Han fick vila först efter tävlingssäsongen och sedan har han vintertränat. Han har tränat mycket styrketräning i tryckvagn och det har gått bra hela vintern. Hästen känns fräsch och fin och är pigg och glad.
– Han var väldigt fin hela förra året och fungerade bra i loppen. Men som tvååring var han ganska aggressiv att köra. Han tränade därför lite annorlunda förra vintern och började slappna av mer och mer. Det blev bättre och bättre men jag vill att han tar ett steg till när det gäller den biten. Han har alltid gått med fast huva och med järnskor fram, det gjorde han även när han vann Kriteriet. Det finns en del att göra i balans och utrustning och han har många växlar kvar.

När startar han nästa gång?
– Det blir till våren och jag skulle tippa på i maj någon gång.

Vilka förhoppningar och mål har ni inför säsongen?
– Självklart har man stora förhoppningar på en häst som vunnit det största loppet som treåring och aldrig varit sämre än tvåa. Det första stora loppet som är aktuellt är Sprintermästaren. Jag tycker att han är så snabb i benen och startsnabb, att Sprintermästaren kan passa bra. Annars är det Derbyt och andra stora fyraråringslopp som vi siktar på, säger Timo Nurmos.

Föregående artikelDagens stjärna: Selmer I.H.
Nästa artikelReadly Express är redo för den franska rivieran

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.