Dags för V75 på Halmstadsovalen

38

29 december

Det är bråda dagar för V75-spelarna.
Förutom att julmaten ska fixas i ordning – och inte minst ätas – så körs tre V75-omgångar på sex dagar.
På tisdag är det Halmstadtravet som har hand om omgången och hemmatränare Peter Arnqvist har en intressant duo till start.

Peter Arnqvist har varit B-tränare de senaste tre åren. Innan dess körde han en hel del amatörlopp, mestadels med hästar tränade av Åke Svanstedt. Han håller till på en gård precis intill Halmstadtravet och således har han ingen lång resväg till tisdagstävlingarna.
– Jag trivs på den gård jag befinner mig på och precis som de flesta här i Halmstad så använder jag mig av Halmstadtravets fantastiska bana och träningsmöjligheter. Allt som oftast brukar jag köra jobb tillsammans med Jerry Riordan eller Peter Untersteiner. Det fungerar jättebra, säger Arnqvist.
Sju hästar har han på sin lista där V75-vinnaren Wilda Tigern Jack kanske är den flest känner igen. Han har kört in över 500 000 under 2015, närmare 200 000 kronor mer än i fjol. Att ha hästarna i ordning när de startar är något Arnqvist värdesätter.
– Det är viktigt att hästarna är i bra författning och jag försöker hitta vettiga lopp till dem. Exempelvis Celebreightr (V75-4) har jag matchat för tisdagens lopp sedan länge. Redan innan starten i början av november var siktet inställt hit och när hon slutade fyra i det loppet kunde hon inte tjäna mer än 11 500 kronor för att komma med. Jag tyckte att jag behövde ett lopp i kroppen och då blev jag glad över att hitta ett lopp med 10 000 kronor i förstapris, även om jag vet att hon kanske inte är den typ av häst som ska tävla om de summorna egentligen.
Det såg ut att finnas gott om krafter kvar senast?
– Absolut, enligt Björn var hästen okörd i mål. Däremot fungerade hon inte på underlaget, framför allt inte i svängarna. Delvis berodde det nog på att hon gick felbalanserad, men sedan har vi behandlat henne efteråt. Hon kändes väldigt fin i ett jobb tidigare i veckan och jag tror hon svarar för en riktigt bra insats.
Hur långt räcker en riktigt bra insats då?
– Ja, bra fråga. Hon är startsnabb, har fint spår och dessutom en bra kusk. De hästarna som tävlat oftare i karriären har 20 meters tillägg och jag tror de får väldigt svårt att ta in de 20 meterna. Min häst kan nog springa en hög 1.14-tid.
Sedan kör du Whip The Wheel själv i V75-2. Han ståtar med fem segrar på de sex senaste starterna. Vad har hänt?
– Framför allt tror jag det är att hästen har fått kontinuitet i tävlandet och därav har han också utvecklats. Det har varit en hel del strul med honom, men nu verkar det ha släppt, vilket är skönt.
Vad är det som utmärker hästen enligt dig?
– Han har faktiskt aldrig varit trött då han kommit in i stallet efter ett lopp. Vi får se om det fortsätter vara så även efter tisdagen, men om vi säger så här… Jag räds inte dödens om jag skulle komma ut i den positionen.
Han har bara gjort 17 starter och han blir sex år till årsskiftet. Är alla växlar dragna?
– Absolut inte, den här har jag skyndat långsamt med. Han är väldigt bakrädd och jag har kört honom rejält dövad i loppen, men jag ska testa rycktussar hemma i träningen inför den här starten och blir han inte allt för skärrad av det så kommer han gå så i det här loppet. Det tror jag ger en växel.
Vad tror du om chansen för hans del?
– Den finns där, men jag tycker det blev ett väldigt tufft lopp. Jag håller Celebreightr som den hetaste chansen av mina två under dagen, avslutar Arnqvist.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.