Dags för Kallblod på V75 Bollnäs 26 juli 2014

162

kallblodsentusiast

På lördag kör Vittinge-amatören Staffan Falk sin Titan Tabac i Jon Olssons Minne (V75-5) på Bollnäs. Staffan har segrat inom V75 förut, 2003 körde han Egil Tabac till seger i ”Guldtäcket” på Dannero. Elva år senare kan det vara dags för en ny V75-triumf.
– Jag har rätt stora förhoppningar, säger Staffan Falk.

Civilt jobbar Staffan som högstadielärare. Han undervisar i matematik och naturorientering. Dessutom jobbar han även som huvudstarter på Solvalla. På fritiden tränar han Titan Tabac och är engagerad i Travklubben Sleipner som är kallblodhästens organisation. Där är Staffan vice ordförande och deltar i det travpolitiska arbetet.
– Jag tycker den viktigaste frågan är att vi ska ha starttillfällen och prispengar i förhållande till vår procent av tävlingshästarna. Vi har 14% av tävlingspopulationen, men idag bara 11% av starttillfällena och 9% av prispengarna, säger Staffan.

Fina fölungar
Titan Tabac är avelsgodkänd och betäckte ifjol 31 ston. De första fölen har börjat titta fram och Staffan har själv fått ett stoföl undan Sara G. Han har givetvis tittat på flera av fölen.
– Dom är fina, framförallt är de högställda och har storlek. Det kan annars vara ett problem med kallbloden att de ibland blir lite små. Fölen har också fått långa kotor, berättar Staffan.
I år har han hittills betäckt 15 ston och det har gått bra för Titan Tabac att kombinera avelsarbetet med tävlingsbiten.
– Det har gått bättre i år när han haft färre ston. Ifjol blev han sliten på höstkanten och tappade formen.

Tre starter, tre galopper
Det har blivit tre V75-starter i karriären för Titan Tabac och resultatet har blivit tre galopper. Vid två av starterna har Jorma Kontio respektive Örjan Kihlström kört.
Är det en fördel att du kör själv på lördag?
– Det vet jag inte, men hästen är lite speciell. När de körde honom ifjol kunde man inte jaga på honom, utan man fick låta honom trava in sig ett varv först. Det var nog därför han galopperade. Det tog ett tag för mig att lära mig det också.

Perfekt inmatchad
Tilläggsgränsen i loppet är satt vid 700 000 kr och Titan Tabac har 695 450 kr på kontot. Han står onekligen bra inne i loppet. Dessutom lyckades de dra innerspåret i lottningen.
– Det är bästa spåret för honom som är lite långklivande. Han behöver lite längre tid på sig att komma igång. Nu blir det stor volt och man kan hålla en högre fart hela tiden, vilket gör det lättare att hålla upp ledningen.
Känner du att du kan dra någon fördel av dina erfarenheter av att vara huvudstarter, när du sitter i sulkyn?
– Jag tycker att jag har en fördel, jämfört mot de som kör lika få lopp som jag gör. Jag har startkommandona i ryggmärgen, tack vare att jag hör dem så ofta. Det är lättare att veta var man ska vara med den erfarenheten. Jämför man de som kör mycket lopp, tycker jag inte att jag har några fördelar. Det viktigaste är att man har sin häst i ordning och att den är startsnabb.

Barfota igen
Vi segern senast på Hagmyren gick han barfota runt om. Titan Tabac har faktiskt vunnit tre av fem starter med den balansen.
– Om banan är bra och allting är normalt, blir det samma balans som förra gången. När han fungerar bra, kan man köra honom barfota och då är det bäst att göra det. Han blir inte så otroligt mycket bättre av det, men om det bara gör två meter kan det vara värt mycket pengar när det handlar om V75.

Startar med stora förhoppningar
Han vann enkelt senast när han avgjorde via 1.22,5 sista 800 m och det såg ut att finnas en del sparade krafter i mål. Formen verkar vara bra för kallblodshingsten.
– Han har varit bra hela tiden och haft form sedan i april, men det har småstrulat lite i loppen. Jag har rätt stora förhoppningar på lördag. Kan han få ett bra lopp och det inte blir något strul, tycker jag att han är en av de som kan vara med och göra upp om det.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.