Damfotboll damfotboll damfotboll…

262

nicklas_svalmark

 

Ikväll är det match och jag har köpt hem kräftor och snaps och sitter mitt i semestern redo för att fira framgångarna, helt betagen av damernas kämpaglöd, vilja och teknik.

Man får visst inte kalla det för damfotboll. På sociala medier syns floder av tweets och inlägg som tävlar i att vara pk och argumentera för hur vilseledande och sexistiskt det är att uttrycka sig på ett dylikt sätt. Och jag som har feminismen i blodet tar mig för pannan och skakar kalotten.

Bara någon enstaka gång under mästerskapet har jag funderat på vad det skulle bli för kupstorlek om man lyckades att dela en matchboll i två lika stora halvor. Och det är inte oftare än vad jag kunde läsa kvinnliga uttryck av sexuell karaktär när det stod klart att Beckham skulle spela boll med Zlatan i PSG. Jag kan inte uppröras av det utan ler bara mysigt åt mänsklighetens naiva drömmar och ”hemliga” men kontrollerade tankar. Sedan är det uppenbart att det alltid kommer att finnas personer som tappar kontrollen och glömmer vad det egentligen handlar om. Men den problematiken kommer vi alltid att få brottas med oavsett aktivitet.

lotta

I min lilla värld tycker jag att definitionen Damfotboll är oerhört adekvat. Det borgar för kvalitet, inställning, underhållning, vilja värme och stolthet. Jag slipper se på ett gäng överbetalda fotbollsherrar som ligger raklånga i konstgräset så fort det är lite uppförsbacke och någon motspelare varit ofin och nuddat dem. Jag får istället fantastisk underhållning av idrottskvinnor som under de senaste åren lyft damfotbollen till en mycket hög nivå både tekniskt och taktiskt. Och jag  ser dem slita ute på planen med ett enormt engagemang och mycket glädje, och detta trots att deras inkomster inte är en promilles av Zlatans eller Beckis.

Nä ni tjejer. Slå vakt om Damfotbollen som namn. Det är ett varumärke som på sikt kommer vara allt för värdefullt att släppa bara för att det finns en onyanserad debatt om vad som är PK eller inte.

Damfotboll damfotboll damfotboll…

Nicklas Svalmark

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelDagens Dubbel Solvalla 24/7-2013
Nästa artikelInför V75: Elddop för Superfuxen