”Det är mer än vad jag någonsin drömt om”

43

Sofia Adolfsson efter sina dubbla SM-guld

Foto: Malin Albinsson/Kanal 75

Sofia Adolfsson, 26, tog dubbla SM-guld på Åby i lördags

TRAV16 oktober 2017 17:06

Sofia Adolfsson, 26, är bäst i Sverige i monté.

Hon leder montéligan överlägset och i lördags tog hon dubbla SM-guld.

Hur hon firade? Med att jobba natt på sjukhuset.

– Vi får planera och ta igen firandet någon annan gång, säger hon.

I lördags var det SM-dag på Åbytravet i Mölndal utanför Göteborg.

Dagens stora vinnare blev 26-åriga Sofia Adolfsson från Vintrosa utanför Örebro.

Adolfsson tog dubbla SM-guld när hon vann både Montéryttar-SM och Monté-SM och hon befäste därmed sin plats som ohotad etta i monté-Sverige.

Sofia Adolfsson har gjort en fantastisk resa – fram till som i dag, Sveriges bästa.

För fyra år sedan var hon rankad på plats 70 bland montéryttare i Sverige – nu är hon ohotad etta.

”Får rida så fantastiskt fina hästar”

– Det är helt sjukt, när man tittar tillbaka vart jag var för fyra år sedan, och vart jag är i dag. Det är helt otroligt, hade någon sagt det här får några år sedan, att jag skulle vara bäst i Sverige, så hade jag bara skrattat år det. Det här är så mycket mer än vad jag någonsin drömt om, säger Sofia Adolfsson och fortsätter:
– Det är så klart jätteroligt, och jag hoppas på mer.

Vad är anledningen till den här utvecklingen, anser du?
– Envishet. Det är alltid svårt att säga vad man är bra på och vilka kvaliteter man har, men jag har engagerat mig i det här och slitit hårt, och ridit allt jag kommit över – förhoppningsvis så har det synts och gjort så att tränarna vågat satsa på mig. I dag får jag rida så fantastiskt fina hästar så det känns som det inte är så svårt ibland, hästarna jag rider är så fantastiskt fina, så fina djur.

”Jag är inte van vid sådant”

De dubbla SM-tecknen på Åbytravet i lördags med Supreme Court och Candor Hall, med 100 000 kronor respektive 250 000 kronor i förstapris, gjorde lördagen till den hittills största dagen i Sofia Adolfssons karriär.

– Det kan man verkligen säga, det var helt grymt, så jäkla roligt och så otroligt skönt. Jag har haft ett kanonår och få vinna dubbla segrar i lördags lite som kronan på verket var så jäkla häftigt.

Monté-SM gick i lördags för första gången inom V75-spelet, första gången någonsin som montén tagit plats på det största spelet i Sverige. Det hela medförde så klart extra mycket uppmärksamhet, både före och efter loppet.

– Det var rejält pådrag, och det var så klart jätteroligt. Jag var faktiskt ganska nervös inför loppet, det var mycket skriverier hela veckan och jag är inte van vid sådant, och jag fick verkligen en förståelse för hur stort V75 är, och hur mycket människor som engagerar sig i V75. Det var mycket prat, många som ringde, och jag fick som sagt verkligen en ögonöppnare för hur stort V75 egentligen är.

Som lite extra krydda på Monté-SM så blev det också diskussioner under veckan fram till start av loppet, då Sofia Adolfsson valde att rida Björn Goops Candor Hall, före sin följeslagare Nantucket – som hon firat stora framgångar tillsammans med.

– Jag fick ändå rätt som valde Candor Hall, och det var jätteskönt. Candor Hall är en helt otrolig häst, det är Nantucket också, men jag måste ändå säga att Candor Hall med den styrkan som han har är ett fenomen på det sättet, säger Sofia Adolfsson och fortsätter:
– Det är svårt att jämföra dessa två häst mot häst, men med tanke på hur loppet utvecklade sig i lördags så visade Candor Hall i varje fall att han var bäst den aktuella dagen, och jag tror inte det är så många hästar som kunnat göra det som han gjorde.

”Det är luktraktivt så klart”

De flesta runt om i landet som skulle ta dubbla SM-guld under en och samma dag skulle se till att fira det, men inte Sofia Adolfsson. För henne väntade en 30 mil lång resa hem, och sedan jobb hela natten.

– Ja, det blev inte mycket till firande, jag skulle hem och jobba natt på sjukhuset så det blev lugnt. Vi får planera och ta igen det här snart framöver.
Känner du efter alla dina framgångar att du vill minska dina antalet timmar på sjukhuset, för att satsa ännu mer på montén?
– Det är luktraktivt så klart, men nu börjar det bli mindre lopp framöver. Nästa år så funderar jag på att vara helt tjänstledig under sommaren för att bara kunna fokusera på att tävla och träna häst, det är lite så jag tänker som kan vara aktuellt, säger Sofia Adolfsson.

16 oktober 2017 17:06

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

Föregående artikelChristoffer Eriksson: ”Det var fantastiskt”
Nästa artikelV4: ”Har börjat bra – vinner igen?”

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.