Doldisen som tränar Sedinarnas V75-häst

246

image-17

Han är doldisen som tränar hästar åt NHL-stjärnorna Sedin.
Nu hoppas Björn Karlsson vinna V75 på hemmaplan med ”Sedinarnas” Tangen Haap.
– Får han ledningen blir han svårtuggad. Då ska det till en väldigt bra häst för att plocka ner honom, säger Björn Karlsson.

Lördagens V75-omgång avgörs på Solänget utanför Örnsköldsvik. En av banans proffstränare är Björn Karlsson som driver en mindre rörelse med runt 20 hästar i träning. Björns pappa Kenneth är tidigare känd för att ha bland annat ha tränat kallblodsstjärnorna Svinten och Nordgubben. Nu har sonen beslutat att inrikta sig mest på just nordsvenska hästar.
– Jag har valt att göra en satsning på kallblod eftersom jag tycker det är svårare med varmblod. Jag får konkurrera med Jan-Olov Persson istället för att satsa på varmblod och konkurrera med alla andra. Det har blivit mycket tuffare och det är svårt att slå sig in mot tränare som Svante Båth och Robert Bergh här uppe, säger Björn Karlsson.
– Det känns lättare att vinna något storlopp med kallblod än att göra det med ett varmblod såsom konkurrensen ser ut idag. Så nu har vi sex ettåringar som är kallblod och bara ett varmblod i stallet. Vi kör nordisar all in.

Tränar fyra hästar åt Sedin
Att hockeystjärnorna Daniel och Henrik Sedin är framgångsrika hästägare och väldigt travintresserade vet de flesta. Mest fokus har Robert Bergh fått som tränare eftersom han tränar deras stjärnor Ed You och Nahar. Men faktum är att bröderna Sedin har ännu fler hästar i träning hos Björn Karlsson. Förutom kallblodet Tangen Haap, som startar i V75, har de även treåringarna Ecana Boko och Scissors hos Solänget-tränaren. Och för inte så länge sedan köpte de även in ytterligare en högintressant ettåring på auktion i Norge.
– Det är ett kallblod som antagligen har nordens mest intressanta härstamning. Hästen är efter Tekno Odin och Horgen Lotta. Mamman Horgen Lotta är det bästa stoet efter Järvsöfaks som vann allt och hon var den tidens Lannem Silje brukar jag säga. Hon betäcktes som femåring så det är en jäkligt spännande korsning, säger Björn Karlsson.
– Hästen kostade 170 000 norska kronor och hade det varit ett varmblod med en så fin stamtavla, man skulle kunna jämföra den med exempelvis D’One som är efter Donato Hanover och Giant Diablo, så hade den kanske kostat två miljoner.

”Största travnördarna vi har i landet”
Björn Karlsson kom i kontakt med Daniel och Henrik Sedin när han jobbade hos Robert Bergh och skötte deras kallblod Roland som tävlade framgångsrikt. Efter att han drog igång som proffstränare valde bröderna att satsa på Björn.
– Vi kommer från samma stad och har sprungit på varandra en del så det föll sig ganska naturligt. Sedan lärde jag känna dem när jag skötte Roland så det är naturligtvis jättekul att de vill satsa på mig. För en liten tränare som mig betyder det enormt mycket att ha så hårdsatsande hästägare bakom sig, menar Björn Karlsson.

Hur är ”Sedinarna” som hästägare?
– På sommaren så är de säkert de största travnördar vi har här i landet. De är otroligt engagerade och har järnkoll inte bara på sina egna hästar utan även på stallets övriga hästar. När jag var i Boden och vann lopp i söndags så hann jag inte ens av banan förrän Daniel ringde och gratulerade. Det är en bra familj där både pappan och deras andra två bröder är involverade i hästarna. De kommer och tittar på lördag medan Daniel och Henrik sitter bänkade tidigt i ottan borta i USA och följer det därifrån.
– Vi brukar ha ett ponnyrace varje sommar när de är hemma som vi kallar för den stora Sedin-pokalen. I år vann Henriks fru och jag vet att bröderna redan gruvar på att ta revansch nästa år, ha, ha. Men det är väldigt kul att de är så intresserade och följer med och kul att de vill satsa på att köpa nya hästar som det här kallblodet vi köpte i Norge. Vi har en bra dialog där.

”Tangen Haap – ett av de bästa kallbloden”
Det femåriga kallblodet Tangen Haap har hittills tagit åtta segrar på 20 starter varav fyra av dem har kommit i år och i somras hade han sex raka segrar. I lördagens V75-omgång är han en av de mest betrodda hästarna i den femte avdelningen. Björn Karlsson andas också optimism inför starten på hemmaplan.
– Tangen Happ (V75-5) köpte vi på auktion i Norge när han var ett år och han har alltid varit en begåvning. Men han har varit lite sen av sig och stor i gången. Som fyraåring blommade han ut och slog regelrätt Bro Viking i Östersund i ett derbytest. Tyvärr så sparkade han sig i boxen när han övernattade och fick en fraktur i en kota. Det var därför som det blev ett uppehåll på drygt nio månader, säger Björn Karlsson.
– Det här är ett av de bästa kallblod vi har haft i stallet på flera år så vi ser det lite på sikt och vill vara försiktiga med honom. I senaste starten krokade vi ihop med Robert Berghs häst i sista sväng eftersom han blev störd av ett annat ekipage. Vi fastnade och de fick slå loss vagnarna efteråt. Det var tur att det var just Robert man fastnade med som är så cool och vi körde tandemkörning av banan, annars hade man lätt kunnat tippa omkull.
– Hästen kändes annars bra i det läget men hade långt fram och hade väl kanske varit tvåa, trea, fyra annars. Han känns minst lika fin nu och lika bra i ordning som när han vann i Skellefteå och vid sina övriga segrar.

”Ser hårt ut för de på tillägg”

Vad säger du om vinstchansen i V75-5?
– Han har äntligen fått ett bra läge efter att ha haft dåliga spår i voltstart tidigare. Nu är det läge för att trycka av honom från start för då är han explosiv. Den som kan snuva honom på ledningen är nog stallkamraten Lottmar men då känns det som att vi kan vara först framme och få ta över.
– Jag har stor respekt för Nordsjö Douglas och Storm Odd, det är tuffa och rejäla hästar, men propositionsmässigt är det här loppet skrivet för de som står på start. Jag tycker att det ser hårt ut för de som står med 20 meters tillägg.
– Det ser i alla fall spännande ut på förhand och får vi köra i ledningen så blir han nog svårtuggad. Då ska det till en väldigt bra häst om de ska plocka ner honom utvändigt.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Det blir första gången med urryckare och vi har provat att dra tussarna i ett jobb vilket gav bra effekt. Han har även gått ett intervallpass i tisdags som han inte brukar göra men jag vill ha lite mer power i honom nu när det är V75 på hemmaplan och har vässat upp hästen lite extra. I övrigt så blir det skor fram och barfota bak som vanligt.
Vad säger du om stallkamraten Lottmar som har två raka segrar och ett bra läge med springspår?
– Lottmar (V75-5) har varit riktigt fin på slutet i väldigt billig omgivning. Men han börjar att komma igång ordentligt och är under kraftig utveckling. För tre starter sedan var han bara huvud, hals efter Nordsjö Douglas och han har faktiskt 1-1 i inbördes möten med Douglas. Men han behöver ha det lite serverat och nu när det är full väg så behöver han lite hjälp på vägen. Hade det varit kort distans så hade jag nog trott lika mycket på honom som på Tangen Haap. Balansen blir barfota runt om som vanligt, säger Björn Karlsson.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelHur är det med styrkan inför V75 på Solänget?
Nästa artikelSolvalla tappar i tränarligan 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.