Dopingskandal skakar hästsporten i USA

237

Dopingskandal skakar hästsporten i USA

En gigantisk dopinghärva har rullats upp inom hästsporten i USA.
Bland de åtalade finns Jason Servis, tränare till galoppvärldens superstjärna Maximum Security samt Christopher Oakes, tränare till travets absolute världsrekordhållare Homicide Hunter.

Totalt 27 personer har åtalats i vad som beskrivs som ”det största nedslaget mot hästdoping som det amerikanska Justitiedepartementet någonsin har sett” efter en omfattande utredning signerad FBI.
De anklagade är trav- och galopptränare, veterinärer samt distributörer av prestationshöjande läkemedel.
Jason Servis tränar Maximum Security, som så sent som 29 februari segrade i världens mest penningstinna hästkapplöpning Saudi Cup och belönades med nästan 100 miljoner kronor.
Enligt åtalet har Servis systematiskt dopat denne och ”i princip alla hästar han har haft i sin vård”.
På tisdagen meddelade hästens ägare Gary West att han ”är bestört över nyheten” och omedelbart flyttar Maximum Security samt sina övriga hästar till Bob Baffert

”FBI har gjort ett väldigt bra jobb”
Chris Oakes tränade hästen Homicide Hunter då denne travade det ännu gällande absoluta världsrekordet 1.07,6/1 609 meter på The Red Mile i oktober 2018 och ska enligt åtalet ha varit en del av en omfattande organisation som ”tillverkat, skapat, köpt, distribuerat, transporterat, sålt och administrerat en mängd felmärkta och uppblandade preparat, samt substanser designade för att undvika positiva dopingprov”.
Oakes var redan innan åtalet avstängd från att tävla på Nordamerikas ledande travbana The Meadowlands, vars ägare Jeff Gural gått i frontlinjen för att få fast fuskare.
– FBI har gjort ett väldigt bra jobb. Jag vill berömma dem och de federala åklagarna för att man tagit tag i detta. Jag ser det som ett positivt steg framåt och tror att det kommer att hjälpa. Det är ingen tvekan om att vi behöver federal hjälp, det nuvarande systemet fungerar inte, säger Gural till thoroughbreddailynews.com.
De övriga tre åtalade travtränarna Rick Dane Jr, Chris Marino och Nick Surick stängs också av från att tävla på Meadowlands.
Hästsporten har hamnat under lupp i USA efter en serie av dödsfall de senaste åren. Bland annat dog i fjol över 30 hästar bara på den legendariska galoppbanan Santa Anita i Kalifornien.
Enligt Equine Injury Database är antalet dödsfall inom amerikansk hästkapplöpning fem gånger högre än i Asien och Europa.
Totalt yrkar åklagarna på 105 år i fängelse fördelat på de 27 åtalade.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelUza Josselyn gjorde karriärens sista start
Nästa artikelInför V86: Årsdebut från ett perfekt läge

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.