Dubbla finalchanser för Gotlandstränaren

19

gotlandstränaren

Semester är ett relativt okänt begrepp för Gotlandstränaren Sten O Jansson.
Han och frun Ingela har semester året om med hästarna.
Han gör nästa allt själv och med åtta hästar i träning är det starka papper att två av dem är med i lördagens E3-finaler.

1990 blev Sten O Jansson proffs på Solvalla. Efter tio år i huvudstaden – samt fyra som tränare i Kalmar och Mantorp – är han sedan 2002 bofast på Gotland.
Under åren har han gjort sig känd som en unghästtränare i det lilla formatet. En titt på träningslistan visar på fortsatt satsning på de yngre med sju treåringar och en tvååring registrerade på tränarparet med gård i Hejde, dryga tre mil från travbanan i Visby.
– Det är inte långt för oss som är fastlänningar från början. Men gotlänningarna tycker att det är långt. Tre och en halv mil här på ön är som 18-19 på fastlandet, säger Sten O Jansson och man anar ett av hans sneda smil bakom snusen genom telefonen.
”Fastlänningen” är från Enköping från början och när han nu bosatt sig på en ö blir det många och långa resor till tävlingarna.

Lyckosam i E3-kvalen
På lördag är det tävlingar i Eskilstuna med de första stora finalerna för unghästarna i landet.
E3-tävlingarna med en miljon kronor i förstapris i både stonas och hingstarna/ valackernas finaler.
Visbytränaren hade inte mycket att ta av men lyckades bli hundraprocentig med sina treåringar i kvalomgången i Sundsvall i förra veckan.
Zahara Goj vann sitt lopp och blir en av de betrodda i stonas lopp (V75-3). Super Nicespurtade in som tvåa och knep en finalplats i E3-finalen för hingstarna (V75-6).
– Jag tycker väl inte att jag haft någon riktig elit under åren. Vi har aldrig haft några dyra hästar att jobba med…men Important kanske är den bäste så här långt. Synd att han aldrig sprang på sin högstanivå någon gång då han var allergiker, säger Sten O Jansson.

Arbetsdagen börjar 04.00
Visst har Sten O Jansson tränat fram några riktigt fina hästar. Men skulle det bära av i helgen blir det givetvis karriärhöjdaren hittills.
– Jag tänker oftast inte på sådant som varit. En optimist som jag tittar bara framåt och tänker att jag ska f-å bra hästar. Jag har haft tur med bra hästar också. Sedan är jag envis och jobbar mycket. Gillar att gå upp tidigt på morgonen bland annat. Folk brukar fråga hur man får ingång unghästar så tidigt. Svarar då att hemligheten är att vara tidig själv på morgnarna, säger Sten O Jansson.
Runt fyra brukar han vara ute i stallet och ge hästarna mat.
– Nu låter det lite sjukt kanske, men i dag var jag extra tidig med att ge mat, en kvart i tre
Zahara Goj var igång som tvååring. I år har stoet tagit fem segrar och två andrapris på sju starter och vann sitt uttagningslopp från ledningen efter att ha fått bestämma lite.
– Det var jätteskönt att hon fick springa i mål med gott om krafter kvar. Hon är lite slö i ledningen och det ser ut som att hon är lite halvkall hela tiden. Men Torbjörn (Jansson) tyckte att det fanns gott om krafter kvar. Alla växlar var sparade och jag tror inte att hon varit så okörd någon gång. Hon hämtade sig väldigt fort efter loppet
Hon klev över miljonen intjänat totalt och är ett av fältets allra bästa ston. Men ni valde spår nio när ni fick chansen i spårlottningen, varför?
– Vi fick välja som fyra och för min del var det ett andra- eller niondespår som gällde. Ja, det är nästan så att jag tycker att det blev bäst så här. Hon slipper startrusningen – och så är hon bättre bakifrån.
Hur ska spelarna behandla stonas E3-final tycker du?
– Det är inget lopp där man kan spika någon. Hon kan lika gärna rankas etta som fyra-femma. Stoavdelningen blev väldigt öppen i år. Men man måste ta med henne på det att hon är så travsäker och jämn. I mina ögon är hon så klart Sveriges bästa treåriga sto. Det finns ingen som haft en högre lägstanivå än henne. Hon har aldrig varit sämre än trea på elva starter, då hon förlorat har hon varit sjuk eller suttit fast. Vi ändrar inget.
I killarnas uppgörelse blir Petri Salmelas Makethemark stor favorit. Super Nice från ditt stall kommer med blott fyra starter till finalen. Men du är småoptimist?
– Det är mycket som är i vägen förstås. Orutinen och spåret är två saker förutom konkurrenterna som kan fälla honom. Torbjörn får så klart backa från start men blir det riktig körning kan han bli farlig. Han gick 1.11 sista varvet senast och var då aldrig på innerspår. Det räcker långt i de här klasserna. Det var inte slutkört i mål heller utan då utan han kunde helt enkelt inte springa snabbare, säger Sten O Jansson.
En liten tränare med chans på miljoner på lördag.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.