Dubbla finalchanser för Gotlandstränaren

19

gotlandstränaren

Semester är ett relativt okänt begrepp för Gotlandstränaren Sten O Jansson.
Han och frun Ingela har semester året om med hästarna.
Han gör nästa allt själv och med åtta hästar i träning är det starka papper att två av dem är med i lördagens E3-finaler.

1990 blev Sten O Jansson proffs på Solvalla. Efter tio år i huvudstaden – samt fyra som tränare i Kalmar och Mantorp – är han sedan 2002 bofast på Gotland.
Under åren har han gjort sig känd som en unghästtränare i det lilla formatet. En titt på träningslistan visar på fortsatt satsning på de yngre med sju treåringar och en tvååring registrerade på tränarparet med gård i Hejde, dryga tre mil från travbanan i Visby.
– Det är inte långt för oss som är fastlänningar från början. Men gotlänningarna tycker att det är långt. Tre och en halv mil här på ön är som 18-19 på fastlandet, säger Sten O Jansson och man anar ett av hans sneda smil bakom snusen genom telefonen.
”Fastlänningen” är från Enköping från början och när han nu bosatt sig på en ö blir det många och långa resor till tävlingarna.

Lyckosam i E3-kvalen
På lördag är det tävlingar i Eskilstuna med de första stora finalerna för unghästarna i landet.
E3-tävlingarna med en miljon kronor i förstapris i både stonas och hingstarna/ valackernas finaler.
Visbytränaren hade inte mycket att ta av men lyckades bli hundraprocentig med sina treåringar i kvalomgången i Sundsvall i förra veckan.
Zahara Goj vann sitt lopp och blir en av de betrodda i stonas lopp (V75-3). Super Nicespurtade in som tvåa och knep en finalplats i E3-finalen för hingstarna (V75-6).
– Jag tycker väl inte att jag haft någon riktig elit under åren. Vi har aldrig haft några dyra hästar att jobba med…men Important kanske är den bäste så här långt. Synd att han aldrig sprang på sin högstanivå någon gång då han var allergiker, säger Sten