Eftersnack från Midnattstravet på Boden

48

midnattstravet på boden

Nyetablerade världsstjärnan Propulsions framgångssaga fortsatte sent på lördagskvällen med seger i Norrbottens Stora Pris.
– Han är en grym häst alltså! berömde kusken Örjan Kihlström.

Bara en vecka efter Call Me Keepers fullträff i Jämtlands Stora Pris var det dags för Solvallas Daniel Redén att räkna hem ytterligare ett norrländskt storlopp. Trots bakspår spelades elitloppsfemman Propulsion till favorit och Örjan Kihlström körde också som att han hade bästa hästen.
– Jag var lite nervös innan loppet för hästen kändes inte som bäst i värmningen. Men det fick jag mörka för Örjan, berättade Redén efter loppet.
Efter 500 meter tog Propulsion över ledningen av Nimbus C.D. och då var mycket vunnet. Men halvvarvet senare sände Johnny Takter iväg On Track Piraten från kön. Dalahästen flög fram på den sista bortre långsidan och i slutkurvan la han en ursinnig press på ledaren. Upploppet blev en nervkittlande uppgörelse där Propulsion höll undan med liten marginal före fantomspurtande Sauveur och On Track Piraten.
– Vilken jäkla löpskalle! Han kändes slagen på hela bortre långsidan. Vilken prestation! sa en glädjestrålande Redén.
Även Örjan Kihlström var full av beundran för den femårige amerikanen som travat rakt upp i världstoppen sedan han köptes till Sverige under fjolåret.
– Mitt på upploppet kändes det som att vi skulle greja det men då kom Sauveur jättefort långt ute i banan. Men vi höll undan och han är en grym häst alltså. Han har precis börjat tävla mot världseliten och gör det väldigt bra, sa Kihlström.
Förstapriset uppgick till en miljon kronor och segertiden skrevs till 1.11,7 över 2 140 meter med autostart.

Stallkamraten slog till
Reijo Liljendahls toppämne Ready For More gjorde efterlängtad comeback i silverdivisionen efter lång skadefrånvaro. Från innerspår tog han planenligt hand om ledningen och där såg han länge ut som en vinnare. Men i utgång av sista sväng tröt krafterna och hästen föll tillbaka till sjundeplatsen.
– Han såg fin ut och det var tydligt att han behövde loppet, sa Reijo Liljendahl, som istället fick se sin andra häst i loppet, Fire To The Rain, sprinta till seger.
– Jag är nöjd med vad Fire To The Rain presterar i dag och jättetacksam att han vinner efter en rätt så dryg sistasväng. Form slår klass!

Segergest 80 meter kvar
I kallblodsloppet kunde Björn Karlsson höja körspöet mot den ljusa kvällshimlen och vinka till publiken redan 80 meter från mål. Då hade Solängettränaren serverat sin Tangen Haapett perfekt lopp i andra par utvändigt, rundat till ledningen i slutkurvan och lämnat konkurrenterna.
– Det är inte jag som sticker med honom 400 kvar utan det är han själv. Det var bara att hålla i sig i skalmen så gott jag kunde, sa Karlsson.
Bakom Tangen Haap gjorde Krusen en heroisk prestation när han kom i mål som trea efter att ha gått i tredjespår och pressat utanpå ledarparet i 1 300 meter.

Galopp bäddade för seger
I bronsdivisionen fick favoritspelarna hjärtat i halsgropen när Whitehouse Expressgalopperade bakom startbilen. Han ställde sig emellertid snabbt och hamnade i femte par utvändigt. Tempot var högt uppskruvat och Örjan Kihlström lotsade fram femåringen i ryggar ända till upploppet där han via en kraftfull slutstöt fångade in ledande Nappa Scar.
– När han galopperade bakom startbilen var det nattsvart men det var nog meningen för det blev körning och utan galoppen hade han nog blivit hängande. Sedan är han grym när han får de här loppen och får gå på rulle, sa hundraprocentige Daniel Redén.

Westholm gick all in

I klass I blåste Ebony Boko till ledningen från spår sex bakom startbilen och sedan var övriga chanslösa att fånga in honom.
– Jag tänkte att jag går all in första biten och det var ett lyckat drag, konstaterade körande tränaren Jörgen Westholm.
I stoloppet gick segern till Mats Öhman-tränade Beverly Boulevard, som rest 150 mil från Skåne för att starta. Från dubbla tillägg rundade hon konkurrenterna och gick undan till imponerande triumf.
– Hon är riktigt fin alltså! När hon är i ordning duger hon riktigt långt, sa kusken Adrian Kolgjini.
Hawk Cliff visade sig starkast över 2 640 meter i klass II. Erik Adielsson körde till ledningen efter ett varv och därifrån höll den Timo Nurmos-tränade fyraåringen undan utan problem.
– Han är verkligen rejäl, stark och tågar på. Han var bara bäst i dag, sa Adielsson.
Sju rätt på V75 delade ut 13 731 kronor. Sex rätt betalade 140 kronor och fem rätt 16 kronor.

Föregående artikelSpansk seger i Finland
Nästa artikelJätteledning i kuskligan för Ulf Ohlsson

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.