Eftersnack Prix d’Amerique 2016

43

bold eagle 2016

Travvärlden har en ny regent.
Bold Eagle flög lågt och imponerade enormt i Prix d’Amerique.
– Den här segern tillägnar jag min pappa som gick bort i onsdags, sa en lugn men rörd tränare Sébastien Guarato samtidigt som tårar rullade nerför hans kinder.

”The Eagle has landed”. Astronauten Neil Armstrongs ord från Apollo 11 och den första månlandningen 20 juli 1969 är klassiska.
Drygt 46 år senare är det läge damma av meningen – men på franska: ”L’Aigle s’est posé”.
Bold Eagle är travvärldens nya härskare.
Den femårige hingsten bjöd på en uppvisning när han i lekande lätt stil vann den 94:e upplagan av Prix d’Amerique i händerna på stjärnkusken Franck Nivard.
Före loppet såg det dock annorlunda ut. På stallbacken såg Bold Eagle mer eller mindre ut att sova när han förbereddes och selades på. I värmningen blev det sedan både passgång och galopp för hästen som såg både ointresserad och loj ut.
Men så har han sett ut även före tidigare starter.
När det blir allvar är det som att Bold Eagle förvandlas. Då är det fullt fokus och det ser allt som oftast ut som att han leker hem loppen.
Segertiden på Bold Eagle blev nya löpningsrekordet, 1.11,4 över distansen 2 700 meter och förstapriset var nästan 4,2 miljoner kronor.
Bold Eagle är enormt populär och förutom att han fick Vincennes-publiken att jubla så att läktarna skakade. Hästen har även en egen Facebook-sida som gillas av drygt 6 800 personer
Kretsen kring Bold Eagle bekräftade på presskonferensen efter Prix d’Amerique-segern att man är intresserade av Elitloppet och att man lockas av atmosfären på Solvalla.
– Vi kommer till Elitloppet, men inte i år, sa huvudägaren Pierre Pilarski.

Goop liknade Timoko med Rocky
Björn Goop körde ett taktiskt fulländat lopp med Timoko som slutade tvåa bakom fenomenet Bold Eagle. Björn Goop körde bestämt till ledningen kort efter start och sedan valde han att släppa till favoriten före uppförsbacken. Timoko fullföljde sedan starkt men utan att kunna hota vinnaren. Ett andrapris värt 2,3 miljoner kronor.
– Jag är jätteglad, även om första känslan efter mål att man är första förlorare. Men vi förlorade mot Bold Eagle som är världens bästa häst, sa Björn Goop och fortsatte.
– Timoko är en gammal man, men han är som Rocky och han reser sig alltid på nio. Han kom tillbaka i år igen, jag är stolt över honom. Han laddas säkert Elitloppet.

Drömresa för Oasis Bi
Trea blev Stefan P Pettersson-tränade Osais Bi som också fick sin drömresa av Pierre Vercruysse. Oasis Bi var blixtsnabb från start, släppte sedan till Timoko och hamnade till slut som trea på innerspåret. På upploppet fick Oasis Bi chansen och såg ut att gå i mål med krafter i behåll men det var omöjligt att ta något i den snabba avslutningen. Tredjepriset var värt 1,3 miljoner kronor.
– Helt fantastiskt. Kusken körde som en gud. Hästarna före är ingen skam att ta stryk av. Han följde med lätt och tog till och med lite på Timoko. Jag är otroligt nöjd med både hästen och kusken. På förhand kunde man inte hoppas på en sådan drömresa, sa Stefan P Pettersson.
Både Timoko och Oasis Bi kom i mål på kilometertiden 1.11,5.
Lutfi Kolgjini hade ingen lycka med Mosaique Face.
– Jag har ingenting att skylla på. Han har ingen form helt enkelt, kommenterade Lutfi Kolgjini.
Örjan Kihlström fick knappt vara med i loppet då Lionel galopperade direkt.
– Han tog inte ett travsteg. Tråkigt när man har en bra häst, suckade Örjan Kihlström.
Örjan Kihlström åkte sedan ut och vann Prix Helen Johansson med Red Rose America i loppet efter.
I ramloppen noterade vi annars blygsamma framgångar för svenska hästar och kuskar.
Stig H Johansson-tränade Scellino Luis blev femma tillsammans med Örjan Kihlström i Prix Lalique. Örjan Kihlström som även lotsade in Viking Va Bene till ett andrapris i Prix RMC bakom Aubrion du Gers och Jean-Michel Bazire. Lutfi Kolgjini ledde loppet länge med Dante Boko men han fick nöja sig med tredjepriset. Stallkamraten Quick Fix galopperade på upploppet.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.