Eftersnack SM och V75 på Åbytravet

54

eftersnack sm aby

Hästen imponerade stort på svenskt rekord.
Kusken tog steget in i Tusenklubben.
Alfas da Vinci och Joakim Lövgren skrev på lördagen travhistoria i Svenskt Mästerskap.
– Jag tror inte att jag vill gå och lägga mig i kväll, sa den segerrusige Jägersrotränaren.

SM på Åby blev en rivig historia helt i publikens smak. Det kördes friskt på många händer och flera ledarskiften hanns med över de 2 640 meterna. Det gynnade Alfas da Vinci, som från andra par utvändigt exploderade ifrån motståndet när hans tränare Joakim Lövgren fällde ner hästens skygglappar i slutkurvan.
– Det han gjorde 400 kvar är bland det häftigaste jag har upplevt i ett travlopp. Det blev perfekt kört för Alfas da Vinci i dag men det ska egentligen inte gå mot det här motståndet, att hålla sådan show som han gjorde, sa Joakim Lövgren.
Segerchecken uppgick till en halv miljon kronor och Alfas da Vincis segertid 1.12,0 är svenskt rekord över 2 640 meter med autostart.
– Jag har trott flera gånger att han har nåt max men han lyfter sig hela tiden och i dag hittade han en växel till och gjorde sitt livs lopp.
Att det var Lövgrens 1 000:e fullträff i sulkyn gjorde inte segerglädjen mindre.
– Det bubblar inom mig! När jag var 18 år och började köra lopp hägrade Tusenklubben och att vinna SM är jättestort, speciellt med Alfas da Vinci. Utan att värdera vilket som är bäst kan jag säga att det här är helt enormt för mig.
En bra bit bakom Alfas da Vinci grejade Global Money andraplatsen och tredjepriset gick till Dreams Take Time.

Förbannelsen bröts i Sto-SM
Historiens första hemmaseger. Hästens första seger på hemmaplan. Youana bröt två förbannelser när hon efter snabbstart till ledningen tog hem Sto-SM.
– Det har varit otroligt mycket media och bevakning inför det här och jag har mått riktigt dåligt faktiskt. Men när hon tog hand om ledningen kändes det bra. Hon är stark och går hela vägen och…hon var bäst! sa Åbyamatören Catharina Johansson som tränar hästen tillsammans med sin make Calle Johansson.
– Travet kom in i mitt liv på 70-talet och att nu få vinna SM på hemmaplan med en häst som vi har fött upp själva…det går inte att beskriva, bubblade Calle Johansson.
Kusken Stefan Söderkvist tog sin andra seger i Sto-SM, 2001 vann han md Fridhems Ambra, och precis som i SM uppgick segerchecken till 500 000 kronor. Tvåa inkom Backfire och trea blev Amazon Am.

Skakig segerdefilering
Lärlings-SM fick en dramatisk upplösning när favoritspelade Space Photo galopperade i ledningen. Det stökade till det för bakomvarande ekipage och när hästarna svängde in på upploppet var mästerskapet fortfarande en öppen historia. Men bäst fart under hovarna hade Oskar J Anderssons styrning, Marcus Lindgren-tränade Amour du Coglais, som serverats ett lopp i mestadels andra par utvändigt.
– Jag är lite skakig faktiskt. Jag har kört många lopp och vunnit V75-lopp några gånger tidigare, men att ta ett SM-tecken med sig hem och ha det resten av livet, det är stort! sa Rommelärlingen.

Svensk mästare på födelsedagen
Ytterligare tre svenska mästerskap avgjordet utanför V75-spelet. I Monté-SM uppgick förstapriset till en kvarts miljonkronor och den pengen la Mimmi Elfstrand-tränade Rock Me beslag på när han med Josefine Ivehag i sadeln gick vinnande ur striden.
– Jag vann Sverigeloppet med honom för några år sedan och sedan har han tagit mig dit jag är i dag, sa en påtagligt rörd segerryttare.
Ungdoms-SM blev en rafflande historia med rejäl körning om täten både från start och efter ett varv. Lugn i stormen satt Färjestadslärlingen Per Nilsson innan han lät Anna Rönning-tränade Hollywood Maker lämna konkurrenterna över upploppet.
– Han är fantastiskt bra hästen! Det verkar inte finnas någon botten i honom, sa segerkusken.
I Montéryttar-SM gick segern till födelsedagsbarnet Sofia Adolfsson när hon tillsammans med Ottens Fighter skar mållinjen som etta.
– Det kunde inte ha blivit en mycket bättre dag, konstaterade Adolfsson.

”En riktig sköning”
I bronsdivisionen fick favoriten Usain Henna den otacksamma uppgiften att trava utvändigt om ledande Raggamuffin. Det bekom honom inte. Ledaren stretade emot bra men var tvungen att vika sig för Usain Hennas väldiga styrka.
– Han var lite lojare en senast så jag var småorolig men när jag bad honom om det lilla extra tryckte han till ledaren rejäl sista 600 meterna. Han kan vara sådan att han springer och sover lite i loppen, han är en riktig sköning, sa hästens tränare och kusk Oskar Svanberg.
Även i de lägre klasserna bjöds det på mycket fina prestationer. I klass I visade danske gästen Total Value prov på stor styrka och fin inställning när han från ledningen höll undan före loppets favorit Orakel Face. Trots att den Peter Jensen-tränade hästen uppträdde hetsigt och i onödan brände krafter under vägen höll han konkurrenterna bakom sig.
– Det ska bara inte gå att ligga på så här över 2 600 meter och hålla undan. Det är inte normalt, sa segerkusken Jeppe Juel.
I klass II fick publiken beskåda en mäktig långsida av Ågårds Mats. Från jumboposition svepte hästen fältet och seglade undan till överlägsen triumf.
– Han var gynnad av att de körde rejält där framme naturligtvis men han gick en svettig långsida och med bra fart in i mål, sa hästens tränare och kusk Claes Svensson.
I den avslutande silverdivisionen tackade Veijo Heiskanens Huge Star för en fin resa i andra par utvändigt när han i Peter Ingevs händer spurtade till enkel seger.
På V75-spelet delade sju rätt ut 106 182 kronor. För sex rätt fick man 624 kronor och fem rätt betalade 73 kronor.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.