Eftersnack V75 Axevalla lördag 23 juli

30
axevalla v75 23 juli
Anna Mix vann på nytt världsrekord och är här i vinnarcirkeln med tränaren Sofia Aronsson och kusken Erik Adielsson. Foto: Malin Albinsson/ALN. Foto av Kanal 75

Det franska superstoet Anna Mix satte killarna på plats i Gulddivisionen och vann på nytt världsrekord.
Tränaren Sofia Aronsson var rörd till glädjetårar efter uppvisningen på hennes hemmabana.
– Jag är så fruktansvärt glad. Kanske den lyckligaste människan på jorden just nu.

Sofia Aronsson fick tidigare i somras den femåriga franskyskan Anna Mix i träning. Den sjufaldiga miljonärskan har varit med i två stora lopp och blivit femma och sexa i Sofias regi. Nu kom fullträffen inför hemmapubliken på Axevalla. Körd av Erik Adielsson forcerades Anna Mix till ledningen mitt i loppet och gled undan till en smått överlägsen seger. En imponerande insats på tiden 1.12,0 över distansen 2640 meter med bilstart, vilket är nytt världsrekord för ston.
– Jag måste smälta det här först, jag är helt tagen. Men det är skithäftigt, sa en jublande glad Sofia Aronsson.
– Att få äran att ta hand om en sådan här häst och man ligger vaken om nätterna och funderar på vilka misstag man har gjort eller hur vi borde ha gjort. Men nu gjorde vi något rätt och det känns fantastiskt. Hon är grymt bra och det är inte många ston som klarar av att tjäna sex, sju miljoner.
– Nu ska hon ut i Sto-EM i augusti och sedan blir det Sundsvall Open Trot.

Tussarna och norska huvudlag kvar
Segerkusken Erik Adielsson strödde också lovord över Anna Mix insats. Han hade sparade växar i form av oryckta tussar i hästens öron och skygglapparna på det norska huvudlaget behövde han aldrig använda.
– Jag känner ju inte hästen men jag tror att det fanns en del kvar i henne. Jag behövde aldrig vara på henne och hon vann med tussarna och norsken kvar, sa Adielsson.

”Gjorde ett fantastiskt fint lopp”
Favoriten i Gulddivisionen Call Me Keeper var klart slagen som tvåa efter en resa i andra par utvändigt. De tre tyngsta favoriterna föll den här V75-omgången vilket såklart bidrog till att utdelningen för sju rätt sprang upp i 423 299 kronor. Det började med att Some Summit förlorade V75-inledningen trots att hon gick ett strålande lopp. Efter en tappstart från tillägg styrde Veijo Heiskanen på tidigt i tredjespår och rundade hela fältet fram till ledningen varvet kvar. Ledningen hade då Nancy America där Flemming Jensen valde att släppa täten. Hon kom sedan loss perfekt in på upploppet från rygg på ledaren och tog sig förbi jättefavoriten kort före mål. Tvåa blev Oh Goodness som avslutade mycket bra.
– Jag trodde inte att jag skulle få en så fin start som jag fick och då provade jag att köra för ledningen. Sedan när Veijo kom varvet kvar hade jag ingen tanke på att svara. När hon fick fritt så var det en extra växel än vad jag hade tänkt, sa Flemming Jensen.
– Hon gjorde ett fantastiskt fint lopp och hon har gjort många bra lopp tidigare också men att i dag slå Veijos häst som är speciell, det var pricken över i:et. Att som dansk tränare få in ett så bra sto som är svenskfödd i träning det händer bara en gång i livet. Det är ingen tvekan om att det är en fantastisk häst, fortsatte Jensen.

”Some Summit gick ett strålande lopp”
Även Veijo Heiskanen var nöjd med Some Summits insats som fick gå en tuff forcering ute i spåren. Klockorna visade på 1.10 första varvet och hon avslutade med 1.11 de sista tvåtusen metrarna.
– Jag är jättenöjd med hästen men placeringen kunde ha varit bättre. Hon tvekade i starten och höll på att galoppera och tappade 20 meter extra. Så jag var 40 meter efter och fick sedan köra i tredjespår så länge i full gas. Det kostade för mycket men jag är mer än nöjd med henne för hon gick ett strålande lopp, sa Veijo Heiskanen.

Nadal Broline missgynnad av lös bana
Omgångens tredje storfavorit som föll var Nadal Broline och även han föll med flaggan i topp som tvåa. Efter att ha avancerat fram utvändigt om ledande Bruno di Quattro så kunde han inte stå emot Seedorf O.M.F. som fått loppet bakom i andra par utvändigt. Nadal Broline tog sig dock förbi ledaren den sista biten och var tapper tvåa.
– Han gjorde ett jättebra lopp men var lite missgynnad av banan som var för lös för att passa honom. Jag sa det redan innan loppet till Reijo att det kan bli svårt, sa Ulf Ohlsson.

Minnestads Dubai imponerade
En suverän uppvisning svarade Mattias Djuses häst Minnestads Dubai för. Det här ser ut att vara en guldklimp och en klassklättrare för Djuse som har fin form på stallet nu. Efter att ha inlett med 1.08 första femhundra metrarna för att få överta ledningen från Mellby Drake så kunde han sedan dämpa tempot. Sedan drog han på igen och avslutade 1.11,5 sista varvet och Minnestads Dubai vann med tussarna kvar i öronen. En imponerande insats.
– Han var fin. Det var en tuff öppning och sedan fick jag dämpa. Det känns som en lite extra till häst. Han har varit bra varje gång hos mig. Ägarna vill att vi provar i derbykvalen, sa Mattias Djuse.

Dubbel till Goop
Björn Goop tog en dubbelseger på V75 efter att hans häst Mouron Rouge så tragiskt förolyckats i den andra avdelningen. Först vann han med Ulf Stenströmer-tränade Pampalo efter en fin resa i rygg på ledaren och perfekt lucka in på upploppet. Han avslutade sedan omgången genom att vinna med sin egentränade Furious Francis som höll undan till en knapp seger efter en fin resa.
Lärlingsloppet vanns av Kevin Oscarsson bakom Stefan Persson-tränade Global Respons som via en mycket vass spurt fångade in favoriten Tooltime kort före mål.

Föregående artikelTragisk olycka på V75 Axevalla
Nästa artikelVinner Pasithea Face Stochampionatet?

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.