Vinner Pasithea Face Stochampionatet?

42
pasithea face
Adrian och Lutfi Kolgjini kan få anledning att fira ännu en storloppsseger efter Stochampionatet på söndag. Bilden är från Dante Bokos seger i Sweden Cup under elitloppshelgen. Foto av Kanal 75

Lutfi Kolgjini har fött upp och tränar de två förhandsfavoriterna i Stochampionatet, Princess Face och Pasithea Face.
Sonen Adrian, 23, kör Pasithea Face medan Johnny Takter sitter upp bakom Princess Face.
– Om Princess har en bra dag går ingen säker för henne. Men med visad form tror jag att Pasithea vinner, säger Lutfi Kolgjini.

Jägersrotränaren har tidigare vunnit Stochampionatet med Simb Capi 1998. Då satt Ludde själv i sulkyn men i år väljer han att stå vid sidan. Han kan stoltsera med att ha kvalat in två hästar till det landets största lopp för fyraåriga ston. De är också de två mest betrodda på förhand till förstapriset på en miljon kronor.
Så här säger Lutfi Kolgjini själv om sina stjärnor där Princess Face redan har vunnit ett storlopp i år, Drottning Silvias Pokal i våras. I fjol vann hon E3 samt var tvåa i Oaks. Både Princess Face och Pasithea Face vann sina uttagningslopp till Stochampionatet och Pasithea Face imponerade.

”Det är en drömhäst”

Hur skulle du beskriva Pasithea Face?
– Det är en väldigt speciell häst. Väldigt stor, alltid samarbetsvillig. Alltid skött sina jobb perfekt. Snäll och bussig att ha att göra med.
Hur skulle du beskriva Princess Face?
– Princess har lite mer attityd än Pasithea. Vi har sett det några gånger i loppen. Blir hon lite ensam och så kan hon lika gärna lägga in handbromsen och skita i det. Pasithea bryr sig inte.
Hur skulle du beskriva deras egenskaper i loppen? Vi börjar med Pasithea.
– Pasithea är väldigt fin att ha att göra med på alla sätt och vis. Hon har bara en svag punkt och det är att hon kan springa och bryta lite i svängarna men hon har blivit rejält mycket bättre på den fronten i år. Hon är väldigt stor så hon hjälper sig själv lite med att bryta nedåt. Det är det enda som har varit en negativ faktor. En topptravare. En drömhäst är det. Hon är snabb. Väldigt tävlingsvillig, säger Lutfi Kolgjini.

Och om vi beskriver Princess Face i loppen?
– Hon är ju också väldigt villig, lättplacerad, hon strider väldigt bra häst mot häst. Har visat sig att hon inte strider när hon inte har häst utanpå, eller framför allt invändigt om sig. Hon har gjort fantastiska lopp. Också en drömhäst på alla sätt och vis.
Vem vinner Stochampionatet?
– Om Princess har en bra dag är det ingen som går säker för henne. Men med visad form Pasithea utan tvekan. Men det kan bli någon annan också. Många väldigt fina hästar med, säger Ludde.

Courant äger båda topphästarna
Lutfi Kolgjini är alltså uppfödare till Princess Face och Pasithea Face. Båda stona ägs av stall Courant AB, Anders Ström.
– Jag har alltid varit väldigt förtjust i Princess sedan hon var föl. Alltid varit väldigt fin att ha att göra med. Uppträtt som en Princessa hela vägen. Pasithea köpte Anders Ström som föl. Han köpte Pasithea och Pandora. Tanken var väl att han skulle köpa tre toppstammade ston av mig som föl. Men han valde att bara köpta två, Pasithea och Pandora och fick välja namn själv med det tema som jag hade – och det blev Pandora och Pasithea. Princess döpte vi själva. Han tyckte inte om Princess, han tycket hon var liten och ynklig.
Men sen köpte han den?
– Sen köpte han henne efter bevisad kapacitet.
Hur ser drömscenariot ut?
– Drömscenariot är ju att Princess lyckas svara ut de andra och släpper Pasithea till ledningen. Går bakifrån den här gången. Rygglopp. Pasithea är sån att det går inte att köra så där jättesnyggt med henne, går inte att köra på kortspeed. Hon är tvungen att dra upp spurten i bra tid för att utnyttja hennes bästa kapacitet. Och det kan ju bädda för Princess. Om hon sitter i rygg nu då. Har Princess en bra dag då går nog inte Pasithea helt säker.

”Jag vinner”

Blir det några balans- och utrustningsändringar?
– Vi kommer att göra lite förändringar framför allt på Princess. Vi kommer att lägga på henne en speciell svansgaffel som gör att hon inte kan lyfta på svansen som hon gjorde senast på upploppet. Vi ska även rycka skorna på henne och lägga på en sån här halsbygel så om hon börjar ta i lite, snor hon inte luften av sig själv och kan andas mer fritt än vad hon gjorde senast.
– Vad det gäller Pasithea förändrar vi ingenting, hon behåller sina skor. Tycker inte hon behöver det. Det kan vi spara till hon är fem år, säger Lutfi Kolgjini.
Johnny Takter kör Princess Face medan Adrian sitter upp bakom Pasithea Face. Adrian har vunnit flera storlopp i sin karriär, senast under elitloppshelgen i år med Dante Boko i Sweden Cup. Precis som pappa Lutfi är han inte blyg i förhandssnacket vad han tror om chanserna.
Adrian, vem vinner Stochampionatet?
– Det gör Stall Kolgjini.
Vem utav dem?
– Det gör jag.

Föregående artikelEftersnack V75 Axevalla lördag 23 juli
Nästa artikelV75 resultat söndag 24 juli 2016 från Axevalla

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.