Eftersnack V75 Eskilstuna 2 juli 2016

44

eftersnack eskilstuna

Makethemark tvingades abdikera.
Policy Of Truth erövrade treåringarnas kungatron genom att krossa sina kullkamrater i E3.
– Han var bara bäst! konstaterade hästen tränare Reijo Liljendahl.

Årets första stora årgångsfinaler stod på programmet när V75 på lördagen gästade Eskilstuna. En miljon kronor väntade på vinnaren i respektive avdelning och sällan har en häst gjort sig mer förtjänt av en fet segercheck än vad Policy Of Truth gjorde i finalen för hingstar och valacker. Från positionen utvändigt om ledaren pulveriserade han motståndet och vann överlägset.
– Örjan visste vad han hade att köra med och han var bara bäst i dag, sa Reijo Liljendahl.
Segern var Policy Of Truths femte i blott sjätte starten.
– Vi fick in honom som 1,5-åring och har fått jobba efter eget huvud utan någon form av ägartryck. Allt har flutit på helt perfekt och det är tacksamt att ha bra hästar att jobba med, samtidigt som det här är ett bevis på att vårt unghästkoncept fungerar.
Segerkusken Örjan Kihlström körde Policy Of Truth för första gången och var full av beundran.
– Han kändes pigg och fin hela vägen men det var många bra hästar med och Makethemark är tuff sista biten. Men Policy Of Truth kändes stark hela vägen och vann enkelt utan att jag behövde vara på honom nämnvärt.
– Han har ett väldigt vägvinnande steg och lägger mycket mark under sig. Han är en ruggigt bra häst!

”Det gick för sakta”
Policy Of Truths ordinarie kusk Ulf Ohlsson hade inget enkelt val inför finalen men valde att köra Makethemark, som fram till lördagen varit kullens gigant och kom till start med sex raka segrar. Den här gången fick han nöja sig med tredjeplatsen från andra par utvändigt då M.T.Le Bron snodde åt sig andraplatsen precis på mållinjen.
– Jag tycker att han gjorde ett bra lopp. Jag ville egentligen lämna andra par utvändigt för det gick för sakta men jag vet inte om Örjan hade släppt ner mig med tanke på insatsen Policy Of Truth gjorde senast. Nu fick vi det ganska tungt sista 700 meterna, sa Ohlsson.

Körspöet i luften efter skrällseger
Stonas E3-final bjöd på en dramatisk upplösning. I slutkurvan kopplade en tapper Rhyme Broline grepp på ledande Dixi Sisu, men bara för att kort senare få se sig slagen av favoriten Undine, som såg ut att gå mot seger. Då galopperade Dixi Sisu och gavUncertain Age fritt spurtutrymme på innerspår. Den chansen tog 24-oddsaren och körande Christoffer Eriksson hann till och med slunga körspöet i luften innan mållinjen skars.
– Det löste sig kanon på upploppet, konstaterade Eriksson, som inledde sin travkarriär hos Uncertain Ages tränare Tomas Malmqvist på Jägersro.
– Det var han som gav mig chansen att köra lopp från början och att ta en sådan här seger ihop med honom är riktigt stort.
– Jag är mycket lycklig! Hästen såg fin ut hela vägen och Christoffer gav henne ett optimalt lopp. För varje start hon gör överraskar hon, sa Malmqvist.
Segern var Uncertain Ages andra i trettonde starten.

Giganternas kamp i långloppet
I långloppet snackades det på förhand mest om svenske mästaren Alfas da Vinci och tuffingen Amaru Boko. Det var också dessa två som gjorde upp under slutrundan. Joakim Lövgren tog första initiativet från kön och lät Alfas da Vinci tåga framåt i tredjespår med 1 250 meter kvar till mål. När upploppet nalkades kopplade han grepp på ledaren, men skuggande Amaru Boko hade krafter kvar och kämpade sig först över mållinjen.
– Det här var enormt bra. Tempot var högt och på ett sätt är det bra men det är tuffa förhållanden med tung bana och han fick kämpa. Men jag hade Jockes rygg att gå i och den ville jag inte lämna innan vi skulle gå och byta om, sa Amaru Bokos tränare Robert Bergh glatt.

Tillbaka i gammalt gott slag
Reijo Liljendahl fick segerjubla även efter silverfinalen. Ready For More stod inte att känna igen när han för två veckor sedan var tillbaka på banan efter långt uppehåll men nu har den högkapable hästen hittat sig själv igen. Från spår fem bakom startbilen stack han till ledningen samtidigt som förhandsfavoriten Sir Ratzeputz galopperade och därifrån blev segern komfortabel.
– Jag sa till Reijo efter värmningen att hästen aldrig har känts så bra och det var skönt att han levererade i loppet också. Jag var lite fundersam efter förra starten men då var han väl helt enkelt ringrostig, sa kusken Ulf Ohlsson.
Klass II-finalen vanns av Timo Nurmos Ceasar Sisu (Björn Goop) från ledningen och i bronsfinalen imponerade Flemming Jensens Slide So Easy när han trots en tuff öppning till ledningen höll undan före favoriten Whitehouse Express. Ledningen var vägen till vinnarcirkeln även för Veijo Heiskanen-tränade Othello Face (Jörgen Sjunnesson) i klass I-finalen.
På V75 delade sju rätt ut 372 189 kronor. Sex rätt gav 2 311 kronor och för fem rätt fick man 175 kronor.

Föregående artikelV75 resultat lördag 2 juli 2016 från Eskilstuna
Nästa artikelInför V64 Grand Slam 3 juli 2016

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.