Inför V64 Grand Slam 3 juli 2016

36

v64 grand slam 3 juli

Förra året vann han Stochampionatet som uppfödare till Some Summit.
I obesegrade Maremma Sock lever drömmen om en ny fullträff i hemmabanans största lopp.
– Det skulle vara helt enormt om hon kan vara med där, säger veterinären och amatörtränaren Anders Edman.

Maremma Sock (V64-2) är än så länge bara tre år och vägen till nästa sommars upplaga av Stochampionatet är lång. Men drömma får man. Särskilt om man har Axevalla som hemmabana och ett sto som är obesegrat efter två starter.
– Det är en dröm att kunna vara med där med en både uppfödd och ägd häst, och den drömmen lever, säger Anders Edman, som förra året fick se sin uppfödning Some Summit vinna Stochampionatet tillsammans med Veijo Heiskanen.
– Det är svårt att beskriva hur det var, jag får gåshud varje gång jag tänker på det.

Styrka från ridträning
57-årige Anders Edman är veterinär till yrket och på gården, belägen ett stenkast från Axevalla utanför Skara, har han och frun Anna hästar och får. De har också seminverksamhet och egen uppfödning i liten skala.
– Vi har två-tre märrar som vi tar föl på. Some Summit är den absolut starkast lysande stjärnan än så länge, säger Edman.
Maremma Sock är uppfödd på gården och i henne kan de ha en ny stjärna i vardande. Hästen har inlett karriären på bästa sätt med två raka segrar.
– Hon har gjort det bra och vi hoppas att hon fortsätter att utvecklas. Den största utmaningen är hennes temperament. Hon har varit lite vass men vi tror att vi ska hitta nycklarna och få det att funka.
Hur kan du mer beskriva hästens egenskaper?
– Hon är en snäll individ i stallet och bråkar inget i träningen, men hon laddar upp lite när det är tävlingsdag.
– I loppen tycker jag att hon har visat styrka och bra speed till slut. Jag tränar hästen själv men min fru är med och rider backintervaller på henne och en del av styrkan kommer nog därifrån.

Innerspåret en utmaning
När Axevalla på söndag arrangerar V64-tävlingar går Maremma Sock ut från innerspår bakom startbilen. I sulkyn sitter som vanligt Niclas Stenquist.
– Hon startade i andra ledet bakom bilen senast och det blir en liten utmaning för henne att starta framme vid vingen. Men vi kommer att ta ut henne i bilprovstarten före tävlingarna och jag hoppas att hon ska ansluta till vingen på ett bra sätt och komma iväg bra, säger Edman och fortsätter:
– Jag tror att hon kan öppna hyfsat rappt men de äldre och mer rutinerade hästarna utanför kommer nog att gasa. Taktiken är upp till Niclas men jag tror att grundtanken är att inte köra för hårt med henne.
Större uppgifter väntar runt hörnet för Maremma Sock. Hon är anmäld till de stora treåringsloppen senare i år och kanske, kanske kan hon tillhöra hemmahoppen när det drar ihop sig till Stochampionat nästa sommar.
– Hon har i alla fall inte visat något som talar emot att hon skulle kunna vara med där, mer än temperamentet. Jag tror att det finns potential i henne och vi ser tiden an med tillförsikt. Vi hoppas att allt går vägen och att hon kan tävla på i sommar och tidig höst. Är hon bra då tar vi nya tag och ser vad som kan hända nästa år.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.