Peter Untersteiner inför V75 TORSDAG 7 Juli

32

peter untersteiner

Som tolvåring såg han Sprintermästaren för första gången.
44 år senare kan det vara Peter Untersteiners tur att kliva upp på segerpodiet.
– Min stora dröm är att få vinna det här loppet en gång och i år har jag en häst med potential att vara med där framme, säger hemmatränaren Peter Untersteiner inför torsdagens travfest i Halmstad.

Året var 1972 och Lime Rodney vann Sprintermästaren med sin tränare Karl Gustaf Holgersson i sulkyn. I publikhavet stod en storögd tolvåring och hos honom tändes en dröm. Nu är tolvåringen Halmstads främste travtränare och på torsdag kan pojkdrömmen gå i uppfyllelse.
– Jag är väl medveten om att det är riktig bra hästar med och går alla de finaste till final så blir det en dunderfinal. Men min har potential att vara långt framme. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger Peter Untersteiner.
Hästen ifråga är Poet Broline (V75-3). Den startsnabbe hingsten är etablerad i kulltoppen. Förra året vann han bland annat en E3-final och i maj segrade han i Konung Gustaf V:s Pokal.
– Inför den här säsongen sa jag att vi är nöjda om han kan vinna ett stort lopp i år också och att han har bäst förutsättningar i Sprintermästaren. Men nu har han redan vunnit ett stort lopp så det här är lite bonus, säger Untersteiner och skrattar.

Minutiös planering och perfekt spår
Att Poet Broline redan har nått säsongens mål och tagit en storloppsseger sänker knappast hans aktier inför Sprintermästaren. Peter Untersteiner har gjort, och kommer att göra, allt i sin makt för att ta den efterlängtade segern.
– Efter förra starten har vi haft ett minutiöst upplägg. Jag har planerat varenda dag i en månad och tillsammans med skötaren Henriette Larsen försökt ge Poet Broline bästa tänkbara upplägg. Så här noga har jag nog aldrig planerat tidigare och nu får vi hoppas på flyt sista veckan också, säger Untersteiner.
Sprintermästaren avgörs via tre försök, där de tre främsta i varje lopp samt den högst seedade fyran går vidare till finalen senare samma kväll, och flyt var precis vad Poet Broline hade när startspåren lottades. Han startar från innerspår i det andra försöket.
– Spår ett är bästa tänkbara. Hade jag fått välja spår själv hade jag valt det.
Hur tror du att Poet Broline gillar att springa två lopp samma dag?
– Det har jag egentligen ingen aning om men jag skulle bli förvånad om det inte går bra för det är en så lugn och trygg häst som bara vill äta och dricka efter loppen.
Kan han gå barfota i både försök och final?
– Han har så mycket hov sparat och banan är så fin här i Halmstad så det är inga problem.
Tio över tio på torsdag kväll släpper startbilen iväg hästarna i Sprintermästarens final. Vid mållinjen väntar nästan en miljon kronor, en plats i historieböckerna och – för Peter Untersteiner – en barndomsdröm.
– Jag har en dröm och det är att få ta den här skalpen. Om det blir i år eller ett annat år får vi se, men jag ska kämpa för det och så här långt har förberedelserna gått precis som önskat.

Peter Untersteiner om sina övriga V75-hästar:
Flash Håleryd (V75-4) håller nyttig form men har haft otur med spåren hela året. Han gick 1.10-blankt för någon månad sedan och det är en grym tid. Även om det var en ”hängtid” gjorde han det bra. Nu är det i första hand att ta sig till final som gäller men chanserna ökade inte när han drog spår sju. Annars är jag nöjd med honom för dagen och han ska gå med en murphybländare den här gången. Han har haft halvstängt tidigare.
Stay Alert (V75-5) vann under den här helgen förra året. Han har varit småseg i två starter men vi har hittat lite småfel på honom och han känns riktigt fin nu. I senaste banjobbet kändes han ovanligt på hugget och jag tror att han kommer att vara bättre nu jämfört med senast.
Count Response (V75-6) har varit hos mig i ett halvår och fått mycket sim- och vattenträning. Det känns som en fin häst men han har varit borta länge och jag begär inte så mycket av honom den här gången. Jag vill bara att han ska fungera och komma igång och det är långsökt att han ska vara något för spelarna.
Port Ellen Broline (V75-7) var lite blek senast som trea men det visade sig att hon hade halsbekymmer. Det har läkt ut och hon kändes också på hugget i senaste banjobbet som hon gick tillsammans med Stay Alert. Får hon ligga lite på rulle har hon en bra speed till slut.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.