Eftersnack V75 Jägersro 28 juli

43

image-5

Den amerikanska nationalsången ljöd efter miljonloppet Hugo Åbergs Memorial på Jägersro på tisdagskvällen.
Creatine med ägare från den andra sidan Atlanten ordnade segern på ett fenomenalt sätt.
Men tränaren och kusken är svenskar och några av banans allra största – brödraduon Johnny och Jimmy Takter.
– Det känns som att cirkeln är sluten, sa Johnny Takter inför storpubliken.

12 341 personer såg tävlingarna på Jägersros travbana i Malmö på tisdagskvällen.
Huvudloppet Hugo Åbergs Memorial vanns av sexårige USA-födde hästen Creatine som dundrade runt i ledningen till en överlägsen seger på kilometertiden 1.09,7 över 1609 meter med autostart.
Loppets förhandsfavorit Royal Fighter hetsade upp sig och galopperade när bilen lämnade. Startraske norske gästen B.B.S Sugarlight såg i stället ut att komma först men var chanslös.
Creatine bara flög. Nu visade hästen den snabbhet han hade i USA i fjol.
– Ska sanningen fram blev han lite stressade och det var bara att släppa iväg honom från start – det gick inte att hålla honom helt enkelt, sa Johnny Takter.
Creatine gjorde sitt eget lopp där framme och efter 1.08,0 första 500 och 1.09,0 första 1000 hade jänkarhästen krafter kvar att kliva undan mot miljonen i förstapris.
– Jag misstänkte att han skulle vara snabb nog att ta ledningen men det var några snabba innanför så jag vågade inte hoppas. Han gjorde det på ett väldigt fint sätt, sa Johnny Takter, 57.
Efter målgången kom Jimmy Takter, 55, och kramade om storebror.
– Grattis Johnny.
– Grattis Jimmy.

Tränat via telefon
Creatine kom från USA till Robert Bergh i Sundsvall i vintras. Efter några starter för Bergh valde de amerikanska ägarna att flytta hästen till…ja, till Team Takter.
– Det är roligt att komma hem och visa upp en sån här fin häst…men det är faktiskt första gången jag ser honom i dag! sa Jimmy Takter skrattande.
USA:s sedan flera år störste tränare har bara varit tränare på pappret. Eller via telefon och internet.
– Jag måste tacka teamet här hemma i Sverige, Johnny och skötaren Tobias J Gustafsson som gjort ett fantastiskt jobb med hästen.Tobias är en ung och lovande man som jobbat hos mig länge. Han har videofilmat och pratat om hästen – så det går att träna hästar även från den andra sidan Atlanten, sa Jimmy Takter.

Känslosam seger
Fadern Bo William Takter kom från Mantorp till Jägersro i början av 1980-talet. Bo W blev en av banans största. 1985, alltså för 30 år sedan, var senaste gången Takters vann Hugo Åbergs Memorial.
Johnny Takter körde då pappans Matiné till seger i loppet som kallas skåningarnas elitlopp.
– Vi har vunnit jättemånga storlopp tillsammans jag och Jimmy men känslor är färska och de känslorna jag känner nu är enorma. Jag vet var vi kommer ifrån och på något sätt känns det som att cirkeln är sluten. Brorsan är här och det är skitkul, sa Johnny känslosamt.
Det stundar storlopp i USA de kommande veckorna. Johnny Takter åker över Atlanten för att köra några av Jimmys hästar fredag och lördag. USA:s störste hoppades även kunna styra åt brodern en häst i världens penningmässigt största lopp Hambletonian om två veckor.

Nöjd med andraplatsen
B.B.S.Sugarlight slutade tvåa på 1.09,9 efter ett lopp i rygg på vinnaren hela vägen. Oasis Bi spurtade bra till tredjeplatsen.
Peter Untersteiner om tvåan B.B.S.Sugarlight:
– Jag är nöjd med hästen, han gjorde en kanoninsats. Men det var en som var bättre i dag så vi har ingenting att skylla på.

EM-loppet till Italien
Drygt 12 000 dök alltså upp på Jägersro – storloppens kväll. Utöver huvudloppet kördes ytterligare tre internationella så kallade ”grupplopp” på V75.
EM för femåriga travare kördes som V75-4, en stjärnfylld uppgörelse som diskuterats mycket på förhand.
Loppet föregicks av en omstart då knappe favoriten Robert Bi galopperade på grund av en utrustningsmiss varvid körande helt sonika Robin Bakker vände upp mot körriktningen och starten fick blåsas av.
Efter några minuter var det dags för lopp igen och då hade den italienske favoriten kommit i gängorna på nytt. Robert Bi pep till ledningen från femtespåret när bilen lämnade och stannade där loppet ut. Robin Bakker satt bara och åkte bakom hingsten som nu tog sin 16:e seger på 24 starter i karriären.
Norske Papagayo E. orkade inte efter att vandrat utvändigt sista varvet. I stället spurtade Rod Stewart mycket bra från tredjeparet utvändigt till andraplatsen.
Segern i Europeiskt Femåringschampionat var värd 450 000 kronor.
– Han var snabbare än förväntat från start i dag och för mig var loppet över när min häst tog ledningen. Man är alltid orolig med det ”levande materialet” vi jobbar med men fortsätter han bara utvecklas tror jag han kan bli Europas bästa häst, sa tränaren Paul Hagoort.

Tapper från dödens
Elva treåriga travare hade tagit sig till finalen av den nyinstiftade serien Breeders Course. Jerry Riordan, amerikan med licens på Halmstadtravet, tränar vinnaren Tango Negro som kördes till seger av Peter Ingves.
Italienske Tango Negro gjorde grovjobbet utvändigt tappre 40-oddsaren Dragster hela vägen och hade mod att slugga sig förbi till slut. Favoriten Pacific Broline kom aldrig till från sitt bakspår.
Segertiden skrevs till 1.12,5 över 1609 meter. Förstapriset hela 550 000 kronor.
Kvällen avslutades med trekilometersloppet Malmö Stads Pris, ett lopp som Joakim Lövgren överraskande vann med Alfas da Vinci.
Sveriges bästa sto Your Highness satte konkurrenterna på plats i finalen av Summer Meeting Mares med 200 000 kronor i segerpremie. Enorm.
Danske Stand And Deliver med Birger Jörgensen var fältets minst betrodda häst i V75-5 och låg bakom den höga utdelningen på V75. Fyra system klarade av alla vinnarna och sju rätt belönades med drygt 2,6 miljoner kronor.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.