Jimmy Takter vänder hem för Hambletonian

31

takter hambletonian 2015

Jimmy Takter, en mästare i kavaj på Jägersro på tisdagen. Foto av Burt Seeger

Efter tisdagens triumf med Creatine i Hugo Åbergs Memorial vänder Jimmy Takter ”hemöver” till USA igen – för att vinna världens största treåringslopp Hambletonian och Hambletonian Oaks.
– Det ser helt klart bra ut på förhand, säger svensken som dominerar travets USA.

Jimmy Takter, 55, och Johnny Takter 57 tog en bejublad seger tillsammans i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro på tisdagskvällen.
Efter loppet avslöjade Jimmy Takter att han bara sett vinnaren Creatine på video i Sverige och tränat hästen så att säga via telefon under några veckor.
– Det går att träna hästar även från den andra sidan Atlanten men naturligtvis är det Johnny och skötaren Tobias J Gustafsson som gjort ett fantastiskt jobb med hästen här i Sverige, sa Jimmy Takter.
55-åringen har på senare år dominerat travsporten i Amerika. I fjol tog hans stall exempelvis hem både Hambletonian och Hambletonian Oaks. Trixton och Lifetime Pursuit var segerhästarna.
Lifetime Pursuits segertid 1.08,9 i stonas Oaks-final var ett nytt världsrekord för treåriga ston. Trixtons seger i Hambletonian var svenskens tredje i loppet, ett av världens största lopp med i fjol 3,5 miljoner i förstapris. Han har tidigare vunnit Hambletonian med Muscle Massive (2010) och Malabar Man (1997).

”Nytt upplägg i Hambot”
Jimmy Takter hinner inte stanna länge i Sverige efter tisdagens seger i Hugo Åbergs. Det blir nästan till att packa väskan direkt.
På lördag körs uttagningsloppen till de treåriga stonas Hambletonian Oaks. Nästa helg är det försök och final samma dag i ”stora” Hambletonian på travbanan The Meadowlands i New York.
Vi träffade Jimmy Takter på Jägersro på tisdagen och passade på att förhöra oss om treåringarna.
– Det är ett nytt upplägg i Hambot med försök och final samma dag. Det var det upplägget redan ifjol, men då var de så få hästar anmälda att de inte behövde köra några kval. Så i praktiken blir det första året nu med det nya konceptet, säger Jimmy.
16 ston fördelade på två uttagningslopp strider om tio finalplatser i Oaks på lördag. Du har fyra till start och Åke Svanstedt en. Vad säger du om dina damer?
– Jag har två hästar som sticker ut som tänkbara segerkandidater även i finalen nästa helg. Wild Honey är den som varit bäst så här långt – men även Sarcy har utvecklats på slutet och känns som en tänkbar slutsegrare.
I år är det många som pratar om att ett sto testas i Hambletonian. Det är Mission Brief som ska matchas mot hingstarna och valackerna. En tuff konkurrent nästa helg?
– Jag tror inte att hon är gynnad av att starta i två heat samma dag, så hon får det tufft att vinna. Jag har tre-fyra stycken likvärdiga hästar i Hambot och jag vill inte ranka någon före den andra. Men det ser helt klart bra ut på förhand för stallet i båda avdelningarna.
Broder Johnny ska köra några lopp i USA i helgen, dock inte Oaks. Får han chansen nästa helg?
– I mina ögon är Johnny i världseliten och förhoppningsvis har jag häst åt honom att köra i Hambletonian.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.