Jimmy Takter vänder hem för Hambletonian

31

takter hambletonian 2015

Jimmy Takter, en mästare i kavaj på Jägersro på tisdagen. Foto av Burt Seeger

Efter tisdagens triumf med Creatine i Hugo Åbergs Memorial vänder Jimmy Takter ”hemöver” till USA igen – för att vinna världens största treåringslopp Hambletonian och Hambletonian Oaks.
– Det ser helt klart bra ut på förhand, säger svensken som dominerar travets USA.

Jimmy Takter, 55, och Johnny Takter 57 tog en bejublad seger tillsammans i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro på tisdagskvällen.
Efter loppet avslöjade Jimmy Takter att han bara sett vinnaren Creatine på video i Sverige och tränat hästen så att säga via telefon under några veckor.
– Det går att träna hästar även från den andra sidan Atlanten men naturligtvis är det Johnny och skötaren Tobias J Gustafsson som gjort ett fantastiskt jobb med hästen här i Sverige, sa Jimmy Takter.
55-åringen har på senare år dominerat travsporten i Amerika. I fjol tog hans stall exempelvis hem både Hambletonian och Hambletonian Oaks. Trixton och Lifetime Pursuit var segerhästarna.
Lifetime Pursuits segertid 1.08,9 i stonas Oaks-final var ett nytt världsrekord för treåriga ston. Trixtons seger i Hambletonian var svenskens tredje i loppet, ett av världens största lopp med i fjol 3,5 miljoner i förstapris. Han har tidigare vunnit Hambletonian med Muscle Massive (2010) och Malabar Man (1997).

”Nytt upplägg i Hambot”
Jimmy Takter hinner inte stanna länge i Sverige efter tisdagens seger i Hugo Åbergs. Det blir nästan till att packa väskan direkt.
På lördag körs uttagningsloppen till de treåriga stonas Hambletonian Oaks. Nästa helg är det försök och final samma dag i ”stora” Hambletonian på travbanan The Meadowlands i New York.
Vi träffade Jimmy Takter på Jägersro på tisdagen och passade på att förhöra oss om treåringarna.
– Det är ett nytt upplägg i Hambot med försök och final samma dag. Det var det upplägget redan ifjol, men då var de så få hästar anmälda att de inte behövde köra några kval. Så i praktiken blir det första året nu med det nya konceptet, säger Jimmy.
16 ston fördelade på två uttagningslopp strider om tio finalplatser i Oaks på lördag. Du har fyra till start och Åke Svanstedt en. Vad säger du om dina damer?
– Jag har två hästar som sticker ut som tänkbara segerkandidater även i finalen nästa helg. Wild Honey är den som varit bäst så här långt – men även Sarcy har utvecklats på slutet och känns som en tänkbar slutsegrare.
I år är det många som pratar om att ett sto testas i Hambletonian. Det är Mission Brief som ska matchas mot hingstarna och valackerna. En tuff konkurrent nästa helg?
– Jag tror inte att hon är gynnad av att starta i två heat samma dag, så hon får det tufft att vinna. Jag har tre-fyra stycken likvärdiga hästar i Hambot och jag vill inte ranka någon före den andra. Men det ser helt klart bra ut på förhand för stallet i båda avdelningarna.
Broder Johnny ska köra några lopp i USA i helgen, dock inte Oaks. Får han chansen nästa helg?
– I mina ögon är Johnny i världseliten och förhoppningsvis har jag häst åt honom att köra i Hambletonian.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelEftersnack V75 Jägersro 28 juli
Nästa artikelV86 back on Valla

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.