Eftersnack V75 och Sprintermästaren 2016

60

sprintermästaren 2016

Blek i genrepet och inte som bäst i försöket.
Förskrossande överlägsen i finalen.
Uncle Lasse bombade hem Sprintermästaren på Europarekordet 1.09,3.
– Det var en ruggig prestation, sa segerkusken Örjan Kihlström.

Uncle Lasse hade lämnat en del frågetecken efter sig inför finalen av Sprintermästaren. I genrepet hemma på Solvalla fick han stryk från ledningen och i försöket ett par timmar före finalen fick han nöja sig med andraplatsen. Men efter att tränaren Stefan Melander beordrat skoryck på framhovarna och helstängt huvudlag kom Uncle Lasse ut som en ny häst i finalen.
– Jag trodde att han skulle bli piggare med helstängt och barfota men att det skulle få den här effekten hade jag kanske inte väntat mig. Det var våldsamt vad han drog iväg, sa Örjan Kihlström.
Framför närmare 10 000 personer på Halmstadtravet bombade Uncle Lasse till ledningen från spår fem. Första 500 meterna nåddes på 1.07,9 och varvet nåddes på 1.08,0. I stor ledning stormade Uncle Lasse in i slutkurvan utan att slå av på takten och över upploppet tog publiken upp taktfasta applåder. I mål stannade klockan på 1.09,3 över 1 609 meter med autostart.
– Han var grym hästen, helt fantastiskt, jag har egentligen inte ord för honom, sa Solvallas Stefan Melander, som räknade in sin fjärde seger i Sprintermästaren.
– Jag har haft fantastiska vinnare med Scarlet Knight och Nuncio, men det här var en uppvisning som var kolossal. Men ända sedan jag körde de första jobben med honom har jag sagt att det är en grym häst.
Uncle Lasse tillhörde kulltoppen i Nordamerika innan han kom till Sverige och tränarduon Stefan Melander och Catarina Lundström i vintras. Torsdagens fullträff var karriärens tolfte i 36:e starten och den var värd 946 000 kronor. Totalt har fyraåringen sprungit in 8 560 000 kronor.
– Han är en av de bästa vi har tränat. Det hade han visat redan när han kom till oss och det är kul att han kan fortsätta att utvecklas, sa Catarina Lundström innan hon lät Uncle Lasses skötare Magdalena Eriksson hoppa upp i sulkyn för segerdefilering och beordrade Örjan Kihlström att ta den traditionsenliga segerritten på en defileringshäst.
Tvåa bakom Uncle Lasse kom Conrad Lugauers Beidabliks Nubbe (Christoffer Eriksson) och tredjeplatsen gick även den till stall Melander/Lundström genom Cruzado dela Noche (Björn Goop).

Mäktig comeback
Veijo Heiskanens Southwind Mozart imponerade vid seger i sitt försök i Sprintermästaren och spelades till favorit i finalen, där det blev snöplig galopp efter ett varv. Heiskanen hade emellertid all anledning att åka hem med ett leende på läpparna då hans toppsto Some Summit tidigare under kvällen gjort comeback på bästa sätt.
– Det är helt otroligt att hon kan prestera så här efter elva månaders vila. Hon är inte jättemycket tränad heller och det är obegripligt att hon är så här bra, sa Heiskanen efter att hästen utklassat konkurrenterna från ledningen på banrekordet 1.12,1 över 2 140 meter med autostart.
– Egentligen vill hon ha sällskap så jag fattade ingenting när hon själv ökade tempot och ville springa ifrån de andra.

”Stark som en björn”
Bland de övriga V75-vinnarna stack danske gästen Apapmand ut. Han kom närmast från seger i danska sprintermästaren och visade på nytt att han är en fyraåring utöver det vanliga när han efter både inledning och avslutning i tredjespår grejade segern.
– Han är stark som en björn. Nu siktar vi på danskt derby i augusti, sa hästens tränare och kusk Anders F Jensen.
Övriga V75-lopp vanns av Johan Untersteiners Chosen One och Ola Samuelssons Pioneer Face (Johnny Takter). Sju rätt betalade 19 594 kronor, sex rätt gav 225 kronor och för fem rätt fick man 26 kronor.

Föregående artikelSveriges äldsta hästskötare
Nästa artikelChristoffer Eriksson är på topp inför V75

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.