Einar Andersson given i travets Hall Of Fame

89

Einar Andersson

Hästfotografernas hästfotograf har han kallats – Einar Andersson.
I sommar tar han plats i Hall of Fame – Travets storheter – vid Nordiska Travmuseet i Årjäng.

Einar Andersson har fotograferat hästar och lopp över hela världen och fanns exempelvis på plats med sin kamera något år före den första upplagan av Elitloppet på Solvalla 1952.
I vintras fyllde han 90 år och hedras nu med en plats i travets eget Hall of Fame.
– Franska Ozo vann Elitloppet 1963. Det stora svarta stoet håller jag som loppets bästa vinnare genom tiderna, sa Einar i samband med födelsedagen.
Han är född i Blekinge, strax utanför Karlshamn och flyttade till Stockholm på 1940-talet. Numera bor han i lägenhet i Huvudsta i Solna, tillsammans med hustrun Inga.
Einar tog sina första hästbilder på 50-talet och har tills för bara några år sedan följt hästsporten på nära håll genom sin kameralins.
1960 tog han Årets Bild i Sverige. En bild som väckte stor uppmärksamhet, föreställande en hästskötare sörjandes sin döda häst efter en olycka på Täby Galopp.
Han blev Sveriges mest erkände hästfotograf och är även ett känt namn i Europa och på den andra sidan Atlanten. Under närmare 20 år var han kontrakterad som fotograf i USA för de stora travbanorna Roosevelt Raceway och Yonkers Raceway.

Einar Andersson i Travets storheter. Motiveringen:
”Einar Andersson har dokumenterat hästen genom sin kameralins under mer än ett halvt sekel på ett närmast oefterhärmligt sätt. I Sverige har han tagit ”Årets Bild”, i USA har han vid några tillfällen vunnit pris för ”Årets Hästbild”. Erhöll Årets hästjournalistpris 1999 av Svenska Travsportens Centralförbund. Einar Andersson är unik inom sitt gebit, vilket har gjort honom till en av världens allra främsta och mest kända hästfotografer.
Einar Andersson har satt stort avtryck även inom travspelets organisation. Det var han som bland annat låg bakom klassindelningen inom rikstoton, det var hans idé med gratisprogram och även propositionshäftet. Strängarna på hans lyra har varit nästan oändliga. Ingenting har varit för stort eller för litet för honom. Hans nyfikenhet, vilja och drivkraft har aldrig stannat av och inte heller hans djupa intresse för travsportens alla olika delar”.

Fakta Einar Andersson
Född: 1926 i Blekinge.
Meriter: Internationell bildjournalist inom häst- och travsporten. Under 60-, 70- och stora delar av 80-talen var Einar Andersson den mest kände svensken i den internationella travsporten. Tog Årets bild 1960 i Sverige, och flera gånger fått utmärkelse för Årets hästbild i USA.
1977 erhöll han Award of Special Excellence från Harness Tracks of America. 1993 fick han Svenska Travsportens Centralförbunds lilla hederstecken och 1999 fick han Årets hästjournalistpris av samma organisation.
Einar Andersson har även satt stort avtryck inom spelet och han låg bland annat bakom klassindelningen inom rikstoton, gratisprogram och även propositionshäftet, som gjorde sporten lättillgänglig för aktiva och spelare.

Hittills invalda i Travets storheter:
År/namn
2007, Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008, Stig H Johansson, Steggbest
2009, Big Noon, Karsten Buer
2010, Bulwark, Rex Rodney
2011, Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012, Uno Swed, Frances Bulwark, Gunnar Eggen
2013, Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark, Gösta Nordin, Gunnar Nordin, Express Gaxe, Lars Lindberg
2014: Victory Tilly, Queen L., Sjunga Best, Trygve Diskerud, Atom Vinter, Stefan Melander
2015: Bork Rigel, Tamin Sandy, Copiad, Bo Fransson, Håkan Wallner, Örjan Kihlström
2016: John Buer, Einar Andersson.

Hall Of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.