Makethemark blir jättefavorit på Lördag

50

makethemark

Självförtroendet är gott.
Hästen litar på sig själv och än så länge är han den självskrivne kungen bland de treåriga travarna.
Makethemark blir jättefavorit i E3-finalen för hingstarna i V75 på lördag.
– Han bara vet att han är lite bättre än vad de flesta är, säger tränaren Petri Salmela.

Hästar är svåra att göra upp planer med någon längre tid i förväg. Det kommer nästan alltid någoting emellan – växtperioder, influensor, skador.
Makethemark är hästen tränaren känner att han nästan måste rita kryss i taket med. Allt har nämligen stämt så här långt och Petri Salmela säger att det inte bara är teamet runt hästen utan också stallstjärnan själv som är med och påverkar.
En extraordinär individ – självklar i sitt sätt att vara.
– Det är lätt att svamla och snacka nu när han visat så mycket redan – men jag har länge sett att det är någonting alldeles speciellt med honom. Och det måste ha någonting att göra med självförtroende. Han behöver inte utmärka sig hemma eller när vi kommer till banan. Alltid lugn. Han bara vet att han är lite bättre än vad de flesta är, säger Salmela.

Miljonär redan nu
Senast, i karriärens 14:e start, klev Makethemark över en miljon kronor intjänat. Efter sex segrar som tvååring och ytterligare sex det här året ligger segerprocenten på ”hyfsade” 86.
När Sundbyholmstravet i Eskilstuna på lördagen tar hand om årets första stora lopp för de unga travarna är Maharajah-sonen den store förhandsfavoriten i hingstarna och valackernas final (V75-6).
En seger på lördag ger ytterligare en miljon kronor in på kontot för hästens ägare, Stall Nian i norrbottniska Älvsbyn.
Ulf Ohlsson har inte fått några lätta vägar fram till segrarna med Makethemark. Många gånger har favoriten fått svar och sedan avgjort från dödspositionen.
Tunga löpningar som inte bekommit hästen alls. I Treåringseliten under elitloppssöndagen på Solvalla avgjorde Makethemark på klasshästens vis på upploppet. Samma i E3-försöket på Bergsåker i den senaste starten då han placerades utvändigt ledaren och sedan avgjorde i god tid före mål.
– Det är krafter sparade också och trots att han säkert skulle kunna gå utan skor på lördag känner vi att vi vill spara barfotakörningen till i sensommar eller höst. Vi har funderat om vi ska rycka huvan någon gång men Uffe sa direkt efter försökssegern att vi nog ska spara det också så länge som möjligt.

Årets viktigaste start
Enligt tränare Salmela är det första gången under hans långa karriär som en planering för en häst stämt till punkt och pricka.
Efter andra starten i år ringades lördagens datum 2 juli i Eskilstuna in som årets viktigaste.
– Vi har tränat helt med tanke på den här finalen och allt har fungerat. Jag säger ingenting mer förrän vi har tävlat på lördag. Först i början av nästa vecka kollar vi upp honom och gör planen för vad som gäller under sensommaren och höstkanten.
Så Treåringseliten på Solvalla under elitloppshelgen blev bara en bonus alltså?
– Självklart. Treåringseliten var bara med i planen mot E3. Men han hade formen på topp då också och var ju riktigt bra den gången. Vi kör exakt samma preparering nu som inför den starten. Efter försökssegern på Bergsåker var skötaren Anne (Raatikainen) bara ute på en joggingtur torsdagen efter. I dag måndag får han helt vanliga intervaller i sanden. Torsdag vanliga intervaller igen…kanske lite rappare. Sedan tror jag att formen borde vara på topp på lördag.
Känner du någon oro över det stora favoritskapet?
– Jag är inte på något sätt orolig. Jag tror att hästen känner sig trygg, både med kusken, skötaren och tränaren. Ha-ha! Vilken harmoni alla haft med hästen hela säsongen. Inte minst med Uffe då.
Blir det Makethemark som tar ledningen den här gången eller som vanligt – ett malande utvändigt?
– Jag försöker göra mitt jobb och jag litar hundra på Uffe som får göra de taktiska bedömningarna. Men jag såg ju andra provstarten under elitloppshelgen på den sista bortre långsidan att – uj – den hästen går att öppna med. Ohlsson vässade upp honom enbart för att hålla den dagens svåraste motståndare Borups Powerful och Björn Goop utanför sig.
Vad säger du till spelarna inför finalen i ”långa E3” på lördag?
– Naturligtvis vågar man inte säga att han ska vara någon typ av spik. Finalen har samlat de bästa treåringarna från hela landet där jag och många med mig är särskilt imponerade av Reijo Liljendahls 3 Policy Of Truth och Robert Berghs häst 4 Algot Zonett. Vi vet att allt kan hända men i mina ögon är Makethemark i alla fall en motiverad favorit. Jag har haft några internationella stjärnor och dit är det en lång bit. Just vid den här tidpunkten står det dock klart att jag aldrig haft en bättre unghäst än den här.

Föregående artikelFem tippar V75 till Eskilstuna 2 juli 2016
Nästa artikelEinar Andersson given i travets Hall Of Fame

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.