En Kusindubbel på V75?

17

image-3

Kusinerna Narold Vox och Mr Vox är stjärnorna i Krister Jakobssons stall.
Tränaren tippar dem båda i topp på V75.
En av dem till och med singelstreck i lördagens jackpotomgång i Skellefteå.
– Jag har en riktigt bra känsla, säger Bollnästränaren.

Det är en optimistisk Krister Jakobsson vi får på tråden mellan träningsrundorna på måndagen. På lördagen väntar V75 i Skellefteå, tävlingar som Bollnästränaren siktat på. Tävlingar som dessutom kryddas av en jackpot på 30 miljoner kronor.
Bästa chansen enligt Krister Jakobsson kommer i V75-7 där sjuårige Mr Vox lottats till innerspår bakom bilen över sprinterdistans.
– Ska han vinna ett V75-lopp igen är det den här gången med spetsläge. Han växer klasser i ledningen och de ska vara snabba för att ta ledningen ifrån honom.
Mr Vox kommer från seger på Solänget då tränaren själv satt i sulkyn.
– Han vann på ett bra sätt med krafter kvar och tussarna kvar. Han känns väldigt vass för dagen. Formen är så pass bra den kan vara med honom, säger Krister Jakobsson.

Spik i ”Fem Tippar V75”
Mr Vox har vunnit en gång tidigare på V75. Det var 25 januari i fjol, ett försök i bronsdivisionen på Bergsåker. Nu 20 månader senare har han alltså läget för en ny V75-triumf – och hästen står fortfarande kvar i klassen.
– I fjol höst fick han en spricka i ett skenben och fick stå över i tre månader. Det var osäkert om han skulle komma tillbaka men nu känns det till och med som att han blivit bättre än före skadan, säger Krister Jakobsson.
Mr Vox står med sina 789 150 kronor perfekt inne i klassen. Hästarna i bronsdivisionen får som mest tjänat 800 000 kronor.
Du har spikat Mr Vox i ditt systemförslag i veckans ”Fem Tippar V75”!
– Jag har en riktigt bra känsla. Han har haft mycket otur med spåren tidigare på V75. Han är grymt beroende av bra läge eftersom jag vet hur mycket han växer i ledningen, säger Krister Jakobsson.
Vid segern senast körde du själv men nu släpper du tömmarna till Erik Adielsson?
– Jag tror inte det är någon nackdel… Han har pondus och duktig att köra från start.
Gör du några ändringhar som är viktiga för spelarna att känna till?
– Nej, det blir skor och helstängt norsk huvudlag som senast.

Hoppas kunna tävla barfota
Krister Jakobsson har även tippat Narold Vox (V75-4) etta i sitt tipsförslag.
– Jag tycker han har bra form, kanske inte samma knallform som i juli men han har sin normalform. Han har en hög lägstanivå, säger Krister Jakobsson.
Sexårige Narold Vox har vunnit tre V75-lopp hittills i karriären som inbringat nästan 2,1 miljoner kronor.
– Han gör alltid sitt och har egentligen gjort det fantastiskt bra ända sedan han började tävla. Han var lite spänd som treåring men sedan han gjort det bra. Han är lite entaktad och får svårt i lopp där man sänker tempot, säger Krister Jakobsson.
Narold Vox står med 40 meters tillägg över grunddistansen 3 140 meter och får Torbjörn Jansson i sulkyn.
– Normalt står de här hästarna med 60 meters tillägg så det här loppet känns faktiskt lite utskrivet för honom. Tre varv passar väldigt bra, men sedan vet man inte hur många av de där framme som kommer att köra i andraspår. Om de flesta väljer innerspår kan det bli bra för min häst.
– Eventuellt kan det bli barfota runt om för honom, men det tar jag ställning till på tävlingsdagen. Det beror på banan. Jag tror inte det gör så jättemycket egentligen, men det är aldrig någon nackdel. Han har ändå sprungit in två miljoner med skor. Det skulle vara roligt att testa barfota med de här förutsättningarna, säger Krister Jakobsson.

Familjehästar
De båda Vox-hästarna är uppfödda och delägda av familjen Jakobsson.
– Det är mor och far som föder upp Vox-hästarna och de har haft en liten uppfödning genom åren. Jag är själv med på en fjärdedel på Mr Vox, säger Krister Jakobsson.
Mr Vox och Narold Vox är kusiner – deras gemensamma nämnare är mormor Dancing Star.
– Det var en ganska bra häst som Åke Svanstedt och Gunnar Melander hade, sedan fick hon en senskada och mina föräldrar fick tag i henne som avelsto. I dag är hon 27 år och är vid god vigör och står kvar på stuteriet även om hon slutet med aveln.
Har kusinerna några likheter?
– Nej, inte mycket. Narold Vox lever på styrkan och Mr Vox är snabb och smidig.
Blir du förvånad om det blir en kusindubbel på V75?
– Nej, känns inte som någon omöjlighet. Jag tycker båda mina hästar har riktigt bra uppgifter på papperet och båda står bra inne i loppen.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.