Ett Norskt hopp inför V86 24 september 2014

170

image-20

Kapacitet har han – och fart.
Rutinen kunde varit bättre.
Fyraårige Papagayo E. är en av de snabbaste norskfödda hästarna genom tiderna men har åldern emot sig i onsdagens start i V86-8 på Solvalla.

Efter galoppmissen som jättefavorit i derbyt för några veckor sedan söker sig tränaren Jan Kristian Waaler utanföt Norges gränser med Papagayo E.
Onsdag morgon beräknar den norske tränaren att han ska vara på plats på Solvallas stallbacke för hingstens första start utomlands.
En ensam vinnare med åtta rätt kan få nio miljoner kronor i jackpotomgången. Frågan är hur den sista avdelningen på V86 ska lösas?
Landets största facktidning Travronden ger tipsettan till 4 Papagayo E. och litar uppenbart på att hästens kapacitet ska väga över.
– Jag vill peka på att han är den ende fyraåringen i loppet och att han möter äldre hästar för första gången. Hemma i Norge har han bara gått mot jämnåriga hittills och han har bara gjort tio starter. Men han är Norges bästa fyraåring och en häst helt utanpå alla jag tränat, så chans ska han ha ändå. En outsider vill jag kalla honom, säger tränaren Jan Kristian Waaler.

Startsnabb och stark
Papagayo E. hade lekstuga i det norska kriteriet under fjolåret. I det stora fyraåringsloppet Jarlsberg Grand Prix i början av juli brassade körande Vidar Hop undan i ledningen för att visa lite av hästens kunnande.
1,11,0 blev segertiden den gången vilket gör Papagayo E. till en av de snabbaste norskfödda hästarna genom tiderna.
Den storvuxne hingsten är allround, både startsnabb och slitstark. Hästen är också hundra procent travsäker menar tränaren, trots att det blev startgalopp i den norska derbyfinalen i den senaste starten.
– Det var ett olycksfall i arbetet den där galoppen. Han tappad väl 30 meter och var bara en längd efter vinnaren ändå och svarade för en kjempeinsats.

Tränarkung i kriteriet
Jan Kristian Waaler har licens på Jarlsbergs travbana längst ner i södra Norge och är känd som en tränare med tydlig unghästprofil. Segern i kriteriet i fjol med Papagayo E. var hans femte i det klassiska loppet på de åtta senaste åren.
Jan Kristian Waaler har alltså en del att jämföra med och det är lite tyngd bakom när han håller Papagayo E. som den bästa häst han tränat.
– Jag hoppas att jag har en häst jag kan åka ut och starta med i Europa som äldre. Bara han får vara hel och frisk har han en hel del utveckling i sig efter bara tio starter (sju segrar) och 1,5 miljoner intjänat.
Men han möter äldre hästar på Solvalla och det är du orolig för?
– Jag tycker att han ska vara en outsider. Han är startsnabb och stark och Vidar Hop har lite att välja på. Men jag hoppas att han undviker att hamna i dödens med hästen. Att gå i andraspår mot mera rutinerade hästar går inte.
Papagayo E:s ägare har betalat in till tyska insatsloppet Grosser Preis von Deutschland som körs i Hamburg i mitten av oktober med över 800 000 kronor till vinnaren.
– Ja, det blir nästa uppgift. Loppet på onsdag är först och främst till för att han ska få ett lopp i kroppen och komma ut och resa lite. Men det är klart att vi vill vinna – vi vet att vi har en kjempegod häst.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.