Fölstoet som blev en stjärna

15

succe för fölsto

Marcus Jönsson från Mölle i Höganäs kommun har inte hållit på med hästar i mer än fyra år.
På onsdag jagar hans stjärna sjunde årssegern i den inledande V86-avdelningen på Jägersro.
En stjärna, som egentligen var förpassad till livet som fölsto.

Travamatören Marcus Jönsson, med hemmaplan Jägersro, kom in i travet som spelare. Med tiden så blev sporten allt mer lockande.
När chansen fanns till att flytta in på en gård tog han och hans fru den och paret valde att börja med travhästar.
– Jag är inte alls infödd i det här, som så många andra. Jag hade spelintresse, men efter ett tag tyckte jag det var tråkigt att stå på den sidan och då började jag kolla efter möjligheten att skaffa häst. På den vägen är det.
Till vardags jobbar 33-åringen som industriarbetare. Travet är hans stora hobby och hästarna tar upp en stor del av hans fritid, om inte all.
– Jag tycker ändå att jag har det på en lagom nivå. Det är skönt att ha ett jobb att gå till och känna den tryggheten. Det blir inte samma typ av press på en själv heller. Jag är snudd på självlärd vad gäller travsporten. Hästkunskapen har min fru, så där har jag lärt mig mycket kring själva djuret, säger Jägersroamatören.

”En enda stor saga”
På onsdag startar stallet Volontary Simplcty i ett V86-lopp på Jägersro (V86-1). Ett lopp med enbart ston.
Volontary Simplcty köpte Marcus Jönsson från USA som dräktig. Hon fick ett stoföl efter Olimede under 2013, men i stället för att betäcka hästen igen valde amatörtränaren att börja träna.
– Hästen såg väldigt fin ut i kroppen efter fölningen så jag testade att sätta igång och träna henne. Hon kom snabbt in i form och tyckte verkligen det var kul att springa. Sedan är egentligen allting en enda stor saga.

Sex segrar i år
På 31 starter hos Mölleamatören har hästen sprungit in över 340 000 kronor. I år har Volontary Simplcty segrat i sex av 16 starter.
– Hon har verkligen tävlat över förväntan. Det är en otroligt fin häst som verkar trivas med livet för dagen. Man ska veta att det här är en allergihäst, men nu under sommaren, som egentligen inte är hennes årstid, har hon ändå tävlat fantastiskt bra.
Sexåriga stoet efter Cantab Hall kommer till start med två raka segrar. Från perfekt utgångsläge ska hon försöka sig på att ta hem förstapriset på 70 000 kronor.
– Det blir inte enkelt. Det blir tuffare och tuffare konkurrenter för varje gång. Samtidigt måste jag säga att jag inte är så värst rädd för de övriga i fältet. U.S.Dollars är jättefin, men det är klart att jag måste tro på min häst.

Jättechans på ledningen
Hur körande Peter Ingves lägger upp loppet är ingenting tränaren lägger sig i, men han tror sig ana vad upplägget kan tänkas bli.
– Hästen missar normalt sett inte spets och i den positionen trivs hon väldigt bra. Jag hoppas hitta en jänkarvagn och gör jag det är det en fördel. Med den typen av vagn är hon nämligen obesegrad.
Han hymlar inte med att det är stort, Marcus Jönsson. Att som amatörtränare stå med en av förhandsfavoriterna till att vinna ett lopp med 70 000 kronor i förstapris, dessutom på hemmaplan.
– Vi har siktat mot det här loppet en längre tid och magkänslan är att det ska gå bra. Vi vann lopp under Hugo Åbergs-dagen tidigare i somras och det var väldigt stort, men det här skulle vara något liknande, avslutar Jönsson.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.