Foppas Diamant gör debut bakom bilen

24

foppas diamant

En häst som sprungit och småsovit i fyra starter.
Inte gjort mer än han behövt.
Hockeylegendaren Peter ”Foppa” Forsberg obesegrade Diamanten är favoriten att slå i ett lopp för treåringar i Solvalla V86.

Efter tre starter som tvååring och ett finslipande lopp i årsdebuten i Örebro för tre veckor sedan, står treårige hingsten Diamanten inför sitt livs svåraste uppgift på onsdagen i elitloppsveckan.
V86:ans sjätte avdelning är ett av fyra lopp där hästar som sålts på den så kallade kriterieauktionen drabbar samman under kvällen.
120 000 kronor väntar vinnaren av ASVT Trottex Auktionslopp för treåriga hingstar och valacker.
Robert Bergh köpte Diamanten på auktion för i sammanhanget billiga 100 000 kronor.
En hingst med tränare Berghs och Peter ”Foppa” Forsbergs gamla stjärna Adrian Chip som pappa och fina Iata Käll, Tommy Hannés framgångsrika sto, som mor.
Stall Forspro, Peter Forsberg med pappa Kent, äger den ”oslipade diamanten”…en ordvits som faktiskt stämmer rätt väl in på den här talangen.
– Hästen springer inte alls på något max när han tävlar och vi har inte sett botten i honom ännu. Han är lite flegmatisk och gör inte mer än han måste – och det är en bra egenskap. Vi vet på det här sättet att det finns mycket mer kvar i honom, säger Preben Sövik, försteman hos Robert Bergh.

Debut bakom bilen
Åbytränaren Robert Bergh tar hand om hästarna som startar i V86 på hemmabanan på onsdagskvällen. Diamanten i V86-6 är stallets enda häst på Solvalla.
Ulf Eriksson hyrs in som kusk i loppet med bara nio hästar till start.
– Han har aldrig varit med om autostart i lopp tidigare så det är något vi ska låta honom prova här hemma under veckan. Jag tror inte att det ska vara några bekymmer eftersom det är en förnuftig häst. Däremot är jag inte säker på att kan ta ledningen från innerspåret. Men det är ett treåringslopp med få hästar så det brukar alltid kunna bli någon lucka där ändå. Om han ska bli fast är inte det största bekymret på onsdag utan det är hur han ska klara bilen, säger Preben Sövik.
Blir det några utrustningsförändringar?
– Nej, han går som han gjort i de här starterna. Med tanke på att han vunnit sina lopp ganska enkelt är det klart att vi måste tro på honom igen. Motstånd saknas inte på onsdag men det är en riktig fin häst i alla fall som vuxit till sig bra över vintern.
Robert Bergh kör samtliga V86-avdelningar på Åby på onsdagen. Digital Archive (V86-1) är kapabel men har ofta gjort bort sig med galopper…
– Han gör ofta riktigt bra lopp men sedan kan det bli lite fel för honom emellanåt. Jag tycker ändå att han blivit mera stabil och säkrare sedan vi flyttade ner hit. Nu har han inte startat på en tag och kanske behöver det här loppet i kroppen. Han tränar fint i alla fall men möter några bra konkurrenter här vilket gör att vi får ligga lite lågt så här i första starten.
Melvin Palema dog ett spår elva över 1640 meter i V86-3.
– Det är första starten hos oss och tråkigt då förstås att läget blev så dåligt. Hästen har annars tränat på riktigt fint sedan vi fick honom. Han lär köras lite på chans den här gången. Som det känns är svårt att vinna från bricka elva på kort den här tiden på året.
Bakers Ransom i V86-5 fick inte heller ett fördelaktigt läge med spår sju bakom bilen. Chansen?
– Hon har svarat för två fina lopp efter sin halsoperation och gått bra till slut. Det känns att hon är på den rätta vägen nu. Hon vinner snart lopp och jag hoppas att han ska göra det redan nu på onsdag. Inga ändringar.
Slutligen Persos Smokie i V86-7 som avslutade bra till en andraplats bakom Rocknroll Fi i V86 för några veckor sedan.
– Han har gjort i stort sett allt rätt sedan han kom till oss och visat att han har bra fart i benen. Det är svårt att tro på någon ledning men kanske blir det rygg ledaren eller något sådant. Ska passas i så fall då han kan avsluta rätt så vasst när han får ett vettigt lopp. Inga ändringar där heller.
Bästa chansen på V86 som du tycker?
– Helt klart Diamanten. Sedan Bakers Ransom bakom där.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.