Första starten sedan Prix d’Amerique

103

Första starten sedan Prix d’Amerique

Än är inte sista kapitlet skrivet i Oasis Bis tävlingshistoria.
På lördag gör världsartisten första starten sedan Prix d’Amerique i januari.
– I och med att han är en så unik individ tror jag att han kommer tävla bra direkt, säger hästens tränare Stefan P Pettersson.

Oasis Bi (V75-6) har en svårslagen meritlista. Överst står segern i italienska storloppet Lotterian 2016 och därefter kommer en uppsjö med topplaceringar i både svenska och internationella storlopp. Trea i det franska styrkeprovet Prix d’Amerique slår högt. Likaså andraplatserna i VM-loppet i USA, Sundsvall Open Trot, Oslo Grand Prix, Olympiatravet, Finlandia-Ajo och Trotting Masters-finalen. Vid fyra tillfällen har den tioårige hingsten sprungit in över en miljon kronor på ett bräde och totalt uppgår vinstkontot till 17,9 miljoner kronor.
– För oss är det fantastiskt att ha en sådan här häst. Han har betytt så mycket för oss och för ägaren (Per-Gunnar Svärd). Man förstår hur hästar ska vara när man har en individ som Oasis Bi, säger Stefan P Pettersson.

Lika fin som tidigare
Anledningen till att Oasis Bi inte har tävlat sedan januari är att han har jobbat som avelshingst. I mitten av juli kom han tillbaka till gården Björkhult mellan Linköping och Mjölby, där Stefan P Petterssons bedriver sin verksamhet tillsammans med sin sambo Martina Lundin.
– Han var lite småseg de första veckorna men allt eftersom har han kommit igång och nu känns han rapp och fin. Han är träningsvillig och känns precis som han har gjort tidigare. Det är ju inte heller så att han har varit borta i flera år utan han tränades för fullt fram till april, säger Pettersson.
Men ett par frågetecken finns inför lördagens comeback. Dels återstår att se om Oasis Bi fortfarande, efter flera år i världseliten, tycker om att tävla. Dels kan betäckningsarbete sätta sina spår, inte minst i bakbenen.
– Det sliter både på knän och längre ner i benen, framför allt i början när de inte är tränade för det. Men allt ser bra ut nu. Vi har gjort alla prover vi kan och även konsulterat människor som kan och som jag litar på och sedan har vi tränat på efter de råd vi fått och efter eget huvud.
Att Oasis Bi ska gå ut och vinna direkt i sin återkomst på tävlingsbanan är långsökt. Inte för att han inte matchar motståndet i gulddivisionen på Hagmyren, utan för att han lottades till ett nästan omöjligt tolftespår över sprinterdistans.
– Vi får ta det för vad det är. I träningen har vi kört 1.15 över 1 600 meter som snabbast och det viktigaste nu är att han går med i tempot och går med full fart till slut. Placeringen är så klart alltid viktig men den här gången är det viktigaste att han vill och kan hela vägen, säger Pettersson och tar en konstpaus innan han med ett leende tillägger:
– Men de där nästan 18 miljonerna har inte ramlat in av sig självt och med rätt lopp kan allt hända.

Bättre segerchans för stallkompisen
Oasis Bi får sällskap till Hudiksvall av sex år yngre stallkompisen Yankee Boy (V75-3). Han har hävdad sig bra i V75 under säsongen och var ganska hårt spelad bakom favoriten Who´s Who när han senast galopperade bort sig kort efter start i ett uttagningslopp till Svenskt Travderby.
– Han är otroligt kapabel men fortfarande inte helt stabil och senast spände han sig bakom bilen. Vi var kanske lite självgoda också och så klara på att han skulle ta ledningen att vi inte hade någon plan b. Hade Kim (kusken Kim Eriksson) tagit upp efter 50 meter och fått andra-tredje par utvändigt hade det blivit ett vanligt lopp, men nu var vi för fokuserade på att köra framåt. Den här gången kommer vi vara lite mer trygga.
I motsats till Oasis Bi hade Yankee Boy tur med spårlottningen och från spår två bakom startbilen finns alla möjligheter att lägga upp taktiken som man vill.
– Planen är att köra offensivt utan att gå ”all in” från start. Han är naturligt jättesnabb men vi kommer inte offra livet för att hålla ut någon. Jag har en häst i toppform som tävlar hela vägen och med ett bra lopp tror jag att han är med och krigar om segern.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFörra veckan skrällde Göran Wester
Nästa artikelCharrua Forlan kan leda lördagens gulddivision från start till mål

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.