Fyra farliga formkort från Veijo inför V75

424

form veijo v75

Veijo Heiskanen har haft ett strålande år på tävlingsbanan och hoppas på nya framgångar under lördagens V75-finaler på Solvalla.Foto av LARS JAKOBSSON

Bästa säsongen på över ett decennium.
Välstammade unghästar i stallet och vinterns Prix d’Amerique i sikte.
Men först och främst fyra vinstchanser på V75.
– Det ser väldigt spännande ut på lördag, fastslår Veijo Heiskanen, en av huvudrollsinnehavarna inför V75-finalerna på Solvalla.

Runt millennieskiftet var han en av landets ledande tränare, 1999 framröstad som den allra främste.
När Veijo Heiskanen nu börjat klättringen tillbaka till toppen gör han det på ett annat sätt.
– Det är mycket skönare och enklare nu när man slipper slita varje kväll, säger tränaren som rekordåret 2002 körde in 18,5 miljoner.
Mot detta ter sig årets 8,5 miljoner futtigt, men tar man antalet starter i beaktande blir bilden en annan.
2002 gjorde stallet 1 377 starter. 2014 har man när dessa rader skrivs gjort 266.
– Förklaringen är att jag har bättre hästar nu och kan köra om större pengar. Ju äldre man blir, desto mer sliter resorna, det är den jobbigaste delen i den här branschen. Jag har inte kraften att åka runt och tävla som de unga pojkarna, berättar 55-åringen som med hårdsatsande stall Denco i ryggen ser ut att kunna återta sin position i landets absoluta topp under de kommande åren.
– Jag trodde att vi skulle landa någonstans runt sex miljoner i år och måste säga att det gått över förväntan. Nästa säsong har vi ännu högre mål, unghästarna ser väldigt fina ut så det borde fyllas på underifrån. Dessutom är de som är bäst nu inga gamlingar så de borde har mer att ge.
Bäst av alla är femårige Solvato, årets vinnare av Olympiatravet som inte synts på tävlingsbanan sedan femteplatsen i Mastersfinalen i Danmark i mitten av september och nu laddas för karriärens största uppgift.
– Vi har haft Prix d’Amerique som mål länge och det står fast. Hästen ser fin ut för dagen och ska gå första banjobbet i morgon (fredag). Han har inte pengar nog att komma med utan vi siktar på att kvala in genom bra resultat i B-loppen.

Tredje bäst i stallet
Närmare i tiden ligger emellertid lördagens V75-finaler dit Heiskanen kvalat in fyra hästar.
Fyra hästar värda att ta i beaktande om man ska tro tränaren själv.
– Det enda jag kan gnälla på är startspåren. Alla hästarna ska vara i bra form och kör jag inte tokigt ska de vara bland de tre främsta allihop, annars blir jag lite besviken.
Först ut är 8 Naglo’ del Nord (V75-1) som vann trots galopp i sin senaste start.
– Det var mitt fel som försökte skicka från start och var lite för aktiv första stegen. Nu blev tempot passande hårt efter galoppen, men jag vill ändå säga att han var bättre än vanligt. Det är ingen häst som direkt brukar kännas som en kattunge, men redan i värmingen märkte jag att han var lite smidigare än vanligt. Det har han även varit i jobben efteråt så jag vill tro att det pekar uppåt formmässigt. Han tävlar med norskt huvudlag som i de två senaste starterna och jag ändrar inget i övrigt. Läget gör att vi behöver lite hjälp på vägen, jag tror att det skulle kosta för mycket att köra fram i dödens.
Förvandlingsnumret 9 Lover Face (V75-2) fick segerraden bruten i ett vanligt lopp senast, men Heiskanen vill inte köpa resonemanget att hästen var sämre.
– Nej, det tycker jag inte. Banan var inte speciellt snabb och han fick en tuffare resa än jag trodde på förhand. Skillnaden var att det kom en regnskur precis innan loppet vilket gjorde att jag tvingades slå på bakskor. Resultatet blev att travet inte flöt lika bra och det gjorde nog några tiondelar. Den här gången kommer han att tävla barfota runt om, säger Heiskanen som strött lovord över sexåringen och utnämnt honom till en av de bästa han tränat.
– Just utvecklingen på en äldre häst är något jag aldrig varit med om tidigare. Naglo del Nord skulle han slå om de möttes, däremot rår han inte på Riff eller Solvato. Han är trea i stallet just nu.
– Men det betyder inte att han inte kan förlora på lördag. Vi måste ha lite flyt med positionerna och får inte hamna i tredjespår för länge, så överlägsen är ingen häst i en V75-final.

Första med halvstängt
Nämnde 8 Riff Kronos går ut i finalen av Solvalla Grand Prix (V75-3) och ska revanschera sig för förlusten för en dryg vecka sedan då han trots en avslutning under 1.07 sista halvvarvet inte fick slag på 11 D’One.
– Jag tror aldrig att jag åkt så fort till slut i ett lopp och förlorat, dessutom kändes det som att hästen ökade hela vägen till mållinjen. Han har inte den bästa tekniken och det är klart att det sliter att springa så snabbt, men peppar-peppar verkar han inte tagit skada av det.
– Nu är jag inne på att sätta på halvstängt huvudlag för första gången, han har tävlat med öppet med undantag för några gånger han haft murphybländare. Tanken är att få honom rappare från start så att vi slipper hänga för länge i tredjespår. Hästen är så tuff och har sådan löpskalle att han inte behöver rygg att gå i så mitt mål är att komma fram utvändigt ledaren så tidigt som möjligt.
Sist i kvartetten är 2 Dencos Nemo Kilab (V75-4) som var tvåa i ett V75-lopp som föranleddes av två omstarter bakom bilen senast.
– Han var på väg till ledningen båda gångerna och blev väldigt uppjagad. I den giltiga starten kunde jag också kört till spets, men jag kände att jag aldrig kunnat hålla honom i så fall och att det hade blivit för tufft över lång distans. Med tanke på det tycker jag att han svarade för en grym insats. Från början var han väldigt trög och kändes jättetråkig, både i träning och lopp, men de senaste två månaderna har han piggnat till ordentligt och så framåt som han varit inför det här loppet har jag aldrig känt honom.
– Jag försöker vara med från start och kör gärna i ledningen som tidigare varit hans bästa position. Här blir det inga ändringar, helstängt och jänkarvagn som tidigare, säger Veijo Heiskanen som kommer att skicka upp sina hästar på fredagen vilket innebär första övernattningen för Lover Face och Denos Nemo Kilab, men inte ser något orosmoln i det.
– Det kan jag absolut inte tänka mig. Dessutom är de så fina i hullet just nu alla fyra att om någon skulle matvägra och tappa lite vikt kan det nästan vara positivt.
Så alla fyra kan vinna?
– Ja, omöjligt är det inte. Men får vi med oss en seger hem är jag nöjd med det.

Robin Johansson, Kanal 75

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.