Ska Jensen spräcka Solvallanollan på V75?

361

jensen v75

Flemming Jensen vinner mer än var fjärde start han gör i Sverige, men på Solvalla har han ännu inte fått segerdefilera under 2014.Foto av MICKE GUSTAFSSON

På Åby vinner han var tredje start.
På Solvalla vinner han inte alls.
Vi fick en pratstund med Flemming Jensen som reser österut med fyra hästar under lördagens V75-finaler.

Att utländska tränare tar championat på svenska storbanor hör sannerligen inte till vanligheterna.
Men danske Flemming Jensen har i praktiken säkrat titeln på Åby där han vunnit 58 lopp på 177 starter under året, en makalös segerprocent på 33.
För alla sina starter i Sverige i år ståtar Jensen med 26 i segerprocent, men på landets huvudstadsbana har dansken haft det motigt.
På 15 försök under 2014 har det inte blivit någon triumf, frågan är om det är dags när Solvalla dukar upp till V75-finaler på lördagen?
Första möjligheten är 2 Roto (V75-2) som bromsat påtagligt sista biten två starter i rad, senast i lördags då han svek som favorit på V75 och slutade sexa.
– Vi tänkte väl inte så mycket på det första gången i Örebro, men det är klart att det han visade i senaste starten var mer allvarligt. Vi kommer att ändra lite på utrustningen, försöka med ett norskt huvudlag och kanske en jordbländare också. Det är det mentala som krånglar lite och det kan man försöka att bättra lite på med hjälp av utrustning.
Påverkar det din taktik?
– Han är ju naturligt snabb från början, men jag vill väl försöka att få en fin rygg. Det ökar väl chansen att han slappnar av lite mer, säger Jensen som sedan plockar ut hårt betrodda 4 Jetset i V75-5.
– Spår fyra är lite bekymmer utan att jag tror att det är någon större galopprisk. Det blir aldrig någon riktigt bra start därifrån och hon kommer väl att sitta en bit bak. Men det är en stark häst och jag tycker att hon blir bättre och bättre för varje start. Jag förväntar mig att hon ska göra ett riktigt bra lopp.
Är hon den som tränar bäst av dina hästar?
– Jag tycker väl att hon alltid fungerat bra i träning, men det blir bara bättre och bättre. Mentalt och även fysiskt så tycker jag att hon har utvecklat sig och det är en häst som vi förväntar oss en hel del av framöver.
Kan du tänka dig att prova mot ledningen tidigt?
– Om hon skulle få så fin start att hon har chans att komma till ledningen, då vill jag försöka. Hon har fin styrka så det går att lägga krafter på att försöka få en fin position. Sedan hör det till att Björn Goop har kört hästen på slutet och gjort det kanonbra. Nu får jag själv köra och det är väl ett minus, jag tycker inte att jag fått till det så bra som Björn har. Det tycker jag att man ska tänka på när man värderar hästen.

Startsnabbare med ny sulky

Nästa häst ut är 9 Red Rapide (V75-6) som var nära att ge Jensen årets första Solvallatriumf då han slutade tvåa i V75-finalerna 27 september. Efter det har han radat upp två raka segrar.
– Det är en häst som i takt med starterna blivit bättre och bättre och senaste gången gick han väl det bästa lopp han har gjort i sin karriär. Det är en häst som varit sent utvecklad rent mentalt och jag har varit försiktig med honom. Det kommer jag att vara också även om jag gärna vill sitta i andraspår. Sedan vill jag försöka ge honom så snällt lopp som möjligt.
Försöka få rygg på 10 Sauveur och attackera 700 kvar?
– Det är ju önskescenariot. Får han ett fint lopp så kan han gå de sista 500-700 meterna. Även om det är tuff konkurrens så ser jag honom som en chans bland fyra-fem hästar.
Avslutningsvis 1 O’Grady (V75-7), vad tänker du att han har för segerchans?
– Det är klart, han möter kanonbra hästar. Som tur är har han fått spår ett och han är naturligt snabb så man vill väl försöka att sitta så långt fram genom första kurvan som det bara är möjligt. Kan vi sedan få rygg på favoriten vore det önskescenariot. Nu kommer vi att köra i en ny vagn som Custom har gjort och som liknar en jänkarvagn och se om det kan göra honom lite snabbare från början.
Är det första gången han tävlar i en sådan?
– Han har gjort det en gång senaste året, på Åby då han fick ledningen. Så det finns faktiskt en chans att han blir lite snabbare med den, säger Flemming Jensen.

Kanal 75

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.