Fyra med chans till dubbelt pris

30

image-5

Lars I Nilssion har två hästar med i Svenskt Travderby och Flex Lane, som körs av Johnny Takter, kan tjäna fyra miljoner kronor eftersom han är med i Premiechansningen. Foto av THOMAS BLOMQVIST

Fyra hästar har chans på dubbla prispengarna i Svenskt Travderby.
Vinner någon i kvartetten Flex Lane, Orakel Face, Emmett Brown eller Orion Tilly söndagens storlopp på Jägersro väntar en prischeck på fyra miljoner kronor.
I Derbystoet har två hästar chans på dubbla förstapriset: Olympia Tilly och Evin Boko.

När svenskfödda travhästar är två år har ägarna möjligheten att avstå premiepengarna som man annars får om hästarna klarar sitt premielopp. Istället är man med i Premiechansningen som innebär att hästen tjänar dubbla prispengarna i flera av de klassiska unghästloppen.
2013 vann Rokkakudo Svenskt Travkriterium och eftersom han var med i Premiechansningen blev det dubbla förstapriset. Segern blev värd fyra miljoner kronor – den största prischecken i ett svenskt travlopp hittills. Förstapriset i Elitloppet är till exempel tre miljoner kronor.
I söndagens Svenskt Travderby är förstapriset två miljoner kronor, men fyra av de tolv finalisterna är med i Premiechansningen och har därmed chans att vinna fyra miljoner kronor.
De fyra är Flex Lane, Orakel Face, Emmett Brown och Orion Tilly. En detalj är att samtliga startar med bakspår i finalen som körs som V75-6 på Jägersro.
Flex Lane var den enda av de fyra som vann sitt försök. Lars I Nilsson, som även kvalat in From Dust To Dawn till finalen, lever i en dröm.
– Jag har sett derbyt så många gånger, men aldrig haft en derbyhäst. Vi har haft derbyt som mål den här säsongen, därför känns det extra stort att vi lyckats nå hela vägen, säger Jägersrotränaren.
I Derbystoet, som körs som V75-5, är två av de tolv finalisterna med i Premiechansningen. Det innebär att om Olympia Tilly eller Evin Boko vinner så kan deras ägare kvittera ut två miljoner kronor, övriga får nöja sig med en miljon kronor vid seger.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.