Fredrik Persson inför V75 Lördag

49

image-4

Några unghäststjärnor för derbyt finns inte i stallet för dagen.
Kalmartränaren Fredrik Perssons hopp på Jägersro i helgen är en sexårig valack som hunnit med tre V75-segrar i karriären.
– Folli har bra chans på lördag också – det ser i alla fall intressant ut

Travbanan i Malmö rustar för årets viktigaste helg med Svenskt Travderby. Det är trav i dagarna två och festen inleds med V75-tävlingar under lördagen.
Kalmartränaren Fredrik Persson har fostrat några riktigt fina hästar under åren. Efter stjärnan Viola Silas pensionering 2013 har det dock gått lite i stå en period och den senaste tiden har han koncentrerat sig på att bygga underifrån.
Efter tappet av stjärnan Boys Going In blev duon Folli och Kemas Magic – båda sex år – hästarna han hoppades mest på i år.
– Direkt jag hade sagt det trampade Kemas Magic ner i ett kaninhål och fick en skada på en böjsena. Sånt där ska man passa sig för att prata om – det kan bli otur. Jag håller på och scouta lite och kollar och kollar på unghästar och hoppas få den där riktiga stjärnan till mitt stall igen, säger Fredrik Persson.

”Väldigt snabb första biten”
Med 42 hästar i träning är det Folli av de startande hästarna han håller en extra tumme för den här säsongen. Den sexårige valacken är något lite utöver det vanliga och jagar sin fjärde seger i V75 på lördag då han lottats till ett bra läge i bronsdivisionen (V75-6).
– Läget är en fördel. Han är väldigt snabb den första biten och med Erik Adielsson i vagnen ska det bli intressant, säger Fredrik Persson.
Folli var ett löfte som unghäst hos Thomas Uhrberg och vann klass II i V75 sommaren 2013 från dödspositionen. I slutet av fjolåret tog Persson över träningen och under vintern hade hästen ett tag två raka V75-segrar i klass I.
– Ska han vinna loppet på lördag tror jag det är ledningen som gäller. Jag tror det blir svårt från andra positioner. Många säger att hästen innanför – Jarl Af Solnäs – ska ta ledningen. Men jag tycker inte att den hästen har den formen att det kan bli tal om att köra hela vägen. Så jag har förhoppningar om att Adielsson ska få övertag på trean direkt och sedan komma till ledningen, säger Kalmartränaren.
Hur har formen varit efter den övertygande V86-segern i Kalmar i början av sommaren?
– Han gick lite intervaller i måndags och kändes bra på det och jag tror att han har rätt bra form. Det är bra styrka i hästen. Han har varit väldigt skör och har haft problem under hela sin tävlingskarriär med olika småproblem och har inte fått den utvecklingen som han borde ha.
Är Folli kvitt sina problem nu?
– Jag tycker faktiskt – peppar peppar – att han hållit ihop bättre här i sommar. Han kommer aldrig att bli någon häst man kan starta med särskilt ofta, men jag gick igenom honom efter förra loppet och allt var okej med honom då.
Erik Adielsson får försöka på ledningen säger du. Är det någon av konkurrenterna som kan ställa till det för Folli i starten?
– Det ska vara den jag nämnt som är innanför i så fall. Folli är väldigt snabb – jag tror inte att det är så många som tar en längd på honom utifrån. Han har haft dåliga lägen på slutet och nu laddar vi. Han är bäst om han skulle få löpa ut i ledningen och är lite svårt att flytta i sidled när han är ute i spåren vill gärna ”hänga ner” i bana lite.
Du var inte nöjd med barfota-testet i den senaste starten. Balansen nu?
– Han blev lite för lätt i slutfasen senast och galopperade ett par-tre steg när jag skulle vrida ut honom på upploppet. Så nu kör jag barfota fram och med lätta greppskor bak. Han har blivit mycket mera explosiv bara sedan i våras sedan vi börjat lätta honom vart efter.
Vill du kalla det en bra segerchans?
– Ja, det tycker jag. Värsta motståndarna har ju bakspår – och bakspår på Jägersro är inte lätt över kort distans.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.